Οι άγνωστες συνέπειες σε Ξάνθη και Πανθρακικό από ένα πιθανό ποδοσφαιρικό Grexit

Το ποδοσφαιρικό Grexit μοιάζει εξαιρετικά ορατό, μετά τις ανακοινώσεις UEFA και FIFA και τις απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Κοντονή.
Παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις από παράγοντες, ομάδες και παίκτες, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει δείχνει να… επιθυμεί το ποδοσφαιρικό Grexit. Εχει όμως πράγματι ο κόσμος κατανοήσει τι σημαίνει αυτό; Και πώς επηρεάζονται οι δυο μεγάλες ομάδες της Θράκης, η Ξάνθη και ο Πανθρακικός, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η εύκολη απάντηση είναι ότι σε περίπτωση εξόδου της Ξάνθης στην Ευρώπη και ειδικά αν αυτό γίνει μέσω του Κυπέλλου, που θα σημάνει και αυτόματη είσοδο στους ομίλους του Europa League, πιθανό Grexit θα σημάνει αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή διοργάνωση και απώλεια εσόδων που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αγγίξει και τα πέντε εκατ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά μεγάλο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ακόμα πιο σοβαρές οι συνέπειες και δεν αφορούν μόνο αυτούς που θα βγουν στην Ευρώπη, αλλά και όσους δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειες. Αφορούν κατά συνέπεια και την Ξάνθη και τον Πανθρακικό, που μπορεί να βρεθούν χωρίς… ξένους παίκτες (και εξηγούμαστε αμέσως).
Η μη αναγνώριση της ΕΠΟ από τις δυο κορυφαίες ποδοσφαιρικές αρχές του πλανήτη επιφέρει τεράστιες οικονομικές συνέπειες στους ελληνικούς συλλόγους που δύσκολα θα καταφέρουν στη συνέχεια να είναι… επαγγελματικοί. Κι αυτό γιατί, όλοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές τους, την ώρα της ανακοίνωσης ενός πιθανού Grexit, αυτόματα θα μείνουν ελεύθεροι για την ξένη αγορά, ενώ παράλληλα κι οι Έλληνες βλέποντας αυτές τις εξελίξεις πιθανόν να θελήσουν να φύγουν πριν συμβεί το… μοιραίο!

Από τη στιγμή που η FIFA και η UEFA δεν θα αναγνωρίζουν την ΕΠΟ ως μέλος τους, την επόμενη στιγμή από την ανακοίνωση ενός Grexit όλοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έχουν συμβόλαια στην Ελλάδα, θα είναι ελεύθεροι να πάνε σε όποια ομάδα εκτός Ελλάδος επιθυμούν χωρίς να μπορεί να απαιτήσει ευρώ (ή… δραχμή) ο ελληνικός σύλλογος.

Αν το επιθυμούν, μπορούν να φύγουν από τους συλλόγους τους στην Ελλάδα διότι δεν αναγνωρίζονται από πουθενά τα συμβόλαιά τους. Αν το επιθυμούν και θέλουν να παραμείνουν, θα πρέπει να υπογράψουν νέα ιδιωτικά συμφωνητικά με τους συλλόγους τους. Αλλά αν οι ομάδες αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα έχουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές δικαίωμα πρόσβασης στην FIFA για να δικαιωθούν. Και με δεδομένο το όνομα που έχουν βγάλει οι ελληνικοί σύλλογοι, απορεί κανείς για ποιον λόγο θα υπέβαλαν τον εαυτό τους σε τέτοια δοκιμασία.Από τη στιγμή λοιπόν που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα υπάγεται σε FIFA και UEFA, κανείς δεν θα μπορεί να προσφύγει σε αυτές για να διεκδικήσει δεδουλευμένα. Βεβαίως, αν κάποια ελληνική ομάδα πείσει τον οποιονδήποτε ξένο να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μπορεί να τον φέρει, αλλά ποιος σοβαρός παίκτης θα το κάνει αυτό στο παντελώς υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα. Και με τον κίνδυνο αυτός ο παίκτης ανά πάσα στιγμή να φύγει για το εξωτερικό. Οι όποιες δεσμεύσεις θα έχει απέναντι στην ελληνική ομάδα του θα είναι με βάση το ελληνικό δίκαιο, αν φύγει για εξωτερικό δεν θα μπορεί κανείς να κάνει τίποτα αφού κανένα τέτοιο συμβόλαιο ή συμφωνητικό δεν θα αναγνωρίζεται.
Ακόμα λοιπόν κι αν το καταφέρει αυτό και φέρει ένα καλό όνομα κάποια ομάδα, θα έχει πάντα τον κίνδυνο να χάσει σε μια στιγμή τον παίκτη, αν αυτός αποφασίσει να «σπάσει» το συμφωνητικό και να πάει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Κι αν ο παίκτης το κάνει αυτό, τότε θα μπορεί η ομάδα να τον «κυνηγήσει» δικαστικά μόνο στα ελληνικά δικαστήρια και όχι στη FIFA και την UEFA που δεν θα αναγνωρίζουν ως ποδοσφαιρικό κράτος την Ελλάδα. Τόσο καλά.
Κατά συνέπεια, Ξάνθη, Πανθρακικός και όλες σχεδόν οι ομάδες θα στερέψουν από ξένους παίκτες. Αλλά θα υπάρξει πρόβλημα και με τις μπλε κάρτες των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο Ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και των Ελλήνων που παίζουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι δανεισμοί. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να είναι καταλυτικές αυτό το διάστημα, αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι σύλλογοι μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Grexit ίσως σπεύσουν τώρα, άμεσα, να πουλήσουν τους παίκτες τους, πριν αυτοί τους φύγουν χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.
Βέβαια, όλα αυτά τα καταστροφικά σενάρια θα συμβούν αν υπάρχει το Grexit. Και αν κρατήσει αυτό. Είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η διάρκεια του όποιου αποκλεισμού έχει να κάνει με την απόσυρση από την κυβέρνηση του επίμαχου νόμου, δηλαδή με την κατάργησή του. Με την χώρα να έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, σχετιζόμενα και αυτά με Grexit όχι ποδοσφαιρικά αλλά οικονομικά και πολιτικά, που οι πάντες απεύχονται, γίνεται αντιληπτό ότι αν το Grexit επιβληθεί, δύσκολα θα αναιρεθεί. Ακόμα και αν υπάρχει η πρόθεση για κάτι τέτοιο. Άλλωστε ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Αλλά προσωρινά όλα αυτά είναι σενάρια. Μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό…
Και είπαμε… Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…