“Μακριά” από τη βία Πανθρακικός και Ξάνθη, αλλά και από.. τα πρόστιμα

Μια πολύ καλή έρευνα δημοσιεύτηκε στο contra από τον καλό συνάδελφο Άρη Ασβεστά και έχει να κάνει με το πόσο κοστίζει οικονομικά για τις ομάδες η βία στα γήπεδα στις δύσκολες αυτές εποχές. Γίνεται αναφορά για το πόσο κόστισαν φέτος στις ΠΑΕ οι συμπεριφορές των οπαδών τους στα γήπεδα, για τα πρόστιμα που πλήρωσαν, για το ποιά ομάδα είναι μακράν η πρωταθλήτρια στις χρηματικές ποινές, για το πόσες φορές κάθισαν στο «σκαμνί» οι ομάδες και τι πλήρωσαν για τις δηλώσεις των παραγόντων τους. Επίσης αναφέρεται το που πληρώνουν τα πρόστιμα οι ΠΑΕ και το πού πάνε τα λεφτά. Σε όλα αυτα αναφορά γίνεται και για τις ομάδες της Θράκης, τον Πανθρακικό και την Ξάνθη.

 

Σύμφωνα με την έρευνα του συναδέλφου, η Ξάνθη έχει πληρώσει σε τιμωρίες 8700 ευρώ (11η) και ο Πανθρακικός 5500 ευρώ (14ος) είναι δηλαδή από τις ομάδες που έχουν τιμωρηθεί με μικρότερα πρόστιμα για τις συμπεριφορές των οπάδών τους. Οι θρακιώτικες ΠΑΕ έχουν κληθεί και λίγες φορές σε απολογία από την πειθαρχική επιτροπή, με τον Πανθρακικό να έχει κληθεί τρεις φορές (13ος) και την Ξάνθη δυο (15η). Τέλος σε ότι έχει να κάνει με πρόστιμα σε πρόστιμα σε φυσικά πρόσωπα των ΠΑΕ, από την Ξάνθη και τον Πανθρακικό δεν έχει κληθεί κανένας!!!

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την έρευνα του contra και του Αρη Ασβεστά με τίτλο “Το κόστος της βίας” με την ελπίδα να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι παράγοντες και φίλαθλοι στη χώρα μας και να μην είναι μια ακόμη “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” για το ελληνικό ποδόσφαιρο!!!

«Αισθανόμαστε ντροπή για τους οπαδούς μας. Ζητάμε συγνώμη».

Όχι φυσικά. Δεν πρόκειται για ανακοίνωση κάποια ελληνικής ΠΑΕ! Πού να τολμήσει διοίκηση ελληνικού συλλόγου να βγάλει τέτοια ανακοίνωση; Αυτή η διοίκηση, όποιας ομάδας και να ήταν, δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε για μια ώρα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο…

Πρόκειται, λοιπόν, για την πρόσφατη ανακοίνωση του Άγιαξ, μετά τον τελικό του ολλανδικού Κυπέλλου με την Τσβόλε, στον οποίο οι οπαδοί του Αίαντα πέταξαν κροτίδες και βεγγαλικά και προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα. Όχι και τίποτα σπουδαίο δηλαδή. Στην Ελλάδα μια προσωρινή διακοπή είναι σχεδόν καθεστώς! Είναι must! Μοιάζει με… υποχρέωση των οπαδών, μη και χαρακτηριστεί το γήπεδο τους εκκλησία και εκείνοι χαρακτηριστούν φλώροι.

Οι οπαδοί βέβαια, κάνουν τη «δουλειά» τους. Έτσι έμαθαν, έτσι πράττουν. Το θέμα μας είναι τι κάνουν οι ΠΑΕ…
Πληρώνουν… για τον «υπέροχο κόσμο» τους!

Τι κάνουν λοιπόν οι ελληνικές ΠΑΕ;

Όταν τα καπνογόνα είναι καμιά πεντακοσαριά, μιλούν για «φανταστική ατμόσφαιρα»!

Όταν το ματς έχει μια-δυο προσωρινές διακοπές από ρίψεις, πατάνε το play στην χιλιοπαιγμένη πλέον κασέτα: «Σε σχέση με άλλα, παλαιότερα ντέρμπι, αυτά που έγιναν σήμερα δεν ήταν τίποτα. Όλα πήγαν καλά και το ματς τελείωσε»!

Στο τέλος, σύσσωμη η διοίκηση και οι ποδοσφαιριστές, αφιερώνουν τη νίκη στον… «υπέροχο κόσμο μας»!

Κι έτσι περνούν τα χρόνια και δεν αλλάζει τίποτα. Και δεν αλλάζουν και τα λεφτά που πληρώνουν οι ΠΑΕ σε πρόστιμα.

Η αδιαφορία των συλλόγων να νουθετήσουν, να συμμορφώσουν ή έστω να κάνουν συστάσεις στους οπαδούς τους, προκαλούσε και προκαλεί ερωτηματικά. Είναι πλέον ξεκάθαρο: οι ΠΑΕ δεν δίνουν δεκάρα για το πόσα χρήματα θα πληρώσουν σε πρόστιμα. Είναι λες και τα έχουν προϋπολογίσει στο μπάτζετ της χρονιάς! Μόνο ένα πράγμα έχει σημασία: να μην χαλάσει η εκάστοτε διοίκηση τις καρδιές της με τους οπαδούς! Να μην έρθει σε κόντρα και στραφεί ο κόσμος εναντίον της. Έτσι φτάνουμε στο σημείο όχι μόνο της αδιαφορίας, αλλά στο άλλο άκρο: οι ίδιες οι ΠΑΕ να παρέχουν ακόμη και νομική συνδρομή στους χούλιγκαν όταν (μια στο τόσο) οι τελευταίοι συλλαμβάνονται από την αστυνομία!

Η στάση των συλλόγων απέναντι στο φαινόμενο της γηπεδικής βίας ήταν ανέκαθεν υποκριτική. Ουδέποτε το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα και έμαθε να ρίχνει το μπαλάκι πάντοτε στην πολιτεία, πάντοτε στην αστυνομία…

Το κόστος, σε χρήμα, της γηπεδικής βίας στην Ελλάδα, δεν είναι αμελητέο. Οι ΠΑΕ πληρώνουν πρόστιμα συνεχώς, αλλά δεν νοιάζονται. Αυτό το κόστος θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε…
Πρωταθλητής στα… πρόστιμα!

Ο Παναθηναϊκός των οικονομικών προβλημάτων και των δυσκολιών, αλλά της καλής σε γενικές γραμμές πορείας, αναδείχτηκε φέτος πρωταθλητής στα πρόστιμα, με μια τρομακτική, τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες ΠΑΕ που προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση. Ίσως να οφείλεται στην επιστροφή της ομάδας στη Λεωφόρο και τη διάθεση των οπαδών να τη μετατρέψουν σε μια καυτή έδρα.

Η «πράσινη» ΠΑΕ, λοιπόν, βρέθηκε φέτος 24(!) φορές απολογούμενη στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και για τις συμπεριφορές των οπαδών της σε όλες τις διοργανώσεις, πλήρωσε 209.600 ευρώ! Ένα πολύ μεγάλο ποσό που -αν μη τι άλλο- αποτελεί πλήγμα για μια ΠΑΕ που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να δώσει και έναν αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, μετά την τιμωρία του για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Μακριά ο δεύτερος

Μόνο στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός δέχτηκε πρόστιμα ύψους 199.100 ευρώ. Δεύτερος σε πρόστιμα στο πρωτάθλημα, έρχεται ο διαλυμένος οικονομικά και υποβιβασμένος Άρης, με 84.250 ευρώ! Τρίτος είναι ο ΠΑΟΚ (πριν την τιμωρία για το ματς με τον Ολυμπιακό), με 81.100 ευρώ και τέταρτος ο Ολυμπιακός με 77.000 ευρώ και μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών μετά τα γεγονότα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Είναι ολοφάνερη, λοιπόν, η χαώδης διαφορά του Παναθηναϊκού με όλους τους υπολοίπους.

Ωστόσο, μετά την «καμπάνα» στον ΠΑΟΚ για τα επεισόδια στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ο «δικέφαλος του Βορρά» εκτοξεύτηκε στα 137.600 ευρώ και καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση σε πρόστιμα σε όλες τις διοργανώσεις. Όμως και πάλι, απέχει πολύ από τους «πράσινους». Μην ξεχνάμε βέβαια, ότι στον ΠΑΟΚ επιβλήθηκαν και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και αφαίρεση τριών βαθμών, χωρίς η υπόθεση να έχει τελεσιδικήσει.

Αν βάλουμε πρωτάθλημα και κύπελλο μαζί, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος με 209.600 ευρώ, ο ΠΑΟΚ δεύτερος με 137.600 ευρώ, ο Άρης τρίτος με 87.250 ευρώ και ο Ολυμπιακός τέταρτος με 80.700 ευρώ και μία αγωνιστική.
Ούτε δεκάρα Εργοτέλης και Πλατανιάς!

Μόνο δύο ΠΑΕ δεν πλήρωσαν φέτος ούτε ένα ευρώ σε πρόστιμα! Πρόκειται για τον Εργοτέλη και τον Πλατανιά, που είναι δύο ομάδες οι οποίες δεν διαθέτουν πλήθος οπαδών, αλλά όσοι και να είναι αυτοί, είναι προφανέστατα φιλήσυχοι.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε και για τη Βέροια, η οποία για 33 αγωνιστικές ήταν στο «μηδέν» σε πρόστιμα και μόλις την 34η και τελευταία αγωνιστική τιμωρήθηκε με 2.000 ευρώ. Η Ξάνθη επίσης, έβγαλε όλη τη χρονιά με… μόλις 700 ευρώ πρόστιμο και «πρόλαβε» την τελευταία αγωνιστική να φάει μια βαριά καμπάνα των 8.000 ευρώ!

Να σημειώσουμε επίσης, ότι μετά τους τέσσερις «μεγάλους» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, φιγουράρει ο ΟΦΗ, που πλήρωσε συνολικά φέτος 37.100 ευρώ.
Σχεδόν 700.000, με το 50% σε δύο ομάδες!

Αν θέλουμε να δούμε συνολικά το «κόστος» της γηπεδικής βίας στη Super League, διαπιστώνουμε ένα ποσό για όλες μαζί τις ΠΑΕ, ύψους 691.450 ευρώ! Περίπου το 50% από αυτά τα χρήματα, το πλήρωσαν δύο σύλλογοι: ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ! Όλοι οι υπόλοιποι μαζί, πλήρωσαν το υπόλοιπο 50%. Πρέπει να τονιστεί πάντως, ότι το συνολικό ποσό είναι μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι πίνακες

 

ΠΟΙΝΕΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ+ΚΥΠΕΛΛΟ)

1.ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 209.600 + 1αγ.

2.ΠΑΟΚ: 137.600 + 2αγ. + -3β.

3.ΑΡΗΣ: 87.250

4.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 80.700 + 1αγ.

5.ΟΦΗ: 37.100

6.ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: 27.300

7.ΑΠΟΛΛΩΝ: 22.500

8.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 20.450

9.ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: 19.350

10.ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: 18.100

11.ΞΑΝΘΗ: 8.700

12.ΚΑΛΛΟΝΗ: 6.500

13.ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.: 6.300

14.ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: 5.500

15.ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: 2.500

16.ΒΕΡΟΙΑ: 2.000

17.ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: –

18.ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: –

ΣΥΝΟΛΟ: 691.450

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ

ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ+ΚΥΠΕΛΛΟ)

1.ΠΑΟΚ: 25

2.ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 24

3.ΑΡΗΣ: 20

4.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 18

5.ΟΦΗ: 12

6.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 10

7.ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: 10

8.ΑΠΟΛΛΩΝ: 9

9.ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: 9

10.ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: 8

11.ΚΑΛΛΟΝΗ: 3

12.ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.: 3

13.ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: 3

14.ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: 2

15.ΞΑΝΘΗ: 2

16.ΒΕΡΟΙΑ: 1

17.ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: –

18.ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: –

ΣΥΝΟΛΟ: 159 απολογίες

 
Δηλώσεις, ανακοινώσεις και συμπεριφορές παραγόντων

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία παραβάσεων που δεν αφορούν συμπεριφορές οπαδών και τιμωρούνται. Πρόκειται για τις περίφημες «δημόσιες δυσμενείς κρίσεις σε βάρος των οργάνων του ποδοσφαίρου», που συνιστούν δυσφήμιση του αθλήματος και συντελούνται μέσω δηλώσεων ή ανακοινώσεων από ΠΑΕ και φυσικά πρόσωπα. Επίσης, ποινές επιβάλλονται για τις συμπεριφορές προέδρων, διαφόρων παραγόντων και στελεχών και φυσικά προπονητών και μελών των τεχνικών τιμ.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις ΠΑΕ για αυτούς τους λόγους, συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες που παραθέσαμε παραπάνω. Αν όμως δούμε αυτές τις περιπτώσεις ξεχωριστά έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πρωταθλήτρια ομάδα σε αυτή την κατηγορία είναι η ΠΑΕ Άρης, που έχει πληρώσει 19.500 ευρώ μόνο για τις συμπεριφορές των παραγόντων της! Ακολουθεί ο Απόλλωνας, ο οποίος έχει πληρώσει 9.000 ευρώ για τις δηλώσεις Βελλή κατά της διαιτησίας, της ΕΠΟ κλπ. Πρόβλημα με συμπεριφορές παραγόντων έχει και ο ΟΦΗ, που πλήρωσε για αυτό το λόγο 7.000 ευρώ, ενώ οι δηλώσεις και η συμπεριφορά του Γιάννη Αναστασίου, κόστισαν στον Παναθηναϊκό 5.000 ευρώ.
Πρωταθλητής ο Βελλής!

Προσέξτε: τα πρόστιμα που αναφέρουμε παραπάνω, αφορούν μόνο τις ΠΑΕ, που τιμωρούνται πάντα διότι φέρουν αντικειμενική ευθύνη για τις συμπεριφορές και τις δηλώσεις των ανθρώπων τους. Οι ποινές που επιβάλλονται ξεχωριστά στα πρόσωπα (πρόεδροι, παράγοντες, προπονητές) είναι ένα άλλο κομμάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες που έχουμε παραθέσει παραπάνω!

Για παράδειγμα: στον μεγαλομέτοχο του Απόλλωνα, Σταμάτη Βελλή, έχουν επιβληθεί ιλιγγιώδη πρόστιμα συνολικού ύψους 45.500 ευρώ! Σε ανθρώπους του Άρη, όπως οι Σκόρδας, Μπιμπισίδης, Κολτσίδας, Κάκογλου, Μποτζόρης, Μπουγιουκλής και Γιάγκος έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα 28.000 ευρώ! Στον Τσαμπουράκη του ΟΦΗ, που μια δηλώνει τιμ μάνατζερ και μια… μασέρ(!), αλλά και στους Σα Πίντο, Ρούσση, Μαρινάκη και Φασομυτάκη, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 11.000 ευρώ! Αποκλειστικά στον Γιάννη Αναστασίου, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω χρηματικές ποινές στα πρόσωπα, συνοδεύονται πάντα και από απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για κάποιο διάστημα (αν πρόκειται για παραβατικές συμπεριφορές) ή από υποχρέωση ανάκλησης (αν πρόκειται για δηλώσεις).

Αν, εξάλλου, λάβουμε υπόψη μας, ότι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται ξεχωριστά στα πρόσωπα, τα πληρώνουν πολλές φορές οι ΠΑΕ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα νούμερα για τους συλλόγους εκτοξεύονται. Συνολικά, τα πρόστιμα προς φυσικά πρόσωπα άγγιξαν τις 105.300 ευρώ! Από αυτά, 84.000 ευρώ αφορούν μόνο ανθρώπους του Απόλλωνα, του Άρη και του ΟΦΗ!

 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΕ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

1.ΑΡΗΣ: 19.500

2.ΑΠΟΛΛΩΝ: 9.000

3.ΟΦΗ: 7.000

4.ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 5.000

5.ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: 3.500

6.ΠΑΟΚ: 3.500

7.ΚΑΛΛΟΝΗ: 2.500

8.ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: 2.000

9.ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: 1000

10.ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.: 500

11.ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: 300

ΣΥΝΟΛΟ: 53.800

 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΝΑ ΠΑΕ:

1.Βελλής (Απόλλων): 45.500

2.Μπιμπισίδης, Κολτσίδας, Κάκογλου, Γιάγκος, Μποτζόρης, Μπουγιουκλής, Σκόρδας (Άρης): 28.000

3.Τσαμπουράκης, Ρούσσης, Σα Πίντο, Μαρινάκης, Φασομυτάκης (ΟΦΗ): 11.000

4.Αναστασίου (Παναθηναϊκός): 5.500

5.Μιχαηλίδης, Μπαρμπάκης, Χάβος (Παναιτωλικός): 4.500

6.Κωνσταντινίδης, Ποικιλίδης (ΠΑΟΚ): 3.500

7.Μαντζουράκης (Καλλονή): 2.500

8.Κομπότης (Λεβαδειακός): 2.500

9.Βρόσγος (ΠΑΣ Γιάννινα): 1500

10.Δ.Μποροβήλος (Αστέρας Τρ.): 500

11.Ζαφειρόπουλος (Ατρόμητος): 300

ΣΥΝΟΛΟ: 105.300

 
Το κόστος της βίας

Τι πληρώθηκε φέτος συνολικά από ΠΑΕ και πρόσωπα, για τις συμπεριφορές των οπαδών, των παραγόντων και όλων των εμπλεκομένων στις ομάδες τις Super League σε πρωτάθλημα και κύπελλο; Το συνολικό ποσό φτάνει τις 796.750 ευρώ! Χρήματα που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν αν υπήρχε αληθινή διάθεση για την πάταξη φαινομένων που ταλαιπωρούν δεκαετίες το ποδόσφαιρό μας.
Οι πληρωμές και οι κυρώσεις…

Πολλοί θα έχουν την απορία: τα πληρώνουν άραγε οι ΠΑΕ αυτά τα πρόστιμα; Καλό το ερώτημα, αλλά ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα γιατί… δεν είναι μπροστά την ώρα της πληρωμής! Υποτίθεται πάντως πως τα πληρώνουν…

Άλλωστε αν δεν τα πληρώσουν, προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις: Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ΠΑΕ υποχρεούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα εντός 30 ημερών από την στιγμή που αυτά θα τελεσιδικήσουν. Στην περίπτωση που δεν πληρωθεί κάποιο πρόστιμο εντός της προθεσμίας, τότε η διοργανώτρια αρχή οφείλει να μην ορίσει το παιχνίδι της ομάδας που δεν πλήρωσε και αυτό να κατακυρωθεί υπέρ του αντιπάλου της! Αν το ορίσει, τότε η ομάδα που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει και να πάρει το ματς στα χαρτιά!

Εδώ που τα λέμε πάντως, είναι μάλλον απίθανο να είναι όλες οι ομάδες συνεπείς στα παραπάνω. Ειδικά εκείνες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πιθανόν να υπάρχει κάποια συμφωνία κυρίων, ώστε να μην προσφεύγει κανείς κατά των ομάδων που δυσκολεύονται να πληρώσουν στην ώρα τους… Και παράλληλα οι λίγκες σίγουρα θα κάνουν και λίγο τα στραβά μάτια προκειμένου να δώσουν παραπάνω χρόνο…
Ποιος εισπράττει;

Ένα άλλο σύνηθες ερώτημα, είναι το πού πάνε τα πρόστιμα. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει τη σημασία του. Τα πρόστιμα λοιπόν, μοιράζονται μεταξύ ΕΠΟ και Super League σε ποσοστό 60-40%. Το 60% το εισπράττει η ομοσπονδία και το 40% ο συνεταιρισμός! Υπό μία έννοια δηλαδή, το 40% επιστρέφει στις ΠΑΕ, αλλά δεν μπαίνει στο ταμείο τους. Πηγαίνει στο κοινό ταμείο της λίγκας και χρησιμοποιείται για τα πρωταθλήματα υποδομών, για βελτιώσεις σε αγωνιστικούς και σε άλλες, τελοσπάντων, ανάγκες…