Δεύτεροι στην Ελλάδα, Κυπελλούχοι στις καρδιές μας…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης   –  

Δεν τα κατάφερε το ΕΠΑΛ Ορεστιάδας στον μεγάλο τελικό του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος, που διεξήχθη το μεσημέρι στο γήπεδο του Θρασύβουλου στην Φυλή. 

Οι παίκτες – μαθητές του Κώστα Βενετίδη ηττήθηκαν στον μεγάλο τελικό από το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς με 1-0 και έτσι έμειναν με την χαρά μιας επιτυχημένης πορείας που έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό.

Όλα κρίθηκαν έξι λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, καθώς τότε σημειώθηκε η φάση που σημάδεψε τον αγώνα. Σε μια επιθετική προσπάθεια των θεεσσαλονικέων ο τερματοφύλακας Οτέμπερης απομάκρυνε και τότε, χωρίς φανερό λόγο, ο Ρούμογλου με.. μπλονζόν έδιωξε την μπάλα με τα χέρια. Την στιγμή εκείνη ξαφνιάστηκαν οι πάντες, επιτιθέμενοι και αμυνόμενοι, ακόμα και ο διαιτητής Σταύρος Μάνταλος που καθυστέρηση μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου μέχρι να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί και να υποδείξει την άσπρη βούλα. Το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Κτιστόπουλος, το δεκάρι της ομάδας που παίζει μάλιστα επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στέλνοντας τους παίκτες της Καλαμαρίας στα ουράνια.

Μέχρι εκείνο το σημείο, αν είχε μια ομάδα περισσότερη ώρα στην κατοχή της την μπάλα και έδειχνε να πατάει πιο γερά στον αγωνιστικό χώρο, αυτή ήταν η ομάδα της Ορεστιάδας. Χωρίς να χάσει τις σούπερ κλασικές ευκαιρίες, έδειχνε να ξέρει τι θέλει στο γήπεδο και με σωστή διάταξη τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, φάνταζε ως πιο πιθανή να πετύχει πρώτη γκολ. Ωστόσο σε τέτοια ματς που κρίνονται στις λεπτομέρειες, ένα τέτοιο λάθος αρκεί για να κρίνει έναν ολόκληρο τίτλο.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας μπήκαν αποφασισμένοι να κυνηγήσουν την ισοφάριση, αλλά και εκείνοι της Καλαμαριάς να διατηρήσουν το χρυσό γκολ. Κλείνοντας έξυπνα τους διαδρόμους, έπαιξαν το παιχνίδι των αντεπιθέσεων δίνοντας πρωτίστως έμφαση στην άμυνα. Ο αγώνας άνοιξε, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έγινε αρκετά σκληρός (τι σόι τελικός θα ήταν άλλωστε), η μπάλα κινούνταν και προς τις δύο εστίες, αλλά τέρμα δεν μπήκε. Έτσι, το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες της Καλαμαριάς να πανηγυρίζουν που θα φέρουν το βράδυ «το κύπελλο στον Πύργο τον Λευκό».

Με σκυμμένα κεφάλια αρχικά αποχώρησαν από το γήπεδο οι παίκτες του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας, που σύντομα όμως, με την συνδρομή των καθηγητών τους, του thrakisportsαλλά και των περίπου 25 συγγενών τους που βρέθηκαν στο γήπεδο του Θρασύβουλου, συνειδητοποίησαν ότι σε τέτοιες διοργανώσεις σημασία έχει το ταξίδι. Και το ταξίδι ήταν πολύ ωραίο, μιας και η ομάδα από την ακριτικότερη περιοχή της Ελλάδας κατάφερε να το διανύσει μέχρι και τον τελικό, έστω και αν δεν κατάφερε να φέρει τελικά την κούπα στην Θράκη.

Άλλωστε και σε πρακτικό επίπεδο δεν αλλάζει κάτι. Το μπόνους των μορίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις το έλαβαν και οι τρεις πρώτες ομάδες, οπότε είχε εξασφαλιστεί από τη νίκη στον ημιτελικό της Τετάρτης με το Λύκειο Στυλίδας, που τελικά κατέκτησε την τρίτη θέση. Αλλά και το ταξίδι στο Μπορντό της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα έγινε γνωστό ότι η ομάδα του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας ακόμα και αν είχε κερδίσει δεν θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει, αφού σε διεθνές επίπεδο είναι διαφορετικά τα όρια ηλικίας.

Μία ώρα μετά το τέλος του τελικού, πραγματοποιήθηκε η τελετή των απονομών. Στο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας την έκανε ο αντιδήμαρχος Φυλής ενώ στους νικητές του ΕΠΑΛ Καλαμαριάς ο διευθυντής Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας. Οι παίκτες ακολούθως πήραν τον δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο, όπου και θα διανυκτερεύσουν καθώς δεν επιτρέπονται νυχτερινές σχολικές εκδρομές. Η επιστροφή στην Ορεστιάδα οδικώς αναμένεται θα γίνει την Παρασκευή. Σε αυτό το ταξίδι σίγουρα ένα «αχ» θα κυριαρχεί στις σκέψεις των μαθητών, οι οποίοι ωστόσο μόνο ως αποτυχημένοι δεν γυρίζουν πίσω. Δόξασαν τους εαυτούς τους, την πόλη τους, τον Έβρο αλλά και όλη την Θράκη με την καταπληκτική πορεία τους και τους αξίζουν συγχαρητήρια από όλους για αυτήν την προσπάθεια, έστω και αν δεν έφτασε μέχρι και την κούπα. Άλλωστε και αυτή ένα τσαφ απείχε, αφού ο τελικός κρίθηκε στις λεπτομέρειες…

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Σταύρος Μάνταλος του Συνδέσμου Αττικής, αξιολογημένος για παιχνίδια Α’ Εθνικής, με βοηθούς την κυρία Σούλα Κουρομπίλια και τον κ. Σ. Νικόλαδο Αθηνών, ενώ τέταρτος διαιτητής ήταν ο Β. Κορδολαίμης του Συνδέσμου Πειραιά.

ΕΠΑΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (Κώστας Βενετίδης): Π. Οτέμπερης, Μπουργούδης, Κιτσικούδης, Γοδόσης, Πετράς, Ντινούδης (66′ Σακιζλής), Πεχλιβανίδης, Ρούμογλου (83′ Ζολώτας), Καράμπελιας, Η. Οτέμπερης, Μπαξεβανίδης (55′ Βλασίδης). Στην αποστολή ήταν και οι Τσακίρης Βουλγαρίδης, Κελαποστόλου.

ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Αγάπη Χατζή): Ρετσινάς, Μπουλιώνης, Τοκμακίδης, Κτιστόπουλος, Μίζα, Νικολαϊδης, Τουνουσίδης, Σερετάκης, Τριαντόγλου, Ταπραντζής, Αγγελίδης, Σταμπουλής, Κωσταγιάννης, Λίτσκας, Σωληναράς, Βουλγαρέλης (σύνολο αποστολής, δεν έγιναν γνωστές ενδεκάδες και αλλαγές).

 

ΔΕΙΤΕ το live του αγώνα, όπως το μετέδωσε με αρκετές τεχνικές δυσκολίες αποκλειστικά το thrakisports με ένα κλικ ΕΔΩ

 

ΣΕ ΛΙΓΟ ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ από τον αγώνα, αλλά και επιπλέον οπτικό υλικό, δηλώσεις των πρωταγωνιστών και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι θρακιώτες φίλαθλοι για όσα συνέβησαν στο γήπεδο του Θρασύβουλου στον τελικό του φετινού Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Λυκείων…