Τεράστια επένδυση στην Κομοτηνή ύψους 300 εκατ. ευρώ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Στρατηγική στόχευση στην κάλυψη του ενεργειακού κενού, που εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έχει η κίνηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να δρομολογήσει νέα επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου. Χθες, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής για τη συγκεκριμένη μονάδα, ονομαστικής καθαρής ισχύος 660 MW, η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Κομοτηνής.

Στόχος της διοίκησης του κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων κατά τη διάρκεια της προσεχούς διετίας, ώστε εντός του 2020 να είναι εφικτή η έναρξη της κατασκευής της νέας μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2023, περίοδος που κατά τη διοίκηση θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, μέσω της απόσυρσης των παλαιών λιγνιτικών μονάδων και της σταδιακής μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας.

Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε η περιοχή της Κομοτηνής για τη χωροθέτηση της νέας μονάδας, καθώς οι περισσότερες από τις υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχει χωροθετημένος βιομηχανικός χώρος, κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδοτική διαδικασία, ενώ ακόμα ένα πλεονέκτημα είναι ότι σε κοντινή απόσταση διέρχεται ο αγωγός TAP. Σημειωτέον ότι η Κομοτηνή διαθέτει και δίκτυο φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, που επίσης λειτουργεί υπέρ της επιλογής τής εν λόγω περιοχής.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιο μονάδων φυσικού αερίου του ομίλου, αλλά και τη θέση του ως εκ των ηγέτιδων εταιρειών στην παραγωγή ενέργειας από συμβατικές ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής θα δημιουργηθούν περίπου 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν κατά την περίοδο λειτουργίας. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κατασκευάσει, ήδη από το 2004, την πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (Hρων Ι στη Βοιωτία με εγκατεστημένη ισχύ 147 MW), ενώ πέντε χρόνια μετά, το 2009, ακολούθησε και ο δεύτερος σταθμός συνδυασμένου κύκλου (Hρων ΙΙ με εγκατεστημένη ισχύ 435 MW) στην ίδια περιοχή. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Hρων Α.Ε., που εκμεταλλεύεται τις εν λόγω μονάδες, συμμετέχουν επίσης οι ξένοι ενεργειακοί όμιλοι ENGIE (πρώην GDF Suez) και Qatar Petroleum. Πάντως, επί του παρόντος, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για τη συμμετοχή κάποιου ξένου ενεργειακού ομίλου στη νέα μονάδα στην Κομοτηνή, η οποία και θα είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η εισηγμένη εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει και την κορυφή στην αγορά της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 1.286 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/