Από τους 20 Θρακιώτες του “Αθήνα 2004” στον κίνδυνο να μην διαθέτει εκπρόσωπο η Θράκη σε έναν χρόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο

Τέτοια μέρα πριν 11 χρόνια, βράδυ 13ης Αυγούστου του 2004, όλα τα βλέμματα του αθλητικού και όχι μόνο κόσμου ήταν στραμμένα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ήταν η μεγάλη βραδιά της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Προς το τέλος της τελετής, στην μεγάλη παρέλαση, μπήκαν 441 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, ανάμεσά τους και 20 Θρακιώτες (ή… “Θρακιώτες”).

Πέρυσι τέτοια εποχή, στην επέτειο 10 ετών από το Αθήνα 2004, το ThrakiSportS είχε παρουσιάσει σειρά αφιερωματικών κειμένων σε σχέση με εκείνη την μεγάλη διοργάνωση και την Θράκη, το πρώτο από τα οποία είχε παρουσιάσει εκτενώς τους καταγόμενους ή έχοντες σχέση με την περιοχή μας αθλητές που συμμετείχαν σε εκείνην την κορυφαία διοργάνωση. Μπορείτε να θυμηθείτε αναλυτικά τους Θρακιώτες που συμμετείχαν σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωστόσο 11 χρόνια μετά, τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις ένδοξες εποχές. Και το πιο σημαντικό; Έναν μόλις χρόνο πριν από την επόμενη τέτοια μεγάλη διοργάνωση, που θα φιλοξενηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προφανέστατα η ελληνική αποστολή θα είναι αρκετά κουτσουρεμένη, αφετέρου ο κίνδυνος είναι ορατός να μην υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος από την Θράκη μας!!!

Μέχρι στιγμής μόλις 38 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, είτε πιάνοντας τα σχετικά όρια είτε κερδίζοντας από προκαταρκτικούς αγώνες τις προκρίσεις. Ο λόγος για τους Βύρωνα Κοκκαλάνη (Ιστιοπλοϊα-RS:Χ), Χρήστο Βολικάκη (Ποδηλασία πίστας- κέιριν), Στέφανο Δημητριάδη (Κολύμβηση), Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ (Στίβος-βάδην), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Στίβος-βάδην), Ανδρέα Βαζαίο (Κολύμβηση), Παναγιώτη Σαμιλίδη (Κολύμβηση), Κώστα Φιλιππίδη (Στίβος-επί κοντώ), Οδυσσέα Μελαδίνη (Κολύμβηση), Νικόλ Κυριακοπούλου (Στίβος-επί κοντώ), Κατερίνα Στεφανίδη (Στίβος-επί κοντώ), Άννα Κορακάκη (Σκοποβολή), Κριστιάν Γκολομέεφ (Κολύμβηση), Λυκούργο Τσάκωνα (Στίβος-200μ.), Κώστα Δουβαλίδη (Στίβος-110μ. εμπόδια), Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (Στίβος-δίσκος), Μαρία Μπελιμπασάκη (Στίβος-200μ.), Δέσποινα Ζαπουνίδου (Στίβος-βάδην), Αντώνη Μάστορα (Στίβος-ύψος), Μάκη Μίτα (Σκοποβολή-σκητ), Σπύρο Γιαννιώτη (Κολύμβηση-open water), Κέλυ Αραούζου (Κολύμβηση-open water), Νόρα Δράκου (Κολύμβηση-50μ. ελεύθερο).

Επίσης, στην αποστολή θα υπάρχουν και 13 αθλητές της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Ανδρών που κέρδισε την πρόκριση με την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, την περασμένη εβδομάδα. Η Ελλάδα έχει κερδίσει ακόμα ένα εισιτήριο στην ιστιοπλοΐα και την κατηγορία 470, αλλά αν και την πρόκριση για τη χώρα κέρδισαν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, το ποιος θα πάει στο Ρίο θα κριθεί στον αγώνα πρόκρισης που θα διοργανώσει η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ουσιαστικά τις πιο πολλές ελπίδες από την  Θράκη για παρουσία στο Ρίο έχουν ο κομοτηναίος άλτης του ύψους Κώστας Μπανιώτης και ο ξανθιώτης κολυμβητής Χρήστος Κατραντζής.

Ο Μπανιώτης χρειάζεται να πιάσει το όριο των 2.29μ (έχει 2.28μ που του έδωσε και το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που ξεκινά την άλλη εβδομάδα στο Πεκίνο, εκεί όπου θα επιδιώξει να πιάσει την συγκεκριμένη επίδοση, διαφορετικά θα πρέπει να το κάνει μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2016).

Από την πλευρά του, ο Κατραντζής χρειάζεται να πιάσει στα 100 μέτρα ελεύθερο το όριο των 48.99 δευτερολέπτων, την ώρα ο ίδιος έχει ατομικό ρεκόρ 49.07 από πέρυσι, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του Βερολίνου, επίδοση που του εξασφάλισε άλλωστε και την συμμετοχή στο Καζάν.

Πέραν του Μπανιώτη και του Κατραντζή, που θα πρέπει πάντως να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους τον τελευταίο ένα χρόνο για να μπορέσουν να βρεθούν στο Ρίο, άλλοι Θρακιώτες εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορέσουν να υπάρξουν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση της υφηλίου, που θα διεξαχθεί από τις 5 ως και τις 21 Αυγούστου του 2016 στην μεγαλούπολη της Βραζιλίας.

Και αυτά, την ώρα που 11 χρόνια πριν έμπαιναν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για την τελετή έναρξης εκείνων των Αγώνων 20 αθλητές με καταγωγή ή σχέση με την Θράκη, η οποία είχε πολλαπλή εκπροσώπηση και στο Πεκίνο το 2008 αλλά και στο Λονδίνο το 2012. Στο Ρίο όμως;;;