Ραφ: «Όχι Αθήνα, μόνο στον Εθνικό ή εξωτερικό»

 

Η αγωνιστική του άνοδος είναι εντυπωσιακή. Έχει κλέψει τις εντυπώσεις και τη φετινή χρονιά και είναι από τους βασικούς συντελεστής της εκπληκτικής πορείας του Εθνικού, ενώ σήκωσε ένα ακόμη κύπελλο σαν αρχηγός, στα πανελλήνια πρωταθλήματα ανάπτυξης, στην τελευταία του συμμετοχή σε αυτά, αφού πλέον μεγαλώνει.

Ο λόγος για τον Ραφαήλ Κουμεντάκη, για τον «Ραφ», τον κατά πολλούς βασικό ακραίο της Εθνικής Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Και μόνο το γεγονός ότι ο μεγάλος του ελληνικού βόλεϊ Σάκης Μουστακίδης πιστεύει σε αυτόν, λέει πολλά. Ο νεαρός Αλεξανδρουπολίτης άσος, λίγες ημέρες μετά την σπουδαία του εμφάνιση κόντρα στον Παμβοχαικό και λίγες ώρες έπειτα από τον θρίαμβο με την εφηβική ομάδα του Εθνικού, μίλησε για όλους και για όλα στη Novaκαι στην εκπομπή του Παντελή Λώλη «στο φιλέ».

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για τον συμπαίκτη του Ράιτς: “Θεωρώ καλύτερο διαγώνιο τον Ράιτς από τον Βούλγαρο Γιορντάνοφ. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι με τον Ιβάν. Φανταστικός  χαρακτήρας αδαμάντινο παιδί. Νεαρός σε ηλικία αλλά φοβερό παιδί εκτός από παίκτης”.

Για τα άδεια γήπεδα: “Είναι άσχημο σκηνικό τα άδεια γήπεδα σε Θεσσαλονίκη και  Αθήνα. Όλοι χαίρονται να παίζουν σε γεμάτα γήπεδα όπως το δικό μας , όπως του Βραχατίου και της Σύρου. Και από τις ίδιες ομάδες. Τα γεμάτα γήπεδα είναι χαρά για τον αθλητή αλλά και  για αυτόν που απολαμβάνει το θέαμα”.

Για τον φετινό Ολυμπιακό: “Ο Ολυμπιακός πλήρης, είναι πολύ δύσκολο να χάσει. Έχει αδυναμίες και είναι λογικό. Όμως αν δεν είναι σε καλή μέρα και βρεθούμε εμείς μπορούμε να ους κερδίσουμε. Εχει εμπειρία με παίκτες που μπορούν να αλλάξουν την ροή της κάθε φάσης. Έχει τον Κώστα Χριστοφιδέλη. Αλλά αν την παίξεις στα ίσια την ομάδα του Ολυμπιακού, μπορείς να κάνεις ζημιά”.

Για το τι θέλει ο ίδιος να αλλάξει αγωνιστικά: “Όσο παίζεις βολει μαθαίνεις. Κάθε μέρα για μένα είναι ένα σχολείο, ένα μάθημα. Προπονούμαι με πολύπειρους και σημαντικούς αθλητές όπως είναι ο Σιδηρόπουλος, ο Παπάζογλου, ο Κόβατς, ο Γραμματικάκης . Αγωνίζομαι σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως η Α1 . Κάθε μέρα κερδίζω”.

Για τον προπονητή του Σάκη Μουστακίδη: “Ο κόουτς είναι φοβερός γνώστης , ξέρει την ψυχολογία του αθλητή. Μας φωνάζει, μας τα λέει χοντρά. Για αυτό βγήκε μπροστά. Τα ακούμε αλλά έτσι πρέπει, αυτή είναι η δουλειά του. Θέλω να κερδίσω από την ψυχολογία του. Ξεχώριζε νομίζω από το μυαλό του και το αίσθημα νικητή που είχε.και έχει πάντα.  Θέλω να βελτιωθώ σε όλους τους τομείς. Κάθε χρόνο να πηγαίνω καλύτερα σε όλα”.

Για την αδυναμία του Εθνικού στα εκτός έδρας : “Πολλές φορές παρουσιάζουμε διαφορετικό πρόσωπο. Πετύχαμε νίκες αλλά δεν κάνουμε τα πράγματα που μπορούμε. Πρέπει να βελτιώσουμε πράγματα όπως το μυαλό και τη σκέψη που πρέπει να έχουμε στους εκτός έδρας αγώνες”.

Για την Εθνική Ομάδα: “Για καθε αθλητή είναι τιμή η εθνική ομάδα. Θα θελα να βοηθησω αν μπορέσω αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει, άλλοι επιλέγουν το ποιος θα βοηθήσει και πότε. Ευχάριστη πρόκληση αν η νέα γενιά καταφέρει να κάνει καλά πράγματα για το ελληνικό βόλεϊ”.

Για τα σχέδια του για του χρόνου και την πρόκληση του εξωτερικού: “Δεν μπορώ να σας πω αλλά μην το βάζετε στοίχημα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε οτιδήποτε. Δεν έχω κάτι που μπορώ να πω ή να φανερώσω. Μου χτύπησαν πέρυσι ξένες ομάδες τη πόρτα μου . Είναι τιμή μου. Για να πας σε τόσο ψηλό επίπεδο πρέπει να δουλέψεις πολύ καλά και να βελτιωθείς. Αυτό θέλω να κάνω.  Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ολοκληρωμένο να σταθώ καμπιονάτο, αν μου ζητηθεί θα δώσω τα πάντα. Αν γίνει πρόταση από το  κέντρο προτιμώ να παίζω στην Αλεξανδρούπολη παρά σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Ελλάδας. Νομίζω ότι καλύτερα να βρίσκεσαι από την πλευρά που κερδίζεις τους καλύτερους παρά από τους καλύτερους και να κερδίζεις τους άλλους”.

Για την ενέργεια του Κατίδη: “Δε νομίζω να γνώριζε ώστε να προκαλέσει με την ενέργεια. Ίσως ήθελε στην τρέλα της στιγμής. Απαράδεκτος ο πανηγυρισμός.  Ίσως  λόγω ηλικίας έπρεπε να υπάρχει κάποια ελαστικότητα”.