Προπονητές από την Θράκη ή με παρελθόν στην Θράκη που δεν πρόλαβαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

 

Ημέρα εθνικής επετείου, 28ης Οκτωβρίου και όπως κάθε χρόνο, παραδοσιακά τέτοια μέρα το θέμα που ξεχωρίζει είναι το ποιοι προπονητές κατάφεραν να βγάλουν την παρέλαση και ποιοι όχι.

Είναι ένα θέμα που τουλάχιστον στο ξεκίνημά του, θα μπορούσε να είναι ίδιο με το περσινό. Τότε είχε σχολιάσει η ΠΑΕ Πανσερραϊκός ότι στην Football League τα κατάφεραν όλοι οι προπονητές για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το πρωτάθλημα. Και φέτος τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Το πρωτάθλημα ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο και μοιραία όλοι είναι στις θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην της Ξάνθης Νίκου Παπαδόπουλου που παρά όσα ακούστηκαν το καλοκαίρι, παραμένει στον ΟΦΗ βάζοντας στόχο την άνοδο στην Α’ Εθνική.

Στα «βελούδινα» σαλόνια της Super League τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο πρώτος που δεν πρόλαβε την παρέλαση και απολύθηκε πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, εξαιτίας της ευρωπαϊκής του αποτυχίας, είναι ο 43χρονος Σέρβος Αλεκσάντερ Στανόγεβιτς που αποτέλεσε την επιλογή – έκπληξη της διοίκησης του ΠΑΟΚ αλλά αποτέλεσε παρελθόν από αυτόν στα μέσα Αυγούστου. Αμέσως προσελήφθη ο Ραζβάν Λουτσέσκου και παρόλο που υπάρχουν γκρίνιες στην Θεσσαλονίκη και πολλά ακούγονται για αντικατάστασή του, μέχρι στιγμής Ρουμάνος πρώην τεχνικός της Ξάνθης δείχνει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της οικογένειας Σαββίδη.

Ο Μπεσνικ Χάσι αποτέλεσε επίσης παρελθόν από τον Ολυμπιακό, με τον Τάκη Λεμονή να τον έχει πλέον διαδεχθεί στον πάγκο των πρωταθλητών και να καθοδηγεί τους Πειραιώτες στο πρωτάθλημα αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όπου την προσεχή Τρίτη θα υποδεχθούν τη μεγάλη Μπαρτσελόνα. Στην ΑΕΚ ο Χιμένεθ μέχρι στιγμής δεν δείχνει να έχει πρόβλημα και τουλάχιστον την πρόλαβε την παρέλαση παρά τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα στο πρωτάθλημα με Ξάνθη και Ατρόμητο, κεφαλοποιώντας κατά βάση τις καλές ευρωπαϊκές εμφανίσεις και κυρίως την νίκη-ανατροπή επί του Ολυμπιακού. Αντιστοίχως, στον Παναθηναϊκό ο Μαρίνος Ουζουνίδης την βγάζει την παρέλαση, αν και θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί το αντίθετο, όχι γιατί κινδυνεύει αλλά γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει παραίτηση με όσα συμβαίνουν στην ομάδα του.

Την παρέλαση δεν πρόλαβε πάντως ο πρώην προπονητής του Πανθρακικού Δημήτρης Ελευθερόπουλος που αποτέλεσε έναν από τους πρώτους που έφυγαν, μαζί με τον Ορεστιαδίτη συνεργάτη του Στέλιο Βενετίδη, καθώς πρόλαβαν να κάτσουν μόλις σε ένα ματς της Κέρκυρας. Εξελίξεις είχαμε και στον πάγκο της Λάρισας, αλλά με τον Κούγια εκεί στην διοίκηση, αυτό δεν κάνει εντύπωση. Αντιθέτως, έχοντας μάθει πλέον από το παρελθόν, ο Χρήστος Πανόπουλος που παλιότερα μας είχε συνηθίσει να αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, για ακόμα μια χρονιά φέτος δεν προχώρησε σε βεβιασμένες κινήσεις παρά τις φήμες που κάποια στιγμή ακούστηκαν και τα δημοσιεύματα που γράφτηκαν για τον Μίλαν Ράσταβατς που διαδέχθηκε τον Λουτσέσκου.

Στην Θράκη, έχοντας πλέον και μια ομάδα λιγότερη στις επαγγελματικές κατηγορίες, ουσιαστικά είχαμε φέτος μία μόνο ηχηρή αποχώρηση πριν την παρέλαση. Ο λόγος για τον Σάκη Σκουλή, που πριν δέκα μέρες αποχώρησε από τον πάγκο της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου και ήδη τον διαδέχθηκε σε αυτόν ο Ζόραν Στοΐνοβιτς. Άλλη αποχώρηση δεν είχαμε από τις ομάδες της Θράκης στη Γ’ Εθνική, που φέτος δεν είναι και λίγες: η ΑΕ Διδυμοτείχου συνεχίζει με τον Βούλγαρο Τελκίνσκι, η Δόξα Προσκυνητών με τον Μπαχαρίδη, ο Άρης Αβάτου με τον Κετσιεμενίδη και φυσικά ο Ορφέας Ξάνθης του Μπάμπη Χατζημεστή έχοντας ως άμεσο συνεργάτη τον Παναγιώτη Καμαράκη. Εδώ η ηχηρή αποχώρηση ήταν αυτή του Ρούλη Δημητριάδη.

Από εκεί και πέρα, στα τοπικά πρωταθλήματα αργήσαμε στα περισσότερα να ξεκινήσουμε για να έχουμε και απώλειες. Ευρισκόμενοι στην 3η αγωνιστική στον Έβρο, στην 4η στην Ροδόπη και στην 5η στην Ξάνθη, δεν έχουμε μέχρι στιγμής σημαντικές απώλειες στους πάγκους των ομάδων των μεγάλων ερασιτεχνικών κατηγοριών κάθε νομού, πέραν του Πέτρου Δημόπουλου από τον ουραγό στην ΕΠΣ Θράκης Κομψάτο Πολυάνθου που παραμένει μάλιστα έχοντας αρνητική βαθμολογία λόγω περσινής τιμωρίας.

Συνεπώς, στην Θράκη είμαστε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σε αρκετά καλύτερη κατάσταση, αναφορικά με τις αποχωρήσεις από πάγκους, αλλά αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι έχουμε αποχωρήσεις ομάδων. Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο χρόνια είχαν προλάβει να απολυθούν από ομάδες εθνικών πρωταθλημάτων της Θράκης δύο προπονητές, ο Χοσέ Μανουέλ Ρόκα από τον Πανθρακικό (που ειρήσθω εν παρόδω δεν πρόλαβε ούτε και φέτος την παρέλαση στην Φινλανδία, όπου δοκίμασε την τύχη του) και ο Μπάμπης Χρυσοστομίδης από τον Έβρο Σουφλίου.

Το 2014 ήταν η Ξάνθη που παραμονές της 28ης Οκτωβρίου είχε προσλάβει τον Λουτσέσκου ως αντικαταστάτη του Σάκη Τσιώλη, ωστόσο και στον Πανθρακικό ο Άκης Μάντζιος έκανε τελικά παρέλαση, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν θα μακροημέρευε στον πάγκο του Πανθρακικού, όπου λίγο καιρό μετά τον διαδέχθηκε ο Ρόκα.

Το 2013 πάλι η Θράκη πρωταγωνίστησε στις αποχωρήσεις προπονητών. Ο Άκης Μάντζιος ήταν τότε σταθερός στον Πανθρακικό, αλλά στην Skoda ο Νίκος Καραγεωργίου αποχώρησε μετά την τέταρτη αγωνιστική και την ήττα με τον Ολυμπιακό. Τον διαδέχθηκε ο γερμανός Ράινερ Μάουερ, που και αυτός δεν μακροημέρευσε, αλλά ο Καραγεωργίου δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος, αφού ανέλαβε τον Λεβαδειακό, χωρίς επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το 2012 τέτοια μέρα ουσιαστικά ο Πανθρακικός αποχαιρετούσε τον Σάββα Παντελίδη (η επίσημη ανακοίνωση βρήκε πρωί 29ης Οκτωβρίου, άρα τυπικά πρόλαβε την παρέλαση) και λίγο μετά μαθαίναμε ότι θα τον διαδεχόταν στον πάγκο ο Παύλος Δερμιτζάκης. Νωρίτερα, ο αλεξανδρουπολίτης Μαρίνος Ουζουνίδης είχε αποχαιρετίσει τον πάγκο της Skoda Ξάνθη για να τον διαδεχθεί ο καβαλιώτης Νίκος Κωστένογλου, πριν ξαναγίνει η τράμπα και επιστρέψει ο Ουζουνίδης λίγες αγωνιστικές πιο μετά.

 

Μέχρι να αναλάβει ο Λουτσέσκου στην Ξάνθη, η ομάδα της Θράκης είχε μια αρνητική παράδοση που την ήθελε έξι φορές μέσα σε βάθος δεκαετίας να έχει αλλάξει προπονητή πριν την 28η Οκτωβρίου και να βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα! Το 2006 τελείωσε νωρίς, από τις 26 Σεπτεμβρίου, ο Γιάννης Μαντζουράκης. Το 2007 ο Εμίλιο Φερέρα, που έλυσε την συνεργασία του με την Ξάνθη στις 10 Οκτωβρίου. Το 2010, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Κεχαγιάς. Μάλιστα, την ίδια σεζόν παραλίγο ο Χρήστος Πανόπουλος να διώξει και δεύτερο, αλλα ο Παράσχος άντεξε μέχρι τις αρχές Νοέμβρη. Η τέταρτη αποχώρηση προπονητή πριν την παρέλαση ήταν το 2012, στις 22 Σεπτέμβρη, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Η πέμπτη το 2013 με τον  Νίκο Κατραγεωργίου και η έκτη μέσα σε δέκα χρόνια με τον Τσιώλη το 2014.

Από την πλευρά του και για τον Πανθρακικό ο συνήθης κανόνας δεν ήθελε τον προπονητή που ξεκινά την σεζόν να προλαβαίνει την παρέλαση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ομάδα της Κομοτηνής έχει ένα πρωτότυπο ρεκόρ, καθώς όχι απλά έχει παρελθόν στην απομάκρυνση προπονητή πριν την παρέλαση αλλά το έχει κάνει και από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Ήταν 27 Αυγούστου του 2009, μόλις πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, όταν είχε απολυθεί ο ρουμάνος Ίλιε Ντουμιτρέσκου μετά το τέλος των αγώνων της πρεμιέρας και την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή. Ακόμα και σήμερα, αυτή είναι η πιο σύντομη αποχώρηση προπονητή στην ιστορία της Σούπερ Λίγκας και την έσπασε φέτος ένας άλλος πρώην του Πανθρακικού, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος που έφυγε από την Κέρκυρα.

Δεν πρέπει πάντως να απογοητεύονται όσοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν πρόλαβαν να κάνουν παρέλαση στους πάγκους των ομάδων τους. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει και ηχηρά ονόματα – κράχτες. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει ότι μέχρι και ο νυν τεχνικός της Εθνικής Πορτογαλίας και πρώην της Ελλάδος Φερνάντο Σάντος δεν πρόλαβε να συμπληρώσει μήνα μέχρι την απομάκρυνσή του από τον Παναθηναϊκό; Ανέλαβε στις 25 Αυγούστου του 2002, κάθισε στον πάγκο μόλις τέσσερις αγώνες, απομακρύνθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου και τον διαδέχθηκε ο Σέρχιο Μαρκαριάν, που ήταν και ο προκάτοχός του (αλλά και εκ των διαδόχων του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος).

Αλλά και ένας άλλος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, ο δραμινός Αντώνης Γεωργιάδης, ελάχιστοι μπορούν να ξεχάσουν ότι εγκατέλειψε τον Ολυμπιακό με συνοδεία… κορνέδων στον Ρέντη, λες και βρίσκονταν σε ζαχαροπλαστείο. Εκείνος όμως που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ είναι ο Νίκος Αλέφαντος, ο κόουτς των ολίγων ωρών, ο άνθρωπος του «μάθε μπαλίτσα» και του «τα πάντα όλα»! Δύσκολα θα βρει άνθρωπο να το καταρρίψει στο μέλλον, όχι μόνο εν Ελλάδι αλλά και παγκοσμίως!!! Την περίοδο 2002-2003 προσελήφθη από την ομάδα του Φωστήρα και έπειτα από λιγότερα από 200 λεπτά, πριν προλάβουν να συμπληρωθούν τρεις ώρες από την αποστολή των πρώτων φαξ, ανακοινώνονταν από την ομάδα η διακοπή της συνεργασίας μαζί του…