Το τοξικό νέφος της αιθαλομίχλης σκεπάζει την Θράκη και απειλεί την υγεία ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!

Γράφει το Φλιτζάνι

– Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη κατά την διάρκεια του αγώνα του Πανθρακικού με τον ΠΑΣ Γιάννινα, πριν από 15 ημέρες. Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα. Σημασία έχει αυτό που βλέπετε πάνω από το ΔΑΚ Κομοτηνής. Και το βλέπετε και στην Ξάνθη, και στην Αλεξανδρούπολη, σε όποιο μέρος της Θράκης και αν βρίσκεστε. Αυτό το σύννεφο της αιθαλομίχλης, που εσχάτως άρχισε να απασχολεί και τα αθηναϊκοκεντρικά κανάλια καιώς έπνιξε την πρωτεύουσα. Και αφού έπνιξε την πρωτεύουσα, είπαν να ασχοληθούν με το θέμα και οι πολιτικοί μας, καθώς είναι γνωστό ότι λύση σε ένα πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο αν κάτι αγγίξει τους πρωτευουσιάνους.

“Δηλητήριο στον ουρανό της Αθήνας. Τέσσερις φορές πάνω από το όριο της ΕΕ η τοξικότητα των αιωρούμενων σωματιδίων”, ανέφερε ο κυριακάτικος Τύπους με τις έρευνές του, γιατί μας ενδιαφέρει φυσικά η αιθαλομίχλη των Αθηνών, αλλά αδιαφορούμε για αυτήν της Θράκης. Άντε, Sε δεύτερη φάση, απασχόλησε λίγο τα κανάλια και μια πανεπιστημιακή μελέτη του ΑΠΘ, η οποία ανιχνεύει 19 καρκινογόνες ουσίες (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες) στα αιωρούμενα σωματίδια και προσδιορίζει, στον πληθυσμό των Θεσσαλονικέων, τον κίνδυνο καρκινογένεσης από την έκθεση σε αυτές, από 2 έως 6 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, ανάλογα με την ηλιακή ομάδα.

Αν όμως οι κίνδυνοι αυτοί υπάρχουν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχουν και στην Θράκη. Την ίδια αιθαλομίχλη αναπνέουμε και μάλιστα πολύ πιο έντονα, καθώς σε εμάς οι θερμοκρασίες είναι ακόμα πιο τσουχτερές, η κρίση έχει επηρεάσει προ πολλού όλα τα σπίτια, η ανεργία καλπάζει πιο ψηλά από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας και μοιραία η λύση για να ζεστάνει ο κόσμος τα σπίτια του είναι τα τζάκια και τα καυσόξυλα, αφού τα πετρέλαια κοστίζουν και δεν υπάρχουν χρήματα να ξοδευτούν για καύσιμα. Αν υπάρχουν δυο – τρεις περιοχές που έχουν πραγματικό πρόβλημα και όχι περιστασιακό, μέσα σε αυτές σίγουρα είναι και η Θράκη. Αλλά ουδείς ασχολείται.

Πόσο υγιές είναι να παίζουν οι ποδοσφαιριστές μπάλα κάτω από αυτό το νέφος; Πόσο υγιές είναι να αναπνέουν οι φίλαθλοι αυτόν τον τοξικό αέρα. Και φυσικά, όλοι οι κάτοικοι, αφού τον αέρα δεν μπορείς να τον περιορίσεις σε ένα μόνο μέρος. Όπως μάλιστα λένε οι ειδήμονες, ειδικά στα παιδιά, ο κίνδυνος εμφανίζεται αυξημένος εξαιτίας διαφορών στη φυσιολογία τους και στη δραστηριότητά τους, όπως και στους κατοίκους περιοχών που εκτίθενται σε σωματίδια προερχόμενα από καύση βιομάζας. Γι’ αυτό ενώ στους ενηλίκους ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκινογένεσης είναι περίπου δύο περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στα παιδιά φθονεί τις έξι ανά εκατομμύριο.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των επιστημόνων του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η τοξικότητα των αιωρουμένων σωματιδίων είναι ορισμένες φορές ως και τέσσερις φορές πάνω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο που προτείνει η ευρωπαϊκή οδηγία 2004 107 EC και οφείλεται στην παρουσία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών κατέρριψαν τον… αστικό μύθο που λέει ότι οι ρύποι των αυτοκινήτων είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία.

Όπως έδειξε η περίπτωση της πόλης Λόνσεστον της Αυστραλίας, όταν προωθήθηκε η χρήση φυσικού αερίου αντί για καύση ξυλείας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες θέρμανσης του πληθυσμού, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τον καθηγητή, σημαντική μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Άρα, σύμφωνα με την έρευνα, λύσεις υπάρχουν. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, πρέπει να διαφημιστεί και κυρίως πρέπει να γίνει κάτι ώστε να πέσουν οι τιμές της εγκατάστασης και της χρήσης του φυσικού αερίου, που διαφημίστηκε μεν με τους αγωγούς αλλά ποτέ δεν έγινε αντιληπτό από τους περισσότερους πολίτες το όφελος της οικιακής χρήσης.

Αντ’ αυτού, οι κυβερνώντες μας, τώρα που το πρόβλημα έφτασε στο αμήν, αποφάσισαν να προτείνουν άλλες… ριζοσπαστικές λύσεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, «άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης αναφέρει ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου τους, ενώ για τους άνω των 65 ετών ζητείται να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

Θα πείτε, αυτό δεν είναι λύση. Ούτε λέει κάτι η κατάληξη της ανακοίνωσης, ότι «η Γενική Γραματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες». Οι πολίτες θέλουν να βρεθεί μια πραγματική λύση, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης και των κινδύνων που αυτή συνεπάγεται για την υγεία.

Έτσι λοιπόν, αναλογιζόμενα το μέγεθος της ευθύνης, τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνυπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια σύσταση, την οποία επανέλαβαν και τώρα σύσταση, προς τους πολίτες, για «να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών», προκειμένου να συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων. 

Συμπέρασμα; Ακολουθήστε κατά γράμμα τις προτάσεις των κυβερνώντων μας. Θα ελαττώσουμε έτσι την πιθανότητα να πεθάνουμε από καρκίνο! Έτερον εκάτερον αν παράλληλα θα αυξήσουμε κατακόρυφα αυτήν να… πεθάνουμε από το κρύο.

Τι τους νοιάζει άλλωστε; Αυτοί έχουν και πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και άμα λάχει, στα δύσκολα, παίρνουν και ένα αεροπλάνο να πάνε για μερικές μέρες διακοπές στην Μαλαισία. Να περάσει ο κίνδυνος της αιθαλομίχλης και βλέπουμε. Αλίμονο σε εμάς, τους υπόλοιπους…