Αυτή είναι η παραμυθένια ζωή του Λοντίγκιν!

Ο Φερνάντο Σάντος έκανε την έκπληξη με την κλήση του Γιούρι Λοντίγκιν της Ξάνθης για την αναμέτρηση της Ελλάδας με την Βοσνία και το thrakisports σας αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νεαρό τερματοφύλακα.

 

Γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1990 στο Βλάντιμιρ της Μολδαβίας. Στην Ελλάδα βρίσκεται πολλά χρόνια και πλέον τη νιώθει πατρίδα του. Παρά την ρωσική καταγωγή του η καρδιά του ανήκει στην Ελλάδα κι έτσι αποφάσισε να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.

 

Ξεκίνησε από νεαρή ηλικία να παίζει ως τερματοφύλακας που ήταν η αγαπημένη του θέση. Από τους Ακρίτες Νευροκοπίου, οι άνθρωποι της Ξάνθης τον εντόπισαν και τον ενέταξαν στις ακαδημίες τους το 2008. Πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν που συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κ-21 με την ομάδα της Ξάνθης, η οποία είχε τερματίσει στην πρώτη θέση με 58 βαθμούς σε 30 αγώνες, δύο πόντους πάνω από την  δευτεραθλήτρια ΑΕΚ.

Η δικαίωση για τις εκπληκτικές του εμφανίσεις δεν άργησε να έρθει. Στις 17 Ιουνίου 2009 όταν ο Λοντίγκιν υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη δηλώνοντας τότε, όπως θυμήθηκε το gazzetta: «Είμαι πολύ χαρούμενος με την υπογραφή του συμβολαίου μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κο Πανόπουλο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, τους προπονητές μου Κο Σαββίδη και Κο Μουστάκη για όσα μου προσέφεραν και να υποσχεθώ ότι θα δουλέψω σκληρά για να συνεχιστεί η παράδοση που θέλει την Skoda Ξάνθη να αναδεικνύει καλούς τερματοφύλακες».

Ο ρωσικής καταγωγής τερματοφύλακας έμεινε για μία σεζόν στα Πηγάδια και εκεί είχε την ευκαιρία να δουλέψει με τον προπονητή τερματοφυλάκων της Ξάνθης, Αλέκο Μαλαδένη. Ωστόσο, ήταν εμφανές ότι του έλειπαν οι εμπειρίες τις οποίες θα έπαιρνε μέσα από παιχνίδια. Έτσι το 2010 παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στον Εορδαϊκό προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Ο Λοντίγκιν αγωνίστηκε σε 25 παιχνίδια με τη φανέλα του Εορδαϊκού και το καλοκαίρι του 2011 επέστρεψε και πάλι στην Ξάνθη πιο έτοιμος και έτοιμος να αρπάξει τις ευκαιρίες. Μπήκε στην αποστολή δύο φορές στα ματς με Άρη και Δόξα Δράμας και πήρε την πρώτη του επίσημη συμμετοχή στο τελευταίο παιχνίδι της περυσινής σεζόν με αντίπαλο τον Εργοτέλη.

Το περασμένο καλοκαίρι από την προετοιμασία φάνηκε ότι θα είναι ο Νο 2 τερματοφύλακας της ομάδας και στην πρώτη αποστολή της Ξάνθης για το ματς στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ είδε το όνομά του στους εκλεκτούς του προπονητή του. Στο ματς με την Βέροια, ο Λοντιγκίν έπαιξε βασικός και κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Είναι διεθνής με την Εθνική Ελπίδων Κ-21, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2012 έκανε αναπροσαρμογή του συμβολαίου του, με το νέο που υπέγραψε να εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2016.