«Έλληνες, ευχαριστούμε που δεν καλέσατε στην Εθνική σας τον Λοντίγκιν»!

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Ο δημοσιογράφος της Ρωσικής εφημερίδας Metro  Αλεξέι Σουνάεφ, μίλησε στο μπλογκ του Δημήτρη  Σαμόλη (samolis.blogspot.gr) για την κλήση του Γιούρι Λοντίγκιν στην Εθνική Ρωσίας για το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Επισημαίνει ότι οι Ρώσοι φίλαθλοι πρέπει να πουν ευχαριστώ στους Έλληνες που δεν τον χρησιμοποίησαν στην Εθνική μας ομάδα, ενώ αποκαλύπτει το πώς θα μπορούσε να χαλάσει η μεταγραφή του στη Ζενίτ.

Επίσης, μίλησε για τη φετινή του σεζόν στο ρώσικο πρωτάθλημα, αλλά και για την έκπληξη που προκάλεσε η μεταγραφή του στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης. Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Η κίνηση της Ζενίτ να αποκτήσει τον Γιούρι Λοντίγκιν προκάλεσε μεγάλη εντύπωση εδώ στη Ρωσία. Είναι γνωστό παγκοσμίως ότι η Ζενίτ δαπανά υπέρογκα χρηματικά ποσά και μπορεί να κάνει δικό της οποιονδήποτε παίκτη. Όταν ο θρύλος Βιάτσεσλαβ Μαλαφέεφ μεγάλωσε ηλικιακά, πιστεύαμε ότι η ομάδα θα κινηθεί για τον Βίλι Καμπαγιέρο ή τον Νταβίντ Ντε Χέα. Όταν ανακοίνωσαν τον Γιούρι Λοντίγκιν δεν το πιστεύαμε.

Οι Ρώσοι φίλαθλοι θα πρέπει να πουν πολλά ευχαριστώ στους Έλληνες, που δεν χρησιμοποίησαν στην Εθνική Ελλάδας τον Γιούρι. Έστω μια συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδας θα καταστούσε ανέφικτη τη μεταγραφή του Λοντίγκιν στη Ζενίτ. Γιατί η νομοθεσία στη Ρωσία δεν επιτρέπει σε μια ομάδα να έχει περισσότερους από επτά παίκτες που δεν έχουν δικαίωμα να παίξουν με την Εθνική Ρωσίας. Οπότε όταν αποκτήθηκε από τη Ζενίτ ήταν δεδομένο ότι δεν θα παίξει για την Ελλάδα.

Οι πρώτοι του αγώνες ήταν κάτι σαν ατομική βόμβα στο ρώσικο ποδόσφαιρο. Ήταν σαφές ότι πρόκειται για υψηλής κλάσης τερματοφύλακα. Αντικατέστησε επάξια στην ενδεκάδα τον Μαλαφέεφ και επιλέχθηκε από τον Φάμπιο Καπέλο για την Εθνική Ρωσίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Έπαιξε και έδειξε σημάδια αυτοπεποίθησης.

Το καλύτερό του παιχνίδι συνέπεσε με το πρώτο ματς του Αντρέ Βίλας Μπόας στην τεχνική ηγεσία της Ζενίτ. Το προηγούμενο διάστημα, με τον Σπαλέτι, η ομάδα βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Σε ένα εντός έδρας παιχνίδι με την Κρίλια, η Ζενίτ σκόραρε δύο φορές, ενώ η αντίπαλός της μία. Ο Λοντίγκιν απέκρουσε δύο πέναλτι μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι πείστηκαν εκείνο το απόγευμα για την αξία του.

Στο τέλος της σεζόν, που η Ζενίτ έδινε μάχη να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ένα σοβαρό λάθος του Λοντίγκιν στο παιχνίδι με τη Λοκομοτίβ, είχε ως αποτέλεσμα το ματς να λήξει ισόπαλο (1-1). Την επόμενη αγωνιστική, την προτελευταία του πρωταθλήματος, ο Λοντίγκιν δέχτηκε τέσσερα γκολ από τη Ντιναμό Μόσχας. Στο 82′ το ματς ήταν 2-4, αλλά εξαιτίας σοβαρών επεισοδίων στις εξέδρες, η Ζενίτ τιμωρήθηκε και έχασε τον αγώνα στα χαρτιά (3-0). Τελικά για έναν βαθμό χάθηκε το πρωτάθλημα (σ. το πήρε η ΤΣΣΑ Μόσχας). Στον τελευταίο αγώνα ξεκίνησε ως βασικός ο Μαλαφέεφ, αλλά τραυματίστηκε. Ο Λοντίγκιν μπήκε στο 15′ και ως εκ τούτου έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Ο Λοντίγκιν είναι ιδιαίτερα ομιλητικός στα παιχνίδια. Μου εξηγούσε ότι το έμαθε αυτό στην Ελλάδα. Ότι οι αμυντικοί πρέπει να ακούν, ότι ο τερματοφύλακας είναι ο καθοδηγητής της άμυνας. Προτιμά να αφήνει την περιοχή του και βγαίνει αρκετά εκτός. Δεν μπορώ να πω ότι είναι καλύτερος σε έναν τομέα και στον άλλον δεν είναι. Είναι καλός γενικά σε όλα. Και έχει αυτοπεποίθηση. Στην Ξάνθη δεχόταν πίεση σχεδόν και στα 90 λεπτά. Η Ζενίτ, αντίθετα, παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας και δεν έχει τόση δουλειά στις αναμετρήσεις, αν και σε κάθε ματς είχε 3-4 αποκρούσεις.

Στο Μουντιάλ δεν θα είναι βασικός, φαντάζομαι. Θα παίζει ο Ακινφέεφ, ο οποίος από τα 16 του παίζει στην ΤΣΣΚΑ και είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Ακόμα, ωστόσο, και αν χρειαστεί να παίξει ο Λοντίγκιν, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει εξίσου καλά».