Προς άσκηση ποινικής δίωξης για Ντέμη, Ρέμο και… Πανθρακικό για τις πλαστές ενημερότητες!!!

Προς την άσκηση ποινικών διώξεων για τρία κακουργήματα οδεύει μια πολύ «βαριά» δικογραφία, που αφορά το σκάνδαλο με τις πλαστές, ή μη έγκυρες, ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, τις οποίες κατέθεταν ποδοσφαιρικές ομάδες στην ΕΠΟ, προκειμένου να κάνουν μεταγραφές και να αποκομίζουν οφέλη, τα οποία μόνο από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 2.615.760 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας “Έθνος” ο  εισαγγελέας Πρωτοδικών Χάρης Λακαφώσης ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνά του και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης του συνταρακτικού αποδεικτικού υλικού που έχει στα χέρια του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας και της χρήσης πλαστού εγγράφου σε βάρος των προέδρων 27 ομάδων, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στο κάδρο των ευθυνών, εκτός από τους προέδρους των 27 ΠΑΕ, θα βρεθούν και πρόσωπα που συμμετείχαν στη διακίνηση των πλαστών φορολογικών ενημεροτήτων, όπως δικηγόροι κ.ά. Στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας και ενδεχομένως ένα σκαλί πριν από την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους βρίσκονται σύμφωνα με το δημοσίευμα ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, κατά κόσμον Αντώνης Πασχαλίδης, ο οποίος ήταν ένα χρονικό διάστημα πρόεδρος της ομάδας του Ηρακλή, και ο αλεξανδρουπολίτης Ντέμης Νικολαΐδης, κατά κόσμον Θεμιστοκλής Νικολαΐδης, ο οποίος επίσης διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ.

Τόσο ο Αντώνης Ρέμος όσο και ο Ντέμης Νικολαΐδης, όπως και ακόμη 25 πρόσωπα που ήταν ή είναι ακόμη πρόεδροι των 27 ΠΑΕ, οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο, κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τα διερευνόμενα αδικήματα, γεγονός που «σύμφωνα με δικαστικές πηγές» δείχνει την πορεία της δικαστικής έρευνας προς την άσκηση κακουργηματικών διώξεων. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με παλαιότερα ρεπορτάζ, περιλαμβάνονται ο νυν και ο τέως πρόεδρος του Πανθρακικού Δημήτρης Τζελέπης και Γιάννης Κητζίδης.

Οι υπόλοιπες ΠΑΕ, σε βάρος των οποίων κινήθηκε η εισαγγελική έρευνα, πέραν της ΑΕΚ, του Ηρακλή και του Πανθρακικού είναι οι: Nίκη Βόλου, Νέα ΠΑΕ Καβάλας, ΤΑΠ Παναιγιάλειος, Ολυμπιακός ΣΦ Χερσονήσου, ΠΑΕ Ιωνικός, Αθλητικός Σύλλογος Σαλαμίνας ο Αίας, ΠΑΟ Αγ. Δημητρίου, ΠΑΕ Ενωση ΑΟ, Πανασπροπυργιακός ΑΟ, Δόξα Ασπροπυργιακού, Προοδευτική Ενωση Νίκαιας Κορυδαλλού Πειραιώς Ποδοσφαιρική ΑΕ, Εθνικός Μάνης, Αναγέννηση Καρδίτσας, Αθλητικός Σύλλογος Καρδίτσας η Αναγέννηση, Αθλητικός Σύλλογος Κασσάνδρα – Ολυμπιακός, Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Καλαμαριάς ο Απόλλων 1926, Αθλητικός Ομιλος ΠΑΕ Χαϊδαρίου, Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος ΓΑΣ Βέροια, ΠΑΣ Κόρινθος, ΠΑΕ Αιγάλεω, ΑΠΣ Μακεδονικός Νεαπόλεως, Πατραϊκός Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος – ΠΑΕ Παναχαϊκή 2005, Αιολικός, ΠΑΕΕ Ναυπακτιακός Αστέρας, ΠΑΕ Αχαρναϊκός και Αθλητικός Σύλλογος Λαμία.

Η υπόθεση κατέληξε στη Δικαιοσύνη μετά την αιφνιδιαστική έφοδο που είχαν κάνει στα γραφεία της ΕΠΟ, στις 4 Νοεμβρίου του 2013, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Χάρης Λακαφώσης και Αριστείδης Κορρέας, όπου είχαν κατασχεθεί φάκελοι και σκληροί δίσκοι με στοιχεία για ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου, που αφορούσαν τα έτη 2006-2007 και 2011-2013. Ο εισαγγελέας κ. Λακαφώσης στη συνέχεια επέκτεινε την έρευνα σε βάθος δεκαετίας, με αποτέλεσμα να ελεγχθούν τελικά 162 Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες και 5.000 ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, που προσκομίστηκαν από τις ΠΑΕ.

Οπως αναφέρεται στο 100σέλιδο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία διενήργησε την έρευνα με παραγγελία του εισαγγελέα, εντοπίστηκαν 57 πλαστές ή νοθευμένες ενημερότητες, εκ των οποίων οι 14 ήταν αποδεικτικά ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο και 43 βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας. Επιπλέον, στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι προσκομίστηκαν ως δικαιολογητικά συνολικά 9 γνήσιες ενημερότητες, οι οποίες όμως δεν ήταν έγκυρες, καθώς είχαν χορηγηθεί για άλλον εργοδότη (αφορούσαν ερασιτεχνικά σωματεία), είτε επρόκειτο για υπηρεσιακά σημειώματα ενδοϋπηρεσιακής χρήσης είτε για βεβαιώσεις οφειλής.

Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο περιγράφονται στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας τα οφέλη που αποκόμιζαν οι ποινικά ελεγχόμενες ομάδες.

«Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου», αναφέρεται, «εξασφάλιζαν τη συμμετοχή και παραμονή τους στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, τις αντίστοιχες αγωνιστικές περιόδους, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος, καθώς εισέπρατταν χρηματικά ποσά υπό τη μορφή χορηγιών από την ΟΠΑΠ ΑΕ. Συγκεκριμένα, κατά τα έτη των μεταγραφικών περιόδων, που προσκομίστηκαν οι πλαστές ενημερότητες, όπως προκύπτει από το 23/05/14 έγγραφο της ΟΠΑΠ ΑΕ και το υπ’ αριθμόν 96036 από 11/06/14 έγγραφο της Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής Κατηγορίας, τα νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 102 του Ν. 2725/99 ”Ρύθμιση Θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες διατάξεις”, όπως τροποποιήθηκε, με άρθρο του Ν. 3057/02 ”Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις”, λόγω της συμμετοχής τους στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, εισέπραξαν ως χορηγίες από την ΟΠΑΠ ΑΕ χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 2.615.760 ευρώ».

 width=