Δώρο στον… Πανθρακικό ο ναζί χαιρετισμός του Κατίδη

Σοκ προκαλεί στον αθλητικό (και όχι μόνο) κόσμο ο ναζιστικός χαιρετισμός του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γιώργου Κατίδη, μετά την επίτευξη του δεύτερου γκολ που λύτρωσε την ομάδα των κιτρινόμαυρων και της έδωσε μια πολύτιμη νίκη – μισή σωτηρία επί της Βέροιας με 2-1.

 

Η ΑΕΚ είναι ομάδα με προσφυγικές ρίζες, που έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον φασισμό και τον ρατσισμό, ωστόσο ένας ποδοσφαιριστής της προφανώς λησμονεί την ιστορία της. Ο λόγος φυσικά για τον Γιώργο Κατίδη, o οποίος το νικητήριο γκολ στην αποψινή αναμέτρηση με τη Βέροια, το πανηγύρισε με προτεταμένο το δεξί του χέρι, κίνηση που παραπέμπει σε φασιστικό χαιρετισμό, με αποτέλεσμα αυτό το γκολ αντί για χαρά να προκαλέσει ντροπή και αποτροπιασμό σε κάθε υγιή φίλαθλο.

Όπως ήταν φυσικό ο φασιστικός πανηγυρισμός του νεαρού άσου προκάλεσε σάλο μετά το τέλος του αγώνα και σε δηλώσεις του ο παίκτης έκανε λόγο για παρεξήγηση, τονίζοντας ότι με αυτή τη κίνηση πως έδειχνε τον Παυλή (ήταν εκτός αποστολής και καθόταν στις εξέδρες), αφιερώνοντας του το γκολ. «Θέλω να λύσω μια παρεξήγηση. Δεν σημαίνει κάτι αυτό για μένα. Έδειχνα στην κερκίδα τον Μιχάλη Παυλή και αφιέρωνα το γκολ. Δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Θέλω να χαρώ την νίκη. Δεν έχουν να κάνουν με μένα αυτά τα πράγματα. Είμαι ποδοσφαιριστής και θέλω να χαρώ την νίκη» δήλωσε ο ίδιος μετά την λήξη της αναμέτρησης ενώ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έγραψε: «Ξέρω την ιστορία της ΑΕΚ. Ξέρω πως είναι προσφυγική ομάδα. Αφιέρωσα το γκολ στον Μιχάλη Παυλή και σε καμία περίπτωση δεν είμαι ρατσιστής. Όποιος προσπαθήσει να το διαστρεβλώσει θέλει μονάχα το κακό μου».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Κατίδης με νέα δημοσίευσή του, τόνισε: «Σιχαίνομαι τον φασισμό. Δεν θα το έκανα αν ήξερα ότι σημαίνει κάτι τέτοιο. Ξέρω τις επιπτώσεις και δεν θα το έκανα ποτέ». Ωστόσο υπάρχουν ήδη και εντός της ΑΕΚ έντονες φωνές διαμαρτυρίας, που φτάνουν ακόμα και στο αίτημα διακοπής συμβολαίου από επώνυμους αεκτζήδες, όπως ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός. Το κόμμα του μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση, ενώ το θέμα έχει πάρει πλέον και διεθνείς διαστάσεις.

 

Ανεξάρτητα από την ποινή που θα του επιβάλει η ΑΕΚ, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει βαρύτατη τιμωρία και από την Σούπερ Λίγκα, ενώ αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα τεθεί εκτός Εθνικών Ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Πανθρακικό, όπου έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, πιθανότατα να παίζεται ολόκληρη η κατηγορία και για τις δύο ομάδες.

 

Μετά τη νίκη της, η ΑΕΚ έφτασε τους 29 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τον Πανθρακικό που βρίσκεται στους 26 αλλά έχει το ματς με την Ξάνθη την Καθαρά Δευτέρα. Έναν βαθμό πιο πάνω βρίσκεται η Βέροια, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Άρης ηττήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννενα με 2-0, παρά τα τρία δοκάρια που είχε. Έτσι παρέμεινε στους 25 βαθμούς και βρίσκεται στην προτελευταία θέση που οδηγεί στην Β’ Εθνική, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στην επόμενη αγωνιστική υποδέχεται στην Θεσσαλονίκη τον Πανθρακικό.

 

Από όλα αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική και επιτακτική είναι η νίκη για την ομάδα της Κομοτηνής στο παιχνίδι της Καθαράς Δευτέρας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της ανόητης ενέργειας του Κατίδη, η ΑΕΚ ενδέχεται να χάσει το ματς στα χαρτιά από την Βέροια, αφού κάτι τέτοιο προβλέπει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου σε περίπτωση που ένας παίκτης ομάδας κάνει ρατσιστική ή ναζιστική χειρονομία. Μένει να δούμε αν θα εφαρμοστούν οι νόμοι…