Η θέση Ξάνθης και Πανθρακικού στο επίμαχο άρθρο για τις ποινές που προκάλεσε την αντίδραση του Παναθηναϊκού

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Υπερψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση της Super League το νέο άρθρο του καταστατικού, το οποίο προβλέπει ποινές για τις ομάδες που δυσφημούν με τον οποιονδήποτε τρόπο το συνεταιρισμό και τους συνεργάτες του (Nova, ΟΠΑΠ). Όμως αυτό δεν πέρασε χωρίς απώλειες, αφού σφοδρή ήταν η αντίδραση του Παναθηναϊκού που αποχώρησε από την διαδικασία και δήλωσε ότι “θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας”.

Το επίμαχο άρθρο ψηφίστηκε από 13 μέλη, τον αριθμό δηλαδή που χρειαζόταν για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία. Ανάμεσα σε αυτούς που το υπερψήφισαν ήταν και η ΠΑΕ Πανθρακικός, όχι όμως και η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη αν και νομικός της εκπρόσωπος είχε συμμετάσχει στην επιτροπή επεξεργασίας του συγκεκριμένου άρθρου. Βέβαια,οφείλει να διευκρινιστεί ότι η Ξάνθη συμφώνησε επί της αρχής, ζήτησε όμως περαιτέρω διευκρινίσεις και διαφώνησε με μία λεπτομέρεια, την χρήση του όρου “συνεταιρισμός”, που υποχρέωσε όμως την ΠΑΕ να πει τελικά “όχι” στην ψηφοφορία που ακολούθησε.

Ανάλογα έπραξε και ο ΠΑΟΚ που ζήτησε επίσης διευκρινίσεις και περισσότερο χρόνο προτού τοποθετηθεί στο θέμα, αν και έδειξε θετικός προς την ουσία της διάταξης, ενώ “όχι” είπε και ο Απόλλων Σμύρνης που διαφώνησε με την όλη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί πως ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από την αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου ο Βασίλης Κωνσταντίνου, ο οποίος εκπροσωπούσε την πλευρά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Απούσα εκτός από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήταν και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, η οποία όμως, σε επικοινωνία της με τη λίγκα δήλωσε ότι συμφωνεί με το άρθρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη ψηφίστηκε ως έχει, αλλά για την εφαρμογή της, θα πρέπει να εγκριθεί και από την ΕΠΟ. Από τις αρχές Σεπτέμβρη οπότε η διαμάχη του ΣΚΑΪ με τη Nova βρισκόταν στην κορύφωσή της, η Super League είχε πάρει απόφαση να λάβει μέτρα, συνδέοντας τότε με επίσημη τοποθέτησή της το κανάλι του Φαλήρου με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Από τότε, επιτροπή νομικών που αποτελούνταν από νομικούς συμβούλους του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης και της διοργανώτριας, είχαν αναλάβει να φέρουν διάταξη για το καταστατικό που θα προβλέπει την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η Super League τελικά έφερε προς ψήφιση το θέμα τέσσερις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του ντέρμπι του Σαββάτου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενέργεια που κρίνεται τουλάχιστον… άστοχη.

Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, φυσικά από τον Σκάι αλλά και από μεμονωμένους νομικούς όπως ο Αλέξης Κούγιας. Οι επικριτές μιλάνε για “φασιστική διάταξη”. Η ποινή, αν μια ΠΑΕ ή κάποιος που συνδέεται με την ΠΑΕ συκοφαντεί τη Λίγκα ή τους χορηγούς-συνεργάτες της, φτάνει τις 300.000 ευρώ πρόστιμο (με διπλασιασμό στην υποτροπή), ενώ αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο εντός 30 ημερών, τότε θα παρακρατούνται χρήματα από τηλεοπτικά κλπ, ενώ μπορεί να φτάσει στον μη ορισμό αγώνα ή σε περιορισμό στις μεταγραφές!

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρόεδρος της Super League Γιάννης Μώραλης δήλωσε: “Έπρεπε να αυτοπροστατευτούμε. Θα επιβάλλονται ποινές σε ομάδες που δυσφημούν τη λίγκα ή τους συνεργάτες της. Έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν αυτό. Είναι αυτονόητο. Πώς γίνεται να δυσφημεί κάποιος το συνεταιρισμό ή τους χορηγούς του και παράλληλα να είναι μέλος του;” Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Super League προσέθεσε: “Πρέπει να ελέγξουμε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, Για να επιβληθεί μία ποινή χρειάζονται τα 2/3 των μελών. Αν δώδεκα μέλη κρίνουν ότι ένα ΜΜΕ είναι ιδιοκτησίας προέδρου ΠΑΕ και πως το Μέσο δυσφημεί σκόπιμα τη λίγκα ή τους συνεργάτες της, θα επιβάλλονται ποινές. Πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν μας. Θέλουμε, εξάλλου, να προστατεύσουμε τον ΟΠΑΠ και τη Nova διότι από αυτούς ζουν οι ομάδες. Δεν λειτουργούμε εκδικητικά απέναντι στον οποιονδήποτε. Σε ολόκληρο τον κόσμο προστατεύουν το προϊόν τους”.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα του Δ.Σ, η διοργανώτρια αποφάσισε ομόφωνα να μην αλλάξει τους εκπροσώπους της στο Δ.Σ. της ΕΠΟ και έτσι παραμένουν οι Ζήζης Βρύζας, Μάνθος Πουλινάκης και Γιάνννης Κομπότης. Από εκεί και πέρα, επιβεβαιώθηκε πως η Super League θα επιμείνει στην απόφασή της να υποβιβαστούν δύο ομάδες στο τέλος της φετινής σεζόν (και να προβιβαστούν ισάριθμες), ωστόσο την τελική απόφαση θα την λάβει η ΕΠΟ καθώς στη Football League επιμένουν στην άνοδο τριών ομάδων. Τέλος, σχετικά με τις ποινές που θα ισχύσουν το προσεχές καλοκαίρι για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν από την ΕΠΟ, έγινε μια πρώτη γενική κουβέντα και συστήθηκε επιτροπή που θα κάνει τις εισηγήσεις της στο επόμενο Δ.Σ.

Αναλυτικά οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Super League σύμφωνα με το αναλυτικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε:

1. Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, αποτελούμενης από τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή της Super League, καθώς και εκπροσώπους των ΠΑΕ Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Λεβαδειακός, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος και  SKODA Ξάνθη, προκειμένου να γίνει εισήγηση προς το Δ.Σ. περί των ενδεδειγμένων ποινών σε περίπτωση μη αδειοδότησης καθώς και επί άλλων σχετικών θεμάτων του εν γένει θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης.

2. Επιτροπή αποτελούμενη από νομικούς συμβούλους των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, SKODA Ξάνθη και από τον νομικό σύμβουλο της Super League θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. προτάσεις για θέματα Καταστατικού.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης που ακολούθησε, επίσης σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, ήταν οι εξής:

1. Εκπρόσωποι της Super League στο Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. παραμένουν οι κ.κ. Πουλινάκης (ΠΑΕ ΟΦΗ), Κομπότης (ΠΑΕ Λεβαδειακός), Βρύζας (ΠΑΕ ΠΑΟΚ) και ο πρόεδρος της Super League Γ. Μώραλης ως ex officio αντιπρόεδρος.

2. Εγκρίθηκε ομόφωνα ο Οικονομικός Απολογισμός και οι Οικονομικές Καταστάσεις χρήσεως 01.07.12 – 30.06.13

3. Υπερψηφίστηκε με 13 ψήφους υπέρ και 3 κατά η διάταξη περί επιβολής πειθαρχικών ποινών κατά ΠΑΕ, η οποία δημόσια δυσφημεί ή απαξιώνει το συνεταιρισμό της Super League, τα πρωταθλήματα που αυτό διοργανώνει, τους τηλεοπτικούς του συνεργάτες και τους χορηγούς αυτού. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς ο πρόεδρός της απουσίαζε εκτός Ελλάδος, τάχθηκε υπέρ της διάταξης με επιστολή της, η οποία για τυπικούς λόγους δεν προσμετρήθηκε στην ψηφοφορία. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζήτησε αναβολή καθώς συμφωνούσε επί της αρχής, αλλά διαφώνησε με συγκεκριμένα στοιχεία της διάταξης. Η SKODA Ξάνθη συμφώνησε με το σύνολο της διάταξης πλην συγκεκριμένου σημείου και γι αυτό την καταψήφισε. Η ΠΑΕ Απόλλων εξέφρασε επιφυλάξεις και καταψήφισε τη διάταξη, ενώ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποχώρησε προ της έναρξης της Γενικής Συνέλευσης.