Μουνάφο: «Μη μας ξεγράφετε, δεν έχουμε ‘πεθάνει’»!

Ακόμα κρατάμε την τύχη στα χέρια μας και είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε την παρτίδα. Δεσμεύομαι ότι εγώ και οι συμπαίκτες μου θα καταθέσουμε την ψυχή μας για να νικήσουμε τον Αρη.

 

Με αυτά τα λόγια ο Χουάν Μουνάφο Χόρτα, που αποτελεί τον «πνεύμονα» του Πανθρακικού στη μεσαία γραμμή, μίλησε στην «SportDay» και τον Βασίλη Στοάκη για τα… μπλεξίματα της ομάδας  του, που ήρθαν από εκεί που κανείς δεν τα περίμενε, μεταφέροντας τη δική του αποφασιστικότητα και των συμπαικτών του και δηλώνοντας ότι άπαντες στην ομάδα είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμα και την ψυχή τους για να σώσουν τον Πανθρακικό…

Ο 25χρονος Αργεντίνος, έχοντας καταφέρει με τα χιλιόμετρα που γράφει στο κοντέρ σε κάθε παιχνίδι, όχι μόνο να καθιερωθεί στην ενδεκάδα των «πρασίνων», αλλά και να μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία για την ομάδα της Κομοτηνής. Αναλυτικά όσα είπε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας:

Η ομάδα στον πρώτο γύρο τελείωσε με 20 βαθμούς και 4 στροφές πριν από το τέλος βρίσκεται να παλεύει για την παραμονή. Τι άλλαξε κι έχει πάρει μόλις έξι βαθμούς στον δεύτερο γύρο;

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που παίζουμε. Απλά δεν μας βγήκαν τα παιχνίδια. Κάποια τα χάσαμε από ατυχία, όπως αυτό με τον Ατρόμητο, άλλα  από διαιτητικό λάθος όπως αυτό με τον Αστέρα Τρίπολης. Δεν θέλει και πολύ για να μπλέξεις, αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Δεν έχει νόημα να στεκόμαστε στο τι έγινε. Το θέμα είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα και στα τέσσερα παιχνίδια που έρχονται. Ακόμα κρατάμε την τύχη στα χέρια μας και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στο γήπεδο για να πάρουμε τους βαθμούς που χρειάζονται για να σωθεί η παρτίδα. Μη μας θεωρείτε ξεγραμμένους. Ακόμα δεν έχουμε πεθάνει».

Η διαφορά από τη γραμμή του υποβιβασμού είναι στον βαθμό και πηγαίνετε να παίξετε αγώνα ζωής και θανάτου με τον Αρη. Υπάρχει άγχος;

«Το ποδόσφαιρο απαιτεί ψυχραιμία για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις δύσκολες συνθήκες. Παίζουμε καλό και παραγωγικό ποδόσφαιρο, έχουμε κάνει σημαντικές νίκες στη φετινή σεζόν και ως ομάδα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιες ακόμη. Ασφαλώς είναι προτιμότερο να είσαι πιο μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορούμε να το έχουμε αργότερα. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι κόντρα στον Αρη εγώ και οι συμπαίκτες μου θα καταθέσουμε την ψυχή μας για να πάρουμε τη νίκη».

Πώς είναι το κλίμα στην ομάδα και οι σχέσεις σας με το προπονητικό επιτελείο;

«Ο Παύλος Δερμιτζάκης και το τεχνικό επιτελείο δουλεύουν καθημερινά έτσι ώστε να βγει καλό αποτέλεσμα στο γήπεδο. Είναι κι αυτοί προβληματισμένοι από τα αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο έχουμε μιλήσει στα αποδυτήρια και έχουμε πει πως όλοι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να σώσουμε την ομάδα. Υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία και ο κόουτς προσπαθεί να ανεβάσει την ψυχολογία μας. Και το κάνει καλά».

Μιλάς καλά ελληνικά, θα ήθελες να μείνεις στην Ελλάδα για μεγάλο διάστημα;

«Την Κομοτηνή και γενικότερα την Ελλάδα τις έχω στην καρδιά μου. Νιώθω πολύ άνετα εδώ, παρ’ ότι αρχικά ήμουν επιφυλακτικός όταν άφηνα την πατρίδα μου για να έρθω να αγωνιστώ εδώ. Στην Κομοτηνή το κλίμα είναι πολύ φιλικό, νιώθω πολύ οικεία και μακάρι η ομάδα να μείνει στη Super League και να συνεχίσω να αγωνίζομαι για αρκετά χρόνια με τη φανέλα του Πανθρακικού. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να σωθεί η ομάδα. Το μόνο που φοβάμαι είναι η ατυχία. Την ομάδα την εμπιστεύομαι. Η ατυχία κάποια στιγμή σταματάει. Ομάδα ή έχεις ή δεν έχεις. Κι ο φετινός Πανθρακικός είναι καλύτερος από αρκετές ομάδες που βρίσκονται πάνω από αυτόν στη βαθμολογία. Γι’ αυτό δεν του αξίζει να υποβιβαστεί και πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί».

Είναι στη μέση και το Κύπελλο, όπου ο Πανθρακικός έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Είναι στο μυαλό σου αυτή η διοργάνωση;

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τον Πανθρακικό που βρίσκεται στις τέσσερις  ομάδες του Κυπέλλου. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε όπως θα θέλαμε γιατί πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή στη Super League. Το μυαλό μας είναι στην παραμονή και μόνο σε αυτή. Παρ’ όλα αυτά αυτό που ονειρεύομαι εγώ και οι συμπαίκτες μου είναι να έχουμε εξασφαλίσει την παραμονή μας και στις 27 Απριλίου να πανηγυρίσουμε την πρόκρισή μας στον τελικό. Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, αλλά και ο Πανθρακικός χωρίς το άγχος του πρωταθλήματος έχει τις δυνατότητες να κάνει την έκπληξη».

Εχοντας πλέον ζήσει για τα καλά τις συνήθειες των Ελλήνων, πόσο διαφέρουν με αυτές των Αργεντινών;

«Εγώ δε δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ στα ελληνικά δεδομένα, καθώς είμαι άνθρωπος που μπορώ να μπω γρήγορα σε νέους ρυθμούς ζωής. Παρ’ όλα αυτά σίγουρα υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στον τρόπο ζωής των συμπατριωτών μου με τους Ελληνες είτε είναι στη διασκέδαση, είτε στη διατροφή, είτε στον τρόπο ζωής, ωστόσο δεν είναι τόσο χαοτική η διαφορά, όσο είναι η χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες. Ειδικά τελευταία με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα, σίγουρα μας ενώνουν πολλά».

Αποκλειστικά στο κομμάτι του ποδοσφαίρου, ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές βρίσκεις;

«Στην Αργεντινή οι άνθρωποι ζουν για το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς αυτό πολλές φορές βγαίνει και με άσχημο τρόπο, δηλαδή με επεισόδια, ωστόσο υπάρχει ένθερμη υποστήριξη. Στον τρόπο που υποστηρίζουμε τις ομάδες, σίγουρα βλέπω ομοιότητες, με ωραία ατμόσφαιρα στα γήπεδα. Οργανωτικά δεν βλέπω μεγάλες διαφορές ενώ με τις επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, έχει ανέβει το επίπεδο».