Όλα τα μπαράζ της Ξάνθης! Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα Ασπίδα, Ορφέας και ΑΟΞ…

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Άκρως αρνητική είναι η προϊστορία της Ξάνθης σε αγώνες μπαράζ. Η ομάδα της Skoda κλήθηκε να δώσει όλο κι όλο ένα, πέρυσι, το πιο ανούσιο της ιστορίας, με τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο αν πάμε τον χρόνο μισό αιώνα πίσω και ανατρέξουμε στα μπαράζ που έδινε η Ασπίδα, από την συγχώνευση της οποίας με τον Ορφέα δημιουργήθηκε ο ΑΟΞ, διαπιστώνουμε ότι και τότε τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Οπότε όσο κι αν φαντάζει περίεργο, η Skoda καλείται την Τετάρτη να σπάσει μια περίεργη αρνητική παράδοση που έχει αρχίσει να δημιουργείται σε αγώνες μπαράζ, όποτε συμμετέχει. Και όλοι ελπίζουμε φυσικά ότι θα τα καταφέρει.

Το ThrakiSportS, με αφορμή το μπαράζ της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό Βόλου, ξεψάχνισε αρχεία δεκαετιών και σας παρουσιάζει τις τέσσερις άλλες περιπτώσεις που η Ξάνθη είτε ως Skoda είτε ως ΑΟΞ είτε πιο πριν ως Ασπίδα ή ορφέας αγωνίστηκε σε αγώνες μπαράζ, για οποιονδήποτε λόγο – και φυσικά τι έκανε σε αυτούς…

 

1959-1960: Πρόκειται για μία από της μεγαλύτερες αδικίες του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε βάρος ομάδας, μια και στον καταρτισμό των ομάδων που θα συμμετείχαν στο πρώτο ενιαίο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής η αρχική απόφαση μιλούσε για συμμετοχή 18 ομάδων, οπού ανάμεσα σε αυτές θα ήταν και η Ασπίδα Ξάνθης (δεν είχε ιδρυθεί ακόμα ο ΑΟΞ). Όμως η καθυστέρηση της έναρξης των πρωταθλημάτων διότι οι «μεγάλες» ομάδες αρνούνταν να αγωνιστούν λόγω οικονομικών απαιτήσεων που είχαν, είχε περίεργα αποτελέσματα. Όταν αποδέχθηκε τις απαιτήσεις αυτές η ΕΠΟ, είχε φτάσει Οκτώβρης με την Ελληνική Ομοσπονδία χωρίς να δώσει σαφείς λόγους των κριτηρίων επιλογής να ορίζει να μειωθούν οι ομάδες κατά δύο. Για να γίνει αυτό, επειδή δεν μπορούσαν να υποβιβάσουν κάποιους άμεσα, επιλέχτηκαν τέσσερις ομάδες να αγωνιστούν σε αγώνες μπαράζ οπού οι δύο νικήτριες θα αγωνίζονταν στην Α’ Εθνική. Τα ζευγάρια θα ήταν αυτά ανάμεσα στον ισχυρό Ηρακλή Θεσσαλονίκης με την Ασπίδα Ξάνθης και αυτό  του Ολυμπιακού Χαλκίδας με την Προοδευτική. Η ομάδα της Ξάνθης ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια από τον Ηρακλή, με 1-0 στην Θεσσαλονίκη και 2-0 στην Ξάνθη, και έτσι ο Ηρακλής αγωνίστηκε στην μεγάλη κατηγορία και η ομάδα της Ξάνθης «πλήρωσε» τα καπρίτσια των ισχυρών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο άλλο παιχνίδι μπαράζ η Προοδευτική κέρδισε με 3-0 στο ουδέτερο της Ν. Φιλαδέλφειας μετά από δύο ισοπαλίες στα πρώτα δύο ματς (διεξάγονταν τρίτος επαναληπτικός σε ουδέτερο καθώς δεν είχαν εφευρεθεί παρατάσεις και πέναλτι) και κέρδισε την θέση στην Α’ κατηγορία από τον Ολυμπιακό Χαλκίδας.

1960-1961: Μια χρονιά μετά από αυτή την κατάφορη αδικία η ομάδα της Ασπίδας Ξάνθης κλήθηκε εκ νέου να μπει σε διαδικασία μπαράζ για να αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία. Η ομάδα της Ξάνθης ως πρωταθλήτρια του Βόρειου ομίλου μπήκε στην διαδικασία των μπαράζ μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις πρωταθλητές οπού θα αναδεικνυόταν οι τρείς ομάδες που θα ανέβαιναν.  Η «μοίρα» ωστόσο επεφύλασσε εκ νέου μπαράζ για τον σύλλογο της Ξάνθης που ισοβάθμησε στην τρίτη θέση με τον Πανελευσινιάκο, και έτσι κλήθηκε να αγωνιστεί σε μονό αγώνα στο ουδέτερο γήπεδο της Λάρισας με την ομάδα της Ελευσίνας που βολευόταν και με την ισοπαλία λόγω διαφοράς τερμάτων. Το παιχνίδι ήταν στο 1-1 μέχρι το 89’ οπού  η ομάδα της Ξάνθης σημειώνει τέρμα που ακύρωσε ο διαιτητής ως φάουλ στον τερματοφύλακα, προκαλώντας την οργή των ανθρώπων της Ασπίδας που του επιτέθηκαν με άγριες διαθέσεις με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί σε βάρος της Ασπίδας και έτσι ο Ξανθιώτικος σύλλογος να χάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την συμμετοχή της στην Α’ Εθνική. Για την ιστορία πέρα από την Ασπίδα και τον Πανελευσινϊακό στα μπαράζ συμμετείχαν η Νίκη Βόλου που τερμάτισε και στην πρώτη θέση με 13 βαθμούς μαζί με το Αιγάλεω με τους Βολιώτες να υπερτερούν στην ισοβαθμία. Η ομάδα της Ξάνθης μετρούσε εντός έδρας δύο νίκες (2-0 το Αιγάλεω και 3-1 τον Πανελευσινιακό) και μια ισοπαλία με 0-0 με την Νίκη, ενώ εκτός τρείς ήττες(4-0 Αιγάλεω, 3-0 Νίκη Βόλου και 2-0 Πανελευσινιακό).

1961-1962:  Την χρονιά αυτή έχουμε ένα από τα πλέον παράδοξα πρωταθλήματα Β’ Εθνικής, οπού γίνονται 10 όμιλοι από τους οποίους οι πέντε πρωταθλήτριες θα αγωνιζόταν σε δύο ομίλους ισομερώς χωρισμένους από 5 και με βάση γεωγραφικά κριτήρια οπού θα προέκυπταν οι δύο ομάδες που θα ανέβαιναν στην Α’ Εθνική κατηγορία. Στον Β’ όμιλο του Βορρά ο Ορφέας Ξάνθης, η δεύτερη ομάδα που συγχωνεύθηκε με την Ασπίδα για να δημιουργηθεί ο ΑΟΞ, διαγράφει μια εξαιρετική σαιζόν καταλαμβάνοντας τελικά την πρώτη θέση σε ισοβαθμία όμως με τον Ηρακλή Καβάλας, επειδή όμως ο κανονισμός ήταν σαφής και μόνο ο πρωταθλητής του ομίλου θα λάμβανε μέρος στην τελική φάση οι δύο ομάδες κλήθηκαν να δώσουν αγώνα μπαράζ. Εκεί ο Ηρακλής Καβάλας πανηγύρισε την νίκη με 2-1 και πέρασε στην τελική φάση και η ομάδα του Ορφέα Ξάνθης έμεινε με την πίκρα του ότι έφτασε πολύ κοντά  στο όνειρο. Το παράδοξο της όλης ιστορίας είναι πως ο Ηρακλής κάνει εξαιρετική πορεία στην τελική φάση και τερματίζει πρώτος σε ισοβαθμία με τον Πιερικό, σε αντίθεση όμως με το μπαράζ του προκριματικού, στο μπαράζ της τελικής φάσης ο Ηρακλής Καβάλας ηττήθηκε με 2-0 από τον Πιερικό στο ουδέτερο του «Χαριλάου» και έτσι οι Κατερινιώτες κέρδισαν την άνοδο στην Α’ Εθνική.

2012-2013: Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας για να ξαναπαίξει μπαράζ η Ξάνθη, αυτή τη φορά το πρώτο στην ιστορία της ως ΑΟΞ ή αν θέλετε και ως Skoda Ξάνθη. Ήταν το περσινό, ένα από τα πλέον τραγελαφικά μπαράζ στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου μια και κλήθηκαν οι ισόβαθμοι στην 6η θέση της βαθμολογίας Skoda Ξάνθη και Παναθηναϊκός να δώσουν αγώνα μπαράζ σε περίπτωση που κάποια ομάδα των Play-offs να πάρει αδειοδότηση (όπως συνέβη με τον ΠΑΣ Γιάννινα). Το μπαράζ διεξήχθη στην Νέα Σμύρνη με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει με 3-0, αλλά στο τέλος η Ξάνθη ήταν αυτή που αγωνίστηκε στην Ευρώπη μια και ούτε οι «πράσινοι» πήραν αδειοδότηση για συμμετοχή στην Ευρώπη!!!…