Είχαμε Τόρο, είχαν Τζέκο! Ξεθώριασε το όνειρο…

Αποστολή στην Βοσνία:  Γιάννης Γιαγκίνης   –

Κακή εμφάνιση για την Εθνική Ομάδα, η οποία ηττήθηκε με 3-1 από την Βοσνία και ουσιαστικά αποχαιρέτησε το όνειρο της κατάκτησης της πρώτης θέσης του ομίλου που οδηγεί απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Ηταν ένα αποτέλεσμα πέρα για πέρα δίκαιο, όσο βαρύ και αν ακούγεται και μας πικραίνει αυτό. Η Βοσνία έδειξε ότι ήταν μια κλάση ανώτερη και κέρδισε δίκαια. Είχε σε δαιμονιώδη κατάσταση το μεγάλο της αστέρι, τον Τζέκο, που πέτυχε τα δύο από τα τρία τέρματα. Είχαμε σε κακή μέρα τον επανακάμψαντα στην Εθνική Ομάδα Αβραάμ Παπαδόπουλο, που είχε αναλάβει να τον φυλάει. ‘Οσο για τον “δικό μας” Βασίλη Τοροσίδη; Ετρεξε, κάλυψε όσο μπορούσε το δεξιό άκρο της άμυνας, ανέβαινε όποτε μπορούσε και επιχειρούσε να δημιουργήσει παιχνίδι, αλλά η προσπάθειά του δεν αρκούσε. Και σα να μην έφτανε αυτό, του έπαιξε και άσχημο παιχνίδι η μπάλα στο δεύτερο τέρμα, όταν μετά την απόκρουση του Καρνέζη στο πέναλτι του Μισίμοβιτς, η μπάλα πήγε επάνω του αλλά κόντραρε και επέστρεψε σε σημείο όπου με περιπετειώδη τρόπο ο Ιμπίσεβιτς έγραψε το 2-0.

Για να συμβεί αυτό βέβαια στο 36ο λεπτό, χρειάστηκε επτά λεπτά νωρίτερα να ανοίξει το σκορ ο Τζέκο. Και αυτός ήταν ο άνθρωπος που έκλεισε τον λογαριασμό από πλευράς Βόσνιων στο 53ο λεπτό. Από εκείνο το σημείο και μετά, αφενός η Ελλάδα αποδεχόμενη το αποτέλεσμα πάγωσε τον ρυθμό του αγώνα προσπαθώντας να αποφύγει τον διασυρμό, αφετέτου οι Βόσνιοι αντιλαμβανόμενοι ότι το αποτέλεσμα είχε κλειδώσει, σταμάτησαν να φορτσάρουν. Ετσι πέρασε πάνω από ένα ημίωριο που οι 200 Έλληνες που βρέθηκαν στο γήπεδο απλά παρακολουθούσαν την εκπληκτική ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει 15.000 φίλαθλοι περιμένοντας καρρτερικά να τελειώσει ο εφιάλτης. Και λίγο πριν τελειώσει, ήρθε ο Φάνης Γκέκας να σκοράρει το γκολ της τιμής, που ωστόσο ήταν αρκετό για να μετριάσει την έκταση της ήττας, Όχι όμως και το αποτέλεσμά της, που φέρνει την Ελλάδα μακριά από την πρωτιά και με αντικειμενικό στόχο πλέον την δεύτερη θέση του ομίλου, που οδηγεί στα μπαράζ.

Είναι πάβτως χαρακτηριστικό ότι τίποτα δεν βγήκε στην Εθνική. Πολλοί μπορούν να κατηγορήσουν τον Σάντος για το στήσιμο της ομάδας, αλλά γεγονός είναι ότι οι παίκτες που έπαιξαν έδειξαν εξαρχής επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα του αγώνα. Μια εξαιρετικά θερμή ατμόσφαιρα σε πολική θερμοκρασία, αφού σε όλη τη διάρκεια του παιχνδιού το θερμόμετρο έδειχνε μηδέν βαθμούς κελσίου. Και η Εθνική Ομάδα κάθε άλλο παρά να μας ζεστάνει μπορούσε με την απόδοσή της στον αγωνιστικό χώρο, αλλά αντιθέτως μας πάγωνε ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, σημαντικό είναι αναφερθεί ότι οι στημένες φάσεις που κάποτε ήταν το δυνατό μας σημείο, δεν αποτέλεσαν φόβητρο για του Βόσνιους, οι οποίοι πάλι σε αυτόν τον τομέα ήταν πολύ ουσιαστικοί και ουσιαστικά πέτυχαν και τα τρία τους τέρματα με τον τρόπο που χαρακτηρίζει την Ελλάσα.

Οσο για τον ξανθιώτη Βασίλη Τοροσίδη, την μοναδική θρακιώτικη φιγούρα στον αγώνα (αφού ο πρωτοκληθείς στην Εθνική Ανδρών Γιούρι Λοντίγκιν έμεινε εκτός 18αδας και με εμφανίσεις σαν και αυτην που έκανε ο Καρνέζης θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για να πάρει το χρίσμα κάτω από τα δοκάρια); Ο Τόρο έτρεξε αρκετά χιλιόμετρα, ήταν αρκετά καλός από τα δεξιά στα ανασταλτικά του καθήκοντα, όμως δίνοντας έμφαση σε αυτά, αδυνατούσε να βγει επιθετικά μπροστά για να μην αφήσει ακάλυπτα τα μετόπισθεν. Αν υπάρχουν διακριθέντες από την Εθνική, μετά τον Καρνέζη ήταν σίγουρα ένας από αυτούς, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει μπροστά στο τελικό αποτέλεσμα της ήττας με 3-1.

Η Εθνική πλέονβρίσκεται τρεις βαθμούς πίσω από την Βοσνία. Πρέπει αφενός να βελτιωθεί αγωνιστικά, αφετέρου να ευελπιστεί σε όχι σε μία γκέλα της ομάδας του Σούσιτς αλλά σε… δύο, πράγμα δύσκολο. Για αυτό και  η φάση των μπαράζ μοιάζει πολύ κοντινό σενάριο, αν και κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την Σλοβακία, παρά το στραβοπάτημά της στην Λιθουανία. Όπως τυπικά δεν έχει κριθεί ακόμα η πρώτη θέση, έτσι θα πρέπει γρήγορα να αντιληφθούμε ότι δεν έχει κλειδώσει ούτε η δεύτερη, προκειμένου να μην βρεθούμε προ περίεργων εκπλήξεων. Ιούνιο μήνα πλέον, η Εθνική θα πάει στο Βίλνιους να παίξει με την Λιθουανία και μέχρι τότε θα πρέπει να βρει και να διορθώσει τους λόγους της κακής της εμφάνισης στην Ζένιτσα, αν θέλει να βρεθεί το καλοκαίρι του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας. 
 
ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ (Σούσιτς): Μπέγκοβιτς, Σπάχιτς, Βράνιες, Μούιτζα (84′ Βρσάγεβιτς), Ζουκάνοβιτς, Λούλιτς, Ζαχίροβιτς, Μεντούνιανιν (78′ Ράχιμιτς), Μισίμοβιτς, Ιμπίσεβιτς (84′ Στεβάνοβιτς), Τζέκο.
ΕΛΛΑΔΑ (Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας (46′ Γκέκας), Αβ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης (57′ Μανιάτης), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (73′ Χριστοδουλόπουλος), Χολέμπας, Σαμαράς.