Πρόστιμο από τον Δήμο Κομοτηνής στον Πανθρακικό! Κρίθηκε αυθαίρετο το προπονητικό του κέντρο!!!

Περίπου 4.500 κατασχετήρια για ανείσπρακτες οφειλές, δεσμεύοντας χρήματα ακόμα και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εξέδωσε ο Δήμος Κομοτηνής, όπως αποκαλύφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Θα την ακολουθούμε αυτήν την τακτική έστω και αν είναι αντιδημοφιλής», είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, αυτοί που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και εκείνοι που δεν το κάνουν.

Αυτό ωστόσο που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, την περασμένη εβδομάδα, είναι ότι ανάμεσα στους οφειλέτες είναι και ο… Πανθρακικός, για πρόστιμα που του έχουν υποβληθεί. Ωστόσο δεν κινδυνεύει (για την ώρα) με κατάσχεση από τον Δήμο, αφού προτίθεται να εκμεταλλευθεί τη νομοθεσία που υπάρχει, πληρώνοντας και πάλι μεν, αλλά απαλλασσόμενος από άλλες ευθύνες δε.

Συγκεκριμένα, στον Πανθρακικό καταλογίζεται ως… αυθαίρετο το κτίσμα στο προπονητήριο της ομάδας στην περιοχή του Ροδίτη. Όμως «ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να δώσει παράταση έξι μηνών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με την τρέχουσα προθεσμία να ολοκληρώνεται στις 8 Φεβρουαρίου, ο ΑΠΣ Πανθρακικός, καλείται να υπαχθεί στο ν. 4178/2013 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων για να γλιτώσει από τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν», επισημαίνει η εφημερίδα «Χρόνος» που ανέδειξε πρώτη το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Όπως προαναφέρθηκε, το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, καθώς ζητήθηκε η συναίνεση του Δήμου για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο ν. 4178/2013 από τον Α.Π.Σ. Πανθρακικού. Πιο πριν όμως, ζητήθηκε αυτήν την αίτηση (που προφανώς συνοδεύεται και από μια σειρά παράβολα που θα πρέπει να πληρωθούν) να την υποβάλει… ο ίδιος ο Δήμος Κομοτηνής, καθώς σε αυτόν ανήκει κατά κυριότητα η έκταση του προπονητικού κέντρου, κάτι όμως το οποίο αρνήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως είναι γνωστό με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ήδη από το 2008, παραχωρήθηκε δωρεάν έκταση 52 στρεμμάτων της κτηματικής περιοχής Κικιδίου στον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Πανθρακικό, με σκοπό τη δημιουργία χώρου υποδομών αλλά και προπονητικών εγκαταστάσεων με τη δέσμευση, εκ μέρους του ερασιτέχνη Πανθρακικού, να παρέχει τη δυνατότητα στο Δήμο Κομοτηνής να χρησιμοποιεί δωρεάν τις εγκαταστάσεις σε περίπτωση δράσεων που εξυπηρετούν τους σκοπούς του Δήμου.  Η διάρκεια της παραχώρησης ορίστηκε σε 20 έτη.

Στην έκταση αυτή μετά από αυτοψία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κομοτηνής, διαπιστώθηκε ότι κατασκευάσθηκαν εξής κατασκευές: α) κατασκευές χώρων κύριας χρήσης εμβαδού 499,61 τμ., β) κατασκευές χώρων βοηθητικής χρήσης εμβαδού 225,31 τμ., γ) διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, εμβαδού 178 τμ. Επεβλήθησαν δε, στερούμενοι σχετικής αδείας, σε βάρος του Α.Π.Σ. Πανθρακικός, ήτοι του ερασιτέχνη Πανθρακικού, αλλά και της Π.Α.Ε. Πανθρακικός τα προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα.

Ο Α.Π.Σ. Ερασιτέχνης Πανθρακικός με την υπ’ αριθ. 46799/23-12-2015 αίτησή του προς το Δήμο και με δεδομένο ότι ιδιοκτήτης εξακολουθεί να είναι ο Δήμος Κομοτηνής και ότι τα υπερκείμενα ακίνητα ανήκουν τοις υποκειμένοις αλλά και ότι οι εγκαταστάσεις αυτές μετά τη λήξη της 20ετίας θα ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο Κομοτηνής, αιτήθηκε όπως η αίτηση υπαγωγής και τακτοποίησης των αυθαιρέτων υποβληθεί από το Δήμο Κομοτηνής. Δεν αρνήθηκε δηλαδή ότι υπάρχουν αυθαίρετα, αλλά ουσιαστικά ζήτησε να πληρώσει για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον Δήμο Κομοτηνής ο ίδιος ο Δήμος Κομοτηνής!

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4178/2013 την αίτηση υπαγωγής εν προκειμένω νομιμοποιούνται να την υποβάλλουν τόσο ο Δήμος Κομοτηνής ως ιδιοκτήτης, όσο και οι φερόμενοι ιδιοκτήτες και ως τέτοιοι νοούνται κατά τις διατάξεις του νόμου του συγκεκριμένου άρθρου εκείνοι σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί το πρόστιμο, δηλαδή ο Ερασιτέχνης αλλά και η ΠΑΕ Πανθρακικός.

Ακριβώς όμως επειδή οι αυθαίρετες κατασκευές στο αθλητικό κέντρο δεν έγιναν από το Δήμο Κομοτηνής,  που απλά παραχώρησε την έκταση, το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε ουσιαστικά στον Πανθρακικό να υποβάλει ο Δήμος το σχετικό αίτημα (πληρώνοντας και τα σχετικά παράβολα για να τακτοποιηθούν τα πρόστιμα), κρίνοντας ότι «πρέπει η αίτηση υπαγωγής στο ν. 4178/2013 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων να υποβληθεί από τον Α.Π.Σ. Πανθρακικός στον οποίο ο Δήμος παραχώρησε την έκταση».

Πάντως, ως προς αυτό το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε κανένα πρόβλημα και έδωσε ομόφωνα την συναίνεσή του προκειμένου ο Πανθρακικός να υποβάλλει κανονικά αίτηση υπαγωγής για τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων στο αθλητικό κέντρο του. Με την διαφορά ότι έτσι ενδεχομένως ο Πανθρακικός να γλιτώσει τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, αλλά θα κληθεί να δώσει ουκ ολίγα χρήματα για τα παράβολα και οτιδήποτε άλλο απαιτείται για την τακτοποίηση του ζητήματος.

Με άλλα λόγια, θα πληρώσει και πάλι, αλλά σαφώς μικρότερο ποσό από αυτό που εμφανίζεται να χρωστά αυτήν την στιγμή…