Τινάζει τους προϋπολογισμούς Ξάνθης, Πανθρακικού και Εθνικού ο ΟΠΑΠ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Στον αέρα βρίσκεται ο προϋπολογισμός και κατά συνέπεια ο σχεδιασμός όλων των μεγάλων ομάδων της Θράκης, που έχουν βασίσει πολλά από τα έσοδά τους στην χορηγία του ΟΠΑΠ, καθώς αυτή την προσεχή περίοδο θα είναι μειωμένη περίπου στο… μισό.

Η αρχή έγινε την Δευτέρα με την ΕΣΑΠ, δηλαδή την Λίγκα του Βόλεϊ που αποδέχθηκε πρόταση του ΟΠΑΠ για μείωση της χορηγίας στο πρωτάθλημα της  Volleyleague κατά 50%. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΑΠ στο ΟΑΚΑ, επικυρώθηκε η συμφωνία με την ΟΠΑΠ Α.Ε. που είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την αγωνιστική περίοδο 2012-13, όταν και είχε εισπράξει μαζί με το Φ.Π.Α. 1,8 εκ. ευρώ.

Μοιραία η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις στα συμβόλαια τόσο των αθλητών όσο και των λειτουργικών εξόδων του πρωταθλήματος, ύστερα και από την επισημοποίηση της μειωμένης χορηγίας του ΟΠΑΠ κατά 50%. Βέβαια, άτυπα οι παράγοντες των ΤΑΑ τόνισαν ότι θα προσπαθήσουν οι περικοπές του ΟΠΑΠ να μην πλήξουν στο ακέραιο τους αθλητές και ότι θα κάνουν προσπάθειες ώστε να βρεθούν ισοδύναμες χορηγίες, αλλά γεγονός είναι ότι ειδικά στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για να συμβεί κάτι τέτοιο και μάλιστα σε μια χρονιά αυξημένων ευθυνών και αυξημένων εξόδων λόγω των ευρωπαϊκών αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε ομάδα της Βόλεϊ Λιγκ εισέπραξε για την περσινή σεζόν περίπου 100.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ. Το ποσό αυτό καθιστά τον ΟΠΑΠ τον πραγματικό βασικό χορηγό του Εθνικού, μεγαλύτερο ακόμα και από τα «Χρυσωρυχεία» που σύμφωνα με την χορηγική τους σύμβαση, θα έδιναν το ίδιο αυτό ποσό αλλά όχι μόνο για το τμήμα βόλεϊ αλλά για το σύνολο των τμημάτων του Εθνικού. Δεδομένου πλέον ότι ο Εθνικός θα έχει να προσδοκά μόλις περίπου 50.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ, γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται μια μεγάλη τρύπα, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν πράγματι δεν ανανεωθεί και η συμφωνία με τα «Χρυσωρυχεία», όπως έχει προαναγγείλει στην συνέντευξη Τύπου του ο πρόεδρος του ΤΑΑ Εθνικός Γιάννης Τζίμας. Βέβαια, ο Εθνικός είχε και τα έσοδα από την μεταγραφή του Ραφαήλ Κουμεντάκη στην Ραβέννα που εκτιμώνται κοντά στα 50.000 ευρώ και καλύπτουν εν μέρει την χασούρα από τον ΟΠΑΠ, αλλά έχει και αυξημένες υποχρεώσεις. Μόνο άλλωστε η πτυσσόμενη κερκίδα που έχει παραγγελθεί για να τοποθετηθεί στο Κλειστό Αλεξανδρούπολης για τους δικούς του αγώνες στοιχίζει περίπου 40.000 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο ο Εθνικός και το βόλεϊ που προβληματίζονται. Ανάλογα ισχύουν και στο ποδόσφαιρο και ενδεχομένως σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό, αφού εκεί μιλάμε και για ακόμα μεγαλύτερα ποσά, άρα και για ακόμα μεγαλύτερα ανοίγματα. Με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού να παραμένει ανοιχτό, έχουν παγώσει οι χορηγίες όχι απλά γενικά στον αθλητισμό αλλά και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο, που πάντα απολάμβανε την μερίδα του λέοντος, αφού άλλωστε οι αγώνες του πρωταθλήματος αποτελεί και την βάση των παιχνιδιών του. Συνακόλουθα, στον αέρα βρίσκονται και οι χορηγίες στην Ξάνθη και τον Πανθρακικό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ΟΠΑΠ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να προτείνει στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας μείωση της τάξης του 45% όσον αφορά τη χορηγία του Οργανισμού στις φανέλες τους για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Το «τσεκούρι» αυτό δεν βρίσκει φυσικά σύμφωνες τις ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να έρθουν εκ νέου σε επαφή με τη νέα του διοίκηση προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά αυτό ενέχει και τον κίνδυνο όσο υπάρχει καθυστέρηση και μοιραία βαθαίνει η κρίση, η επόμενη πρόταση του Οργανισμού να είναι ακόμα χειρότερη (κάτι που αναλογίστηκαν οι ομάδες βόλεϊ, που έσπευσαν να συμφωνήσουν στην μείωσηγ του 50% προτιμώντας το “κάλλιω πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι και… αν”).

Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΠΑΠ, η πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών ομάδων που πέρσι είχε συμφωνία με τον Οργανισμό για τη διαφήμισή του στις φανέλες τους, θα δουν μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων τους να μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με τα ποσά που δημοσιοποίησε το «Goal» βασιζόμενο σε παλιότερες αποκαλύψεις της “Ελευθεροτυπίας”, o Ολυμπιακός από 2,1 εκατ. που πήρε τη σεζόν 2012-13, θα πέσει στα 1,2 εκατ., ο Παναθηναϊκός από 1,8 εκατ. ευρώ στις 995.000. Ο ΠΑΟΚ από 1.025 εκατ. ευρώ στις 563.750 ευρώ και ο Αρης από 956.666,67 ευρώ στις 526.166. Οι υπόλοιπες θεωρητικά “μικρομεσαίες” ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Ξάνθη εκτιμάται ότι από 222.222 ευρώ θα πάρουν περίπου 100.000 λιγότερα και ειδικά η Skoda πρέπει να αισθάνεται εξαιρετικά τυχερή που κατάφερε στην δεδομένη οικονομική συγκυρία να πουλήσει τον Λοντίγκιν στην Ζενίτ και να διαθέτει μια σχετική ρευστότητα. Αναφορά στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν έχει γίνει στον Πανθρακικό και την μείωση που θα υπάρξει από την χορηγία του ΟΠΑΠ στην φανέλα του, καθώς πέρυσι ήταν νεοφώτιστος στην μεγάλη κατηγορία, ωστόσο εκτιμάται ότι η ζημιά δεν είναι αμελητέα και θα πλησιάσει επίσης το τριψήφιο αριθμό χιλιάδων ευρώ.

«Ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και όλους τους τομείς που κάνουν καλύτερη την κοινωνία μας». Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος στην κλήρωση του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. «Η συνεργασία μας με τις ομάδες και τη Λίγκα θα πρέπει να συνεχιστεί» συνέχισε και ευχήθηκε «του χρόνου να έχουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα».

Μένει να δούμε πώς θα αντέξουν οι ομάδες της Θράκης στον ανταγωνισμό σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία και υπό αυτές τις συνθήκες. Βέβαια, η οικονομική ασφυξία είναι κάτι που ισχύει για όλους. Οπότε αυτό που εμφανίζεται πρόβλημα για τις τρεις μεγάλες ομάδες της Θράκης, μπορεί τελικά να αποτελέσει και πλεονέκτημα αν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από τις διοικήσεις τους, αλλά και τον κόσμο που αγαπά την ομάδα, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη συσπείρωση σε όλους τους τομείς και να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα…