Δεν κατέθεσε ένταση ο Πανθρακικός! Οι κίνδυνοι και η αντίδραση της ΕΕΑ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ο Πανθρακικός έχασε στον αγωνιστικό χώρο από την Κέρκυρα. Και από το βράδυ του Σαββάτου, τέθηκε το ερώτημα: μπορεί να διεκδικήσει τους τρεις βαθμούς της νίκης στα χαρτιά, δεδομένου ότι η Κέρκυρα ΔΕΝ έλαβε πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα και άρα βάσει νόμου όφειλε να μην μετέχει σε αυτό;

Απάντηση: πλέον όχι. Αν είχε τέτοιο σκοπό η ΠΑΕ Πανθρακικός, όφειλε να έχει καταθέσει ένσταση και να καταγραφεί κάτι τέτοιο στο φύλλο αγώνα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Όπως και δεν τόλμησε να κάνει καμία άλλη ομάδα. Είχε όμως νόημα να το κάνει; Εδώ το ζήτημα είναι διφορούμενο.

Σύμφωνα με το sportculture, ο δικηγόρος της ομάδας της ομάδας της Κομοτηνής, Αργύρης Λίβας «ξεκαθάρισε πως ο Πανθρακικός δεν έχει τέτοια δυνατότητα, αφού δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην προκήρυξη της Σούπερ Λιγκ κι επίσης ο αναθεωρημένος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ στο σχετικό του παράρτημα δεν αναφέρει τέτοια ποινή, για τις ομάδες που δεν έχουν πιστοποιητικό».

Βέβαια, την ποινή την αναφέρει ο ίδιος ο νόμος. Αυτός που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο οποίος προβλέπει ότι εφόσον πει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ότι μια ομάδα δεν παίρνει πιστοποιητικό, τότε ΔΕΝ μετέχει στο πρωτάθλημα. Αυτό είναι νόμος – πολύ απλά γιατί το λέει ο νόμος. Συγκεκριμένα, το άρθρο 19 παρ. 2 του νόμου 2725/1999 που αναφέρει επί λέξει: «Οι αποφάσεις της Επιτροπής  Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι υποχρεωτικές για τις αθλητικές  ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές ως προς τη συμμετοχή οποιασδήποτε Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. σε αθλητική διοργάνωση»

Η απόφαση της ΕΕΑ είναι ξεκάθαρη. Δεν χορηγείται πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα σε τέσσερις ομάδες (ΟΦΗ, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα, Κέρκυρα), για μια σειρά από λόγους που αναφέρονται στην απόφαση. Βάσει νόμου, ο σεβασμός της απόφασης αυτής είναι υποχρεωτικός για την ΕΠΟ και την Super League. Ωστόσο επειδή ζούμε στην Ελλάδα και προφανώς οι νόμοι θεσπίζονται για να… παραβιάζονται, δημιουργήθηκαν παραθυράκια στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ.

Και φυσικά μπαίνουμε στο γνωστό ερώτημα. Τι ισχύει τελικά σε μια διοργάνωση όπως το ελληνικό πρωτάθλημα; Οι νόμοι του ελληνικού κράτους ή οι “νόμοι” που αποφασίζουν να θεσπίσουν ουσιαστικά από μόνες τους οι ομάδες και οι παράγοντές τους, που κρύβονται πίσω από το περίφημο “αυτοδιοίκητο” του ποδοσφαίρου; Την απάντηση την είδαμε προφανώς αυτό το Σαββατοκύριακο, με την συμμετοχή των τεσσάρων μη αδειοδοτημένων ΠΑΕ στο νέο πρωτάθλημα παρά την ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι δεν έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο και βάσει του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, δεν αποκλείεται η τιμωρία των τεσσάρων ΠΑΕ. Απλά, βάσει του συγκεκριμένου πειθαρχικού κώδικα, το πόρισμα της ΕΕΑ που έχει διαβιβαστεί στην ΕΠΟ οφείλει με την σειρά του να διαβιβαστεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League και εκείνη να λάβει απόφαση, που μπορεί να είναι από υποβιβασμός και αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα μέχρι πρόστιμα. Θυμίζει λίγο η υπόθεση το “εγώ το λέω στο σκύλο μου και ο σκύλος στην ουρά του”, αλλά κάποια στιγμή αυτή η ουρά θα πρέπει να λάβει μια απόφαση.

Είναι μάλλον προφανές ότι αυτή η πειθαρχική επιτροπή – ουρά δεν έχει ακόμα συνεδριάσει και κατά συνέπεια ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί. «Αν ωστόσο, λέμε αν, τύχει και τελικά αποφασιστεί να τιμωρηθεί η ΠΑΕ Κέρκυρα με υποβιβασμό – αποβολή από το πρωτάθλημα, τότε ποιος θα επιστρέψει τους τρεις χαμένους βαθμούς του Πανθρακικού, τους οποίους θα παίρνουν όλοι οι υπόλοιποι πλέον στα χαρτιά; Αυτός ήταν ο λόγος που όφειλε η ΠΑΕ Πανθρακικός, όπως και οι υπόλοιπες, να καταθέσει ένσταση ώστε να διαφυλάξει τα συμφέροντά της, καθώς μετά την απομάκρυνση από το ταμείο και την υπογραφή του φύλλου αγώνος, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», μας είπε έμπειρος νομικός περί αυτών των θεμάτων.

Ο ίδιος ωστόσο, μας επισήμανε ακόμα: «Βέβαια, να μην γελιόμαστε. Και εγώ και ο καθένας μας, στην θέση των ιθυνόντων του Πανθρακικού, το ίδιο θα κάναμε.Τόσο οι ιθύνοντες του Πανθρακικού όσο και των άλλων ομάδων δεν θέλουν να αγγίζουν αυτά τα θέματα, γιατί στην θέση που είναι σήμερα η Κέρκυρα και οι άλλες ομάδες, μπορεί στο μέλλον να βρεθούν οι ίδιοι. Αν έκανε μια κίνηση ένστασης κατά του κύρους του αγώνα ο Πανθρακικός, ακόμα και αν απορριπτόταν, θα δημιουργούσε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την συμμετοχή των μη αδειοδοτημένων ομάδων στο πρωτάθλημα, που τώρα γίνεται προσπάθεια να αποκρυφτεί από την κοινή γνώμη. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις φιλικές σχέσεις που θέλουν να έχουν μεταξύ τους και με τα αρμόδια όργανα και τις αρχές διοίκησης οι ομάδες. Όποιος το τολμήσει, γίνεται δακτυλοδεικτούμενος και το πιθανότερο είναι να συσπειρώσει όλους τους υπόλοιπους εναντίον του, παρά να βρει το δίκιο του. Για αυτό επικρατεί τελικά η σιωπή και τελικά ο νόμος της… ζούγκλας, αντί για τους νόμους του ελληνικού κράτους».

Επί του πρακτέου, προφανώς και είχε και έχει δικαίωμα ο Πανθρακικός και ο κάθε Πανθρακικός να καταθέσει ένσταση κατά του κύρους αγώνα για κακή συμμετοχή ομάδας στο πρωτάθλημα, η οποία δεν έχει πάρει πιστοποιητικό, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος 2725/1999 και η απόφαση της ΕΕΑ, έτερον εκάτερον αν το πιο πιθανό να ήταν μια κίνηση… τρύπα στο νερό. Θεωρητικά πάντως, υπάρχει ο κίνδυνος να τιμωρηθεί η Κέρκυρα με αποβολή από το πρωτάθλημα, να μην δοθεί αναδρομική ισχύς σε αυτήν την απόφαση και λόγω μη κατάθεσης ένστασης και τελικλα να βρεθεί ο Πανθρακικός με -3 βαθμούς σε σχέση με τις άλλες ομάδες που σε αυτό το (όχι πιθανό πάντως) ενδεχόμενο θα κερδίζουν όλα τα ματς στα χαρτιά.

Ωστόσο, μπορεί η ΕΕΑ να έκρινε ότι η Κέρκυρα δεν πρέπει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ο αναθεωρημένος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ για το παράπτωμά της (αυτό της μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή “άρνησης”, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΕΑ) οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν προβλέπει αποβολή από το πρωτάθλημα ή υποβιβασμό ή αφαίρεση βαθμών αλλά μόνο… πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 5.000 ως 50.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ φέρεται να… παραβιάζει το νόμο!

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της συμμετοχής μη αδειοδοτημένων ομάδων στο πρωτάθλημα φέρεται να απασχολεί πλέον και τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αντίδρασης ακόμα και της ίδιας της ΕΕΑ, που βλέπει να έχει… γραφτεί στα παλαιότερα των υποδημάτων η πρόσφατη απόφασή της. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης στο μπλογκ του: «Η ΕΕΑ αποφάσισε να εγκαταλείψει τον διακοσμητικό της ρόλο. Στην τελευταία συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην ΕΠΟ, η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή 4 ομάδων (ΟΦΗ, Πανιώνιος, Γιάννενα, Κέρκυρα) στο πρωτάθλημα παρότι δεν πήραν το σχετικό πιστοποιητικό».

Μπορεί να συμβεί αυτό; Απάντηση, ναι. Από τον εποπτεύοντα υπουργό. Το προβλέπει ο νόμος, αυτός που έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο οποίος ορίζει ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι υποχρεωτικές. Πάλι στο άρθρο 19 παρ. 2 του νόμου 2725/1999 αναφέρεται: «Σε περίπτωση παραβίασης των αποφάσεων  της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, επιβάλλεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην  υπαίτια αθλητική ομοσπονδία ή διοργανώτρια αρχή, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α., πρόστιμο, ποσού από εκατό χιλιάδες  (100.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.  Για την άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης κατά της  σχετικής πράξης, απαιτείται, επί ποινή απαραδέκτου,  η προηγούμενη καταβολή του είκοσι πέντε τοις εκατό  (25%) του προστίμου που έχει επιβληθεί». 

Κατά συνέπεια, πάντα βάσει νόμου, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής στο πρωτάθλημα, οφείλει να επιβάλει ο αρμόδιος υπουργός πρόστιμο ύψους ακόμα και ενός εκατομμυρίου ευρώ στην ΕΠΟ ως υπαίτια ομοσπονδία ή της Super League ως διοργανώτρια αρχή, επειδή επιτρέπει την συμμετοχή μη αδειοδοτημένων ομάδων στο πρωτάθλημα. Αλλά είπαμε! Οι νόμοι στην Ελλάδα προφανώς  θεσπίζονται για να ΜΗΝ εφαρμόζονται…

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ THRAKISPORTS ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΠΘ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ