Θρακιώτες στηρίζουν Ταπούτο στην Αδριανούπολη!

Ο Χρήστος Ταπούτος εδώ και λίγους μήνες αγωνίζεται στην Ολίν Εντίρνε, την ομάδα μπάσκετ της Αδριανούπολης, μία ομάδα που αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκους της Θράκης, ιδιαίτερα του Έβρου, λόγω της κοντινής απόστασης. 

Ο 31χρονος forward βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Κλειστό της Αδριανούπολης για τον φιλικό αγώνα της Εθνικής Ομάδας με την ΑΕ Κομοτηνής και επ’ ευκαιρία είχε τη δυνατότητα για αρκετή ώρα να συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Βασίλη Στοάκη, ίσως τον καλύτερο γνώστη των μπασκετικών θεμάτων σε όλη την Θράκη. πρόσφατα μάλιστα, ο Στοάκης είχε πάρει μια συνέντευξη από τον Ταπούτο για την ομάδα του, για τη στήριξη που δέχεται από Έλληνες στους αγώνες και στην καθημερινή του ζωή στην Αδριανούπολη αλλά και για τον κοινό τρόπο ζωής των Ελλήνων και των Τούρκων. Αν και θα πρέπει να θεωρείται  δεδομένο ότι σύντομα θα δούμε νεώτερες δηλώσεις του Ταπούτου στον Στοάκη, δεν βλάπτει μια αναφορά στα όσα ενδιαφέροντα είχε πει σε εκείνη την παλιά του συνέντευξη, η οποία είχε δημοσιεύθεί και στην εφημερίδα “Παρατηρητής”.

Για την απόφαση  του να αγωνιστεί στην Ολίν: «Για μένα ήταν πολύ εύκολη απόφαση.  Δεν το σκέφτηκα πολύ. Είχα μία πολύ καλή πρόταση από την ομάδα της Αδριανούπολης, είχα διαβάσει για την ομάδα αρκετά, ήξερα στοιχεία και την αποδέχθηκα αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη».

Για την πορεία της ομάδας του: «Έχουμε κάνει κάποιες ήττες εντός προγράμματος, όπως με την Μπεσίκτας και την Φενέρμπαχτσε. Ωστόσο κάναμε και κάποιες χαζές ήττες σε παιχνίδια που είχαμε τον έλεγχο και το ρυθμό της αναμέτρησης, ωστόσο πληρώσαμε την απειρία. Θεωρώ πως επειδή δουλεύουμε σωστά και πολύ, θα βρει το δρόμο της και θα σώσουμε την κατηγορία, αυτό που είναι ο ρεαλιστικός μας στόχος δηλαδή».

Για το επίπεδο της τούρκικης Λίγκας και των τούρκικων ομάδων  και  τις διαφορές με το ελληνικό πρωτάθλημα– αγωνιστικά και οργανωτικά- : «Θεωρώ πως το επίπεδο, αν το συγκρίνουμε με την Ελλάδα, είναι η μέρα με τη νύχτα. Οι μικρομεσαίες τούρκικες ομάδες μπορούν να σταθούν στην πρώτη τετράδα της ελληνικής Α1 και το βασικό έχει πολλά λεφτά και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης».

Για τη στήριξη από  Θρακιώτες που πηγαίνουν στους αγώνες της Ολίν: «Έχω γνωρίσει πολλούς Έλληνες, είτε στο γήπεδο, είτε στο κέντρο της πόλης. Σίγουρα είναι σημαντικό για μένα να έχω τη συμπαράσταση των Ελλήνων, γιατί εκτός από το ότι προσπαθώ να αγωνιστώ όσο το δυνατόν καλύτερα, προσπαθώ να διαφημίσω και την Ελλάδα και σίγουρα αυτό με βοηθάει πολύ».

Για τον τρόπο ζωής και τις ομοιότητες που έχουν οι κάτοικοι της Αδριανούπολης με την ελληνική ιδιοσυγκρασία: «Με τους Τούρκους έχουμε πολλές ομοιότητες και στα θέματα κουλτούρας και  σαν άνθρωποι και στο φαγητό.  Πολύ περισσότερο σε μία πόλη που είναι δίπλα στην Ελλάδα. Εγώ επειδή είμαι κοντά στο σπίτι μου δεν νιώθω ότι είμαι στο εξωτερικό. Η προσαρμογή για μένα ήταν πολύ εύκολη».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα της Α1: «Αν εξαιρέσεις τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δεν βλέπω κάτι αισιόδοξο. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, χρωστούμενα, υπαγωγές στο άρθρο 99 και δεν υπάρχουν διαφημίσεις και καινοτομίες. Όλα αυτά δείχνουν πως δεν υπάρχει κάτι αισιόδοξο για το ελληνικό πρωτάθλημα και δυστυχώς δεν μπορεί να θυμίσει τα παλιά χρόνια».

Αν σκέφτεται την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Όχι» (γελώντας)

Για την επιλογή του Αντρέα Τρινκιέρι στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος: « Σαν προπονητής έχω ακούσει πολύ καλά λόγια τα τελευταία χρόνια που έχει γίνει γνωστός στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θεωρώ όμως ότι έχουμε εξίσου καλούς Έλληνες προπονητές για να αναλάβουν αυτό το πόστο. Θεωρώ δηλαδή ότι δεν χρειαζόμασταν ξένο προπονητή».