Τι γίνεται σε όλες τις ισοβαθμίες του Εθνικού

Από δεύτερος μέχρι και… πέμπτος (και άρα εκτός πλέι οφ) μπορεί να βγει ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, με βάση τα σενάρια που έχουν διαμορφωθεί μια αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της Βόλεϊ Λιγκ.

 

Τα επιτελεία όλων των ομάδων έχουν βγάλει τα… κομπιουτεράκια, ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής του μεθεπομενου Σαββάτου. Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις η ομάδα του Έβρου μένει εκτός τετράδας και Ευρώπης και σε ποιες θα πάει στα ημιτελικά του πρωταθλήματος με πλεονέκτημα έδρας ως δεύτερη, αλλά και όλα τα λοιπά σενάρια ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής.

Ο Εθνικός αυτί τη στιγμή είναι τρίτος στην βαθμολογία, ωστόσο μπορεί να βγει από 2ος έως 5ος ανάλογα με τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης για να περάσει στη 2η θέση πρέπει να νικήσει την Κηφισιά και να χάσει ο Παμβοχαϊκός από τον Φοίνικα στο Βραχάτι αλλά εκεί υπάρχουν δύο σενάρια: Αν ο Εθνικός νικήσει την Κηφισιά 3-2 θα πρέπει να χάσει ο Παμβοχαϊκός από τον Φοίνικα με 3-0 και 3-1 σετ. Αν ο Εθνικός νικήσει την Κηφισιά 3-0 ή, 3-1 θα προσπεράσει στη 2η θέση ακόμα και με ήττα του Παμβοχαϊκού 3-2. Γενικά, πάντως, εάν ο Εθνικός νικήσει την Κηφισιά «κλειδώνει» την 3η θέση και επομένως και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. 

Εάν ο Εθνικός χάσει από την Κηφισιά με 3-2 εξασφαλίζει θέση για την 4αδα και θα περιμένει να μάθε τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση ο δικέφαλος με τρίποντο επί του Ολυμπιακού περνάει στην 3η θέση διότι σε ισοβαθμία με τον Εθνικό έχει πλεονέκτημα.

Αν ο Εθνικός χάσει 3-0 ή 3-1 σετ από την Κηφισιά κινδυνεύει να μείνει κι εκτός 4αδας εφόσον κερδίσουν ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό (ακόμα και με 3-2) και ο Φοίνικας τον Παμβοχαϊκό μόνο με 3-0 ή 3-1.

Υπάρχει και ένα απίθανο σενάριο για τον Εθνικό που περνάει και σε περίπτωση ήττας με 3-0 ή 3-1. Αν ο ΠΑΟΚ νικήσει 3-2 τον Ολυμπιακό και ο Φοίνικας 3-0 ή 3-1 τον Παμβοχαϊκό θα έχουμε τριπλή ισοβαθμία Εθνικού, ΠΑΟΚ και Φοίνικα.
Σε αυτή την περίπτωση η σειρά κατάταξης είναι:
1.ΠΑΟΚ (10β.)
2.Εθνικός Αλεξανδρούπολης (5β.)
3.Φοίνικας Σύρου (4β.) 
Άρα ο Φοίνικας λαμβάνει την 5η θέση και μένει εκτός 4αδας. 

Αναλυτικά τι συμβαίνει στις ισοβαθμίες για όλες τις ομάδες, κατά σειρά κατάταξης στην μέχρι σήμερα βαθμολογία, μια αγωνιστική πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου:

1.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Από 1ος έως… 1ος): Οι «ερυθρόλευκοι» χάσουν ή κερδίσουν από τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας, δεν έχουν καμία βαθμολογική επίπτωση πέραν του ότι θα σταματήσει το σερί τους στο πρωτάθλημα που μετράει 8-0 νίκες και μαζί με το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο ανέρχεται στο 12-0 (χωρίς να υπολογίζεται το φάιναλ-4 του Κυπέλλου).

2.ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ (Από 2ος έως 4ος): Έχει εξασφαλίσει την πρόκριση του στην 4αδα αλλά στοχεύει στην 2η θέση. Για να το πετύχει χρειάζεται νίκη επί του Φοίνικα Σύρου ακόμα και με 3-2 σετ. 
Ο Παμβοχαϊκός σε ισοβαθμία με τον Εθνικό έχει πλεονέκτημα, αλλά σε ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ έχει μειονέκτημα. 
Σε περίπτωση που ο Παμβοχαϊκός ηττηθεί με 3-0 ή 3-1 από τον Φοίνικα στο Βραχάτι, ο Εθνικός χάσει 3-2 από την Κηφισιά και ο ΠΑΟΚ πάρει τρίποντο από τον Ολυμπιακό θα έχουμε τριπλή ισοβαθμία μεταξύ του Παμβοχαϊκού, του Εθνικού και του ΠΑΟΚ. 
Σε αυτή την περίπτωση μετράνε τα μεταξύ τους παιχνίδια και η κατάταξη είναι: 1.ΠΑΟΚ (9β.), 2.Παμβοχαϊκός (5β.), 3.Εθνικός Αλεξανδρούπολης (4β.)
Σε αυτή την περίπτωση ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης λαμβάνει την 4η θέση και ο Φοίνικας παρότι θα νικήσει 3-0 ή 3-1 θα μείνει εκτός 4αδας.

3.ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Από 2ος έως 5ος): Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης για να περάσει στη 2η θέση πρέπει να νικήσει την Κηφισιά και να χάσει ο Παμβοχαϊκός από τον Φοίνικα στο Βραχάτι αλλά εκεί υπάρχουν δύο σενάρια:
Αν ο Εθνικός νικήσει την Κηφισιά 3-2 θα πρέπει να χάσει ο Παμβοχαϊκός από τον Φοίνικα με 3-0 και 3-1 σετ. Αν ο Εθνικός νικήσει την Κηφισιά 3-0 ή, 3-1 θα προσπεράσει στη 2η θέση ακόμα και με ήττα του Παμβοχαϊκού 3-2. Γενικά, πάντως, εάν ο Εθνικός νικήσει την Κηφισιά «κλειδώνει» την 3η θέση. 
Εάν ο Εθνικός χάσει από την Κηφισιά με 3-2 εξασφαλίζει θέση για την 4αδα και θα περιμένει να μάθε τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση ο δικέφαλος με τρίποντο επί του Ολυμπιακού περνάει στην 3η θέση διότι σε ισοβαθμία με τον Εθνικό έχει πλεονέκτημα.
Αν ο Εθνικός χάσει 3-0 ή 3-1 σετ από την Κηφισιά κινδυνεύει να μείνει κι εκτός 4αδας εφόσον κερδίσουν ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό (ακόμα και με 3-2) και ο Φοίνικας τον Παμβοχαϊκό μόνο με 3-0 ή 3-1.
Υπάρχει και ένα απίθανο σενάριο για τον Εθνικό που περνάει και σε περίπτωση ήττας με 3-0 ή 3-1. Αν ο ΠΑΟΚ νικήσει 3-2 τον Ολυμπιακό και ο Φοίνικας 3-0 ή 3-1 τον Παμβοχαϊκό θα έχουμε τριπλή ισοβαθμία Εθνικού, ΠΑΟΚ και Φοίνικα.
Σε αυτή την περίπτωση η σειρά κατάταξης είναι:
1.ΠΑΟΚ (10β.)
2.Εθνικός Αλεξανδρούπολης (5β.)
3.Φοίνικας Σύρου (4β.) 
Άρα ο Φοίνικας λαμβάνει την 5η θέση και μένει εκτός 4αδας. 

4.ΠΑΟΚ (Από 2ος έως 5ος): Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό και με νίκη 3-0 ή 3-1 σετ εξασφαλίζει την 4η θέση και «χτυπάει» ακόμα και την 2η θέση.
Αν ισοβαθμήσει είτε με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης είτε με τον Παμβοχαϊκό ή και με τους δύο (τριπλή ισοβαθμία) έχει πλεονέκτημα σε όλες τις περιπτώσεις, άρα μπορεί να πάρει κάλλιστα και την 2η θέση.
Σε περίπτωση ήττας 3-2 από τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ θα μείνει εκτός 4αδας μόνο αν ο Φοίνικας πάρει τρίποντο από τον Παμβοχαϊκό στο Βραχάτι.
Σε περίπτωση ήττας από τον Ολυμπιακό με 3-0 ή, 3-1 ο ΠΑΟΚ θα μείνει εκτός 4αδας ακόμα και αν νικήσει ο Φοίνικας τον Παμβοχαϊκό ακόμα και με 3-2.
Σε ισοβαθμία με τον Φοίνικα Σύρου ο ΠΑΟΚ έχει και εκεί το πλεονέκτημα.

5.ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Από 3ος έως 5ος): Ο Φοίνικας για να ελπίζει σε είσοδο στην 4αδα πρέπει να φύγει με νίκη από το Βραχάτι κόντρα στον Παμβοχαϊκό και να περιμένει απώλειες από Εθνικό και κυρίως τον ΠΑΟΚ.
Αν χάσει ακόμα και με 3-2 σετ μένει σε κάθε περίπτωση εκτός 4αδας διότι έχει μειονέκτημα σε ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ.
Ο Φοίνικας με νίκη 3-1 ή 3-0 μπορεί και να μείνει εκτός 4αδας εφόσον νικήσει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό έστω και με 3-2 και ο Εθνικός πάρει έστω και ένα βαθμό από την Κηφισιά.
Έτσι εκτός από τη νίκη του θέλει συνδυασμό αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα: 
Θα ελπίζει να πιάσει τον Εθνικό μόνο εάν η ομάδα του Έβρου ηττηθεί 3-0 από την Κηφισιά στο Ζηρίνειο. Σε ισοβαθμία με τον Εθνικό, ο Φοίνικας έχει πλεονέκτημα. 
Ελπίζει επίσης να προσπεράσει και τον ΠΑΟΚ εφόσον ο δικέφαλος χάσει από τον Ολυμπιακό.
Ο Φοίνικας με νίκη 3-2 δεν μπορεί να φτάσει τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ακόμα κι αν οι ακρίτες χάσουν 3-0 ή 3-1 από την Κηφισιά αλλά θα ελπίζει να χάσει ο ΠΑΟΚ από τον Φοίνικα.
Η τριπλή ισοβαθμία μεταξύ Εθνικού, ΠΑΟΚ και Φοίνικα δεν συμφέρει τον Φοίνικα διότι η κατάταξη θα είναι:
1.ΠΑΟΚ
2.Εθνικός Αλεξανδρούπολης
3.Φοίνικας Σύρου

6.ΑΡΗΣ (Από 6ος έως 7ος): Ο Άρης χρειάζεται τουλάχιστον δύο σετ (έναν βαθμό) στον αγώνα με τον Ηρακλή για να «κλειδώσει» την 6η θέση. Διαφορετικά, εάν χάσει 3-0 ή 3-1 σετ κινδυνεύει να χάσει την 6η θέση από την Κηφισιά στην περίπτωση που η ομάδα των βορείων προαστίων νικήσει 3-0 ή, 3-1 τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.
Στην ισοβαθμία η Κηφισιά έχει πλεονέκτημα έναντι του Άρη.

7.ΚΗΦΙΣΙΑ (Από 6ος έως 7ος): Η Κηφισιά μετά τη νίκη της στο Αιγίνιο βλέπει το μέλλον της μόνο προς τα πάνω. Ακόμα κι αν χάσει 3-0 ή 3-1 από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και η Λαμία νικήσει 3-0 ή 3-1 τον Μίλωνα είναι σίγουρα στην 7η θέση διότι σε ισοβαθμία με τη Λαμία ο ΑΟΚ έχει πλεονέκτημα.
Επομένως η Κηφισιά θέλει μόνο νίκη με 3-0 ή, 3-1 με τον Εθνικό και ήττα του Άρη από τον Ηρακλή με 3-0 ή 3-1 σετ για να πάρει πάνω στο νήμα την 6η θέση. Αν η Κηφισιά νικήσει 3-2 τον Εθνικό δεν προφταίνει τον Άρη.

8.ΛΑΜΙΑ (Από 8η έως 9η): Αν η Λαμία νικήσει τον Μίλωνα με οποιοδήποτε σκορ εξασφαλίζει την 8η θέση ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Νίκη Αιγινίου.
Η Λαμία για να αποφύγει τις περιπέτειες των πλέι άουτ πρέπει να πάρει έστω και έναν βαθμό στον αγώνα με τον Μίλωνα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μπει και στην 8αδα. Δείτε ένα από τα παράδοξα της βαθμολογίας: 
Αν η Λαμία χάσει 3-2 από τον Μίλωνα και η Νίκη Αιγινίου νικήσει τον Παναθηναϊκό 3-0 ή, 3-1 σετ τότε Λαμία και Νίκη θα ισοβαθμήσουν στην 8η θέση.
Η Λαμία θα πέσει στην 9η θέση και η Νίκη Αιγινίου θα μπει στην 8αδα. Η ομάδα του Αιγνίου έχει πλεονέκτημα ισοβαθμία με την Λαμία. 
Όμως, η Λαμία θα μάθει εάν θα πάει στα πλέι άουτ από το αποτέλεσμα του αγώνα Ηρακλής – Άρης. Αν ο Ηρακλής νικήσει τον Άρη με 3-0 ή, 3-1 (και στο μεταξύ ο Παναθηναϊκός έχει χάσει με ίδιο σκορ από τη Νίκη όπως αναφέρουμε πιο πάνω) τότε δεν θα γίνουν πλέι άουτ, ο Παναθηναϊκός θα υποβιβαστεί απ΄ ευθείας μαζί με τον Μίλωνα, η Λαμία θα τερματίσει 9η και ο Ηρακλής στην 10η θέση.
Αν η Λαμία χάσει 3-0 ή, 3-1 από τον Μίλωνα και η Νίκη Αιγινίου νικήσει 3-2 τον Παναθηναϊκό οι δύο ομάδες θα ισοβαθμήσουν. Η Νίκη θα μπει στην 8αδα και η Λαμία θα πέσει στην θέση και σίγουρα θα οδηγηθεί σε πλέι άουτ αφού ο Παναθηναϊκός θα έχει πάρει έναν βαθμό και ακόμα κι αν νικήσει ο Ηρακλής τον Άρη με 3-0 ή 3-1 η διαφορά μεταξύ Ηρακλή και Παναθηναϊκού θα είναι μικρότερη και ίση των 6 βαθμών οπότε θα έχουμε πάλι πλέι άουτ μεταξύ Λαμίας, Ηρακλή και Παναθηναϊκός.
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε πλέι άουτ με δύο ομάδες αλλά μόνο με τρεις.

9.ΝΙΚΗ ΑΙΓΙΝΙΟΥ (από 8η έως 10η): Η Νίκη Αιγινίου αν νικήσει τον Παναθηναϊκό 3-0 ή 3-1 τον Παναθηναϊκό διατηρεί σίγουρα την 9η θέση και ελπίζει σε απώλειες της Λαμίας με τον Μίλωνα για να προσπεράσει ή να ισοβαθμήσει με τη Λαμία ώστε να πάρει την 8η θέση. Το Αιγίνιο έχει πλεονέκτημα σε ισοβαθμία με τη Λαμία οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πάρει την 8η θέση.
Αν το Αιγίνιο χάσει από τον Παναθηναϊκό και χρειαστεί να ισοβαθμήσει με τον Ηρακλή τότε θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση διότι ο «γηραιός» έχει πάρει το πλεονέκτημα στη διαφορά πόντων οπότε το Αιγίνιο θα υποχωρήσει στην 10η θέση.

10.ΗΡΑΚΛΗΣ (Από 9ος έως 10ος): Ο Ηρακλής ακόμα και με ήττα θα είναι στη 10η θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου. 
Αν νικήσει τον Άρη 3-0 ή 3-1 θα πάρει πολύτιμους βαθμούς για τα πλέι άουτ και θα περιμένει να μάθει το αποτέλεσμα του αγώνα Παναθηναϊκού – Νίκης Αιγινίου.
Αν νικήσει ο Παναθηναϊκός τη Νίκη Αιγινίου κι ο Ηρακλής έχει νικήσει τον Άρη, ο «γηραιός» θα προσπεράσει στην 9η θέση και θα περιμένει τα πλέι άουτ.
Αν νικήσει η Νίκη τον Παναθηναϊκό με 3-0 ή 3-1 και ο Ηρακλής νικήσει 3-0 ή 3-1 τον Άρη τότε η διαφορά Ηρακλή – Παναθηναϊκού θα ανοίξει στο +7 και οι πράσινοι θα υποβιβαστούν απ΄ ευθείας. 

11.ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: (Από 11ος έως 11ος): Ο Παναθηναϊκός παίζει για το μέλλον της παραμονής του αφού ακόμα και με νίκη 3-0 ή 3-1 σετ δεν θα προσπεράσει τον Ηρακλή καθώς θα μείνει σίγουρα 11ος με το τέλος της κανονικής περιόδου. Θα πάρει, όμως, τρεις πολύτιμους βαθμούς που θα τον φέρουν στο -3 από τη Νίκη Αιγινίου και ενδεχομένως και στο -1 από τον Ηρακλή εάν ο «γηραιός» ηττηθεί από τον Άρη με 3-0 ή 3-1 σετ.
Αν ο Παναθηναϊκός χάσει ή νικήσει με 3-2 σετ θα οδηγηθεί και πάλι στα πλέι άουτ. Στην περίπτωση ήττας με 3-2 ενεργοποιείται και το σενάριο που η Νίκη Αιγινίου ισοβαθμήσει με την Λαμία (αν η Λαμία ηττηθεί από τον Μίλωνα) οπότε πέφτει στα πλέι άουτ η Λαμία και η Νίκη μπαίνει στην 8αδα και στα πλέι οφ. 
Το χειρότερο σενάριο για τον Παναθηναϊκό θα είναι να ηττηθεί από τη Νίκη Αιγινίου με 3-0 ή 3-1 σετ και να νικήσει ο Ηρακλής τον Άρη με 3-0 ή 3-1 σετ. Σε αυτή την περίπτωση θα υποβιβαστεί χωρίς πλέι άουτ.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οδηγηθούν μόνο δύο ομάδες (Ηρακλής και Παναθηναϊκός) στα πλέι άουτ.

12.ΜΙΛΩΝΑΣ (Από 12ος έως 12ος): Ο Μίλωνας θα ολοκληρώσει την πορεία του στο εφετινό πρωτάθλημα με την εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στη Λαμία. Δεν υπάρχει σενάριο σωτηρίας. Αν κάνει νίκη στο «Χαλκιοπούλειο» θα βάλει τη Λαμία σε περιπέτειες εξόδου από την 8αδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here