Ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς για Εθνική, Ντέμη, Ξάνθη…

Αποστολή στην Βοσνία: Γιάννης Γιαγκίνης  – 

Τον παλιό άσο της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς είχε την ευκαιρία να συναντήσει το thrakisportsτο βράδυ της Πέμπτης στο Σεράγεβο. 

Ο μαυροβούνιος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, από τα καλύτερα αμυντικά χαφ που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο, υποδέχθηκε παρέα απεσταλμένων του ελληνικού Τύπου στην πρωτεύουσα της Βοσνίας και με ιδιαίτερη χαρά μίλησε μαζί μας για τα πάντα.

Εκτίμησε ότι ο αγώνας Ελλάδας – Βοσνίας είναι δύσκολος και για τις δύο ομάδες, καθώς η νικήτρια θα γίνει πρώτο φαβορί για την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδίως στην ΑΕΚ. Μάλιστα, έδειξε έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις με την σύλληψη του νυν προέδρου της ομάδας Ανδρέα Δημητρέλου και τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για ένταλμα σε βάρος του Ντέμη Νικολαΐδη.

«Με τον Ντέμη δεν έτυχε να παίξουμε ποτέ συμπαίκτες. Ήμασταν πάντοτε αντίπαλοι. Όταν ήρθε εκείνος στην ΑΕΚ από τον Απόλλωνα, εγώ πήγα στον Ολυμπιακό. Ωστόσο, πάντοτε τον εκτιμούσα και νομίζω ότι ασχολήθηκε με τα διοικητικά της ΑΕΚ επειδή πραγματικά αγαπούσε και αγαπά αυτήν την ομάδα», μας είπε ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς όταν τον ρωτήσαμε για την γνώμη του σχετικά με τον αλεξανδρουπολίτη πρώην παίκτη αλλά και πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Στην διάρκεια της κουβέντας δεν χάσαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε για τις αναμνήσεις του από τα ταξίδια στην Θράκη. «Δεν έχω εικόνα από την Ξάνθη, αφού με τις αποστολές πάντοτε μέναμε στο ξενοδοχείο και ελάχιστα γυρίζαμε στις πόλεις. Ωστόσο θυμάμαι ότι το γήπεδο ήταν ιδιαίτερα καυτό, ήταν πολύ εκδηλωτικοί οι φίλαθλοι εκεί πάνω, αλλά πάντοτε κόσμιοι και αυτό μου είχε κάνει ιδιαίτερη και θετική εκδήλωση», είπε ο Σάμπα στο thrakisports.

Σήμερα, ο σπουδαίος άσος ζει με την οικογένειά του στο Σεράγεβο και ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Gεννήθηκε στο Μαυροβούνιο το 1965 και πρωτοδιδάχτηκε ποδόσφαιρο στα εφηβικά τμήματα του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου. Η καταξίωση ήλθε με τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 1990 ως παίκτης της Εθνικής Ομάδας της τότε πανίσχυρης ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα βίωνε την πιο μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Ερυθρού Αστέρα, που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στον τελικό του Μπάρι απέναντι στη Μανσέιγ.

Την ίδια χρονιά, ως πρωταθλητής Ευρώπης έρχεται στην ΑΕΚ! Δεν άργησε να γίνει αναντικατάστατος και στην «Ένωση» υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς και να κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα (1992-93-94) και ένα κύπελλο (1996). Όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μετακόμισε στον Ολυμπιακό, ο Σαμπανάτζοβιτς τον ακολούθησε. Αγωνίστηκε γι’ άλλα δύο χρόνια στη χώρα μας, κερδίζοντας ισάριθμους τίτλους πρωταθλήματος (1997-98).

Το 1998 αποχωρεί, έχοντας συμπληρώσει συνολικά 165 συμμετοχές στην Α’ Εθνική (με πέντε γκολ αν και αμυντικό χαφ), και κατόπιν κάνει ένα… υπερατλαντικό ταξίδι και υπογράφει στους Κάνσας Σίτυ Ουίζαρντς (ΗΠΑ). Ως παίκτης των τελευταίων αποσύρεται από τα γήπεδα το 1999. Έπαιξε στην εθνική ομάδα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας οκτώ φορές συνολικά, ενώ ήταν παρών με τα χρώματά της και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.

Διεκδικούσε τη μπάλα με όλες τις δυνάμεις του. Είχε αστείρευτο πάθος και άριστη τεχνική, καθώς και μαχητικότητα. Μπορούσε επίσης με άνεση να δημιουργεί τις επιθέσεις της ομάδας του, ενώ απέφευγε τις περιττές ενέργειες και βάσιζε τον τρόπο παιχνιδιού του στο μυαλό του. Με αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία, ο πολυτάλαντος Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς ανάγκασε τους φιλάθλους όλων των ομάδων της χώρας μας να τον χειροκροτήσουν, αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία του! Και εμάς ως thrakisportsνα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι μας υποδέχθηκε στο Σεράγεβο και μας άνοιξε την καρδιά του (καθώς η κουβέντα αλλά και γενικά η βραδιά συνεχίστηκε και πέραν των όσων ήδη διαβάσατε…).