Επέτειος: Δέκα χρόνια μετά το ιστορικό παιχνίδι της ΠΑΕ Θράκη με τον Πανθρακικό

Ήταν δέκα χρόνια πριν, μια Κυριακή πριν το τότε Πάσχα, 15 Απριλίου του 2006 (Κυριακή των Βαίων), όταν στο «Φώτης Κοσμάς» η Ένωση Θράκης υποδεχόταν τον Πανθρακικό στο μεγάλο Θρακιώτικο ντέρμπι, σε ένα ιστορικό από κάθε άποψη παιχνίδι.

Αυτή ήταν η τελευταία επίσημη αναμέτρηση για εθνικό πρωτάθλημα ανάμεσα στον Πανθρακικό και μια ομάδα από τον Έβρο. Η τότε αδιάφορη βαθμολογικά ομάδα της Αλεξανδρούπολης υποδεχόταν εκείνην της Κομοτηνής, που ισοβαθμούσε στην κορυφή με τον ΠΑΣ Γιάννενα και τον Αγροτικό Αστέρα και διεκδικούσε με αξιώσεις την άνοδο στην Β’ Εθνική.

Η ΠΑΕ Θράκη είχε τότε συνεργασία με την Skoda Ξάνθη και ένα χρόνο νωρίτερα χορηγό την Βιαμάρ, γεγονός που αρκούσε για να υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στην ομάδα της Αλεξανδρούπολης και αυτήν της Κομοτηνής, που αμφότερες είχαν όνομα που κάλυπτε όλη την περιοχή της Θράκης και όχι απλά την πόλη ή το νομό από τον οποίο προέρχονταν.

Από νωρίς το Δημοτικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης ήταν κατάμεστο με τους φίλους των δύο ομάδων να δημιουργούν μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, γεμίζοντας για πρώτη φορά εκείνη τη σεζόν και ίσως για… τελευταία το «Φώτης Κοσμάς» (που είχε μεν αρκετό κόσμο αλλά δεν τίγκαρε στα ματς του Εθνικού με τον Άρη φέτος για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής).

Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 5΄ με τον Παπανδρέου.  Ο Πανθρακικός προσπάθησε να αντιδράσει χωρίς επιτυχία , με την μεγαλύτερη ευκαιρία να την χάνουν οι γηπεδούχοι στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου με τον Πεχλιβανίδη.

Aπό το σημείο εκείνο ξεκίνησε η αντεπίθεση του Πανθρακικού και η οπισθοχώρηση των γηπεδούχων. Η ομάδα του Πανθρακικού κατάφερε να ανατρέψει το σκορ μόλις στο τελευταίο δεκάλεπτο, χάρη σε γκολ του Kυριακίδη στο 82’ και του Γεμενετζή στο 90’ που έστειλαν τον κόσμο της ομάδας στα ουράνια.

Ο Πανθρακικός στις επόμενες δύο αγωνιστικές είχε δύο ισόπαλα αποτελέσματα (με Πιερικό και ΠΑΣ Γιάννενα), έδωσε αγώνα μπαράζ με τον Μεσσηνιακό στην Λάρισα, όπου γνώρισε την ήττα με 1-0 αλλά εξαιτίας της  διάλυσης του Ακράτητου πήρε τελικά την πολυπόθητη άνοδο για την Β’ Εθνική που ήταν και το έναυσμα ώστε δυο χρόνια μετά να ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Super League.

ΠΑΕ ΘPAKH: Kαραβελίδης, Πεχλιβανίδης (70’Bράνιτς), Πατίδης, Mανάφης, (43’ Kανελίνι), Kαλαϊτζίδης, Παπανδρέου, Aθανασιάδης, Σταθάκης, Φλώρος, Mαρκόφ, Xαϊκάλης (88’ Eλλενίδης)
ΠANΘPAKIKOΣ: Kαρκάνης, Kωνσταντινίδης, Γεμενετζής, Mπαχαρίδης, Pομπίνιο, Σαββίδης, (53’ Σωτηρίου), Aθανασιάδης, Aντρέεφ, (86’ Mποταϊτης), Mουρατίδης, Στοϊνοβιτς, (60’ Σαπαλίδης), Kυριακίδης