Κρέμασε τα παπούτσια του ο Ντιντιέ Ντρογκμπά! Οι τρεις Θρακιώτες που έπαιξαν αντίπαλοι μαζί του…

Ο Ντιντιέ Ντρογμπά αποφάσισε στα 40 του χρόνια να βάλει τέλος σε μια μεγάλη καριέρα, κρεμώντας τα παπούτσια του. Τρεις φορές στην σπουδαία αυτή καριέρα του βρήκε μπροστά του ελληνικές ομάδες και με αυτές αντιμετώπισε τρεις Θρακιώτες ποδοσφαιριστές, τον έναν μία, τον άλλον δύο και τον τρίτο και τις τρεις φορές.

Η αρχή έγινε τη σεζόν 2007-2008 και συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, όταν για τη φάση των «16» του Champions League, η Τσέλσι στην οποία αγωνιζόταν τότε ο Ιβοριανός επιθετικός αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων, στο «Γ. Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν αξιοπρεπέστατα απέναντι στην πανίσχυρη αγγλική ομάδα και έμειναν στο 0-0, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς, για τη ρεβάνς του Λονδίνου.

Στο παιχνίδι εκείνο, ο Ντρογκμπά αγωνίστηκε και στα 90’ της αναμέτρησης με την άμυνα του Ολυμπιακού να παίρνει… άριστα στο μαρκάρισμά του. σε εκείνη την άμυνα μετείχαν ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Παρασκευάς Άντζας, τους όποίους επίσης ο τότε τεχνικός των ερυθρολεύκων είχε χρησιμοποιήσει και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης.

Η ρεβάνς, στις 5 Μαρτίου στο «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου, είχε εντελώς διαφορετικό σενάριο για τον Ολυμπιακό. Οι «μπλε» έδειξαν από νωρίς τις ορέξεις τους και άνοιξαν το σκορ με τον Μίκαελ Μπάλακ μόλις στο 5’! Η άμυνα του Ολυμπιακού δεχόταν ασφυκτική πίεση από τους Λονδρέζους και μετά από φάση διαρκείας στα καρέ του Νικοπολίδη, ο Φρανκ Λάμπαρντ έκανε το 2-0 στο 25’. Η Τσέλσι συνέχισε στο ίδιο τέμπο και στο δεύτερο μέρος, με τον Σάλομον Καλού να διαμορφώνει στο 48’ το τελικό 3-0.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά αγωνίστηκε και στα 90’ της αναμέτρησης. Από την πλευρά του Ολυμπιακού, είχαν χρησιμοποιηθεί και οι δύο πρώην παίκτης της Ξάνθης που είχαν δώσει το παρών στο πρώτο παιχνίδι, Άντζας και Τοροσίδης δηλαδή, ενώ για 90 λεπτά χρησιμοποιήθηκε και ένας τρίτος, ο Χρήστος Πατσατζόγλου.

Μπορεί τις πρώτες δυο φορές, που αντιμετώπισε ελληνική ομάδα ο Ντρογκμπά να χαμογέλασε, η τρίτη όμως ήταν και η… φαρμακερή! Στις 24 Ιουνίου του 2014, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, η Εθνική μας ομάδα, αντιμετώπισε την Ακτή του Ελεφαντοστού, σ’ ένα παιχνίδι που θα έκρινε το ποια ομάδα θα ακολουθούσε την Κολομβία, στις 16 καλύτερες του κόσμου!

Σε μια αναμέτρηση που κρίθηκε στη δύναμη, στο πάθος και στη θέληση για νίκη, οι διεθνείς του Φερνάντο Σάντος καταθέτοντας τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο, πανηγύρισαν μια επική πρόκριση, αναγκάζοντας τον Ντρογκμπά να αποχωρήσει με σκυμμένο το κεφάλι, στην τελευταία του, εμφάνιση με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα.

Ο σπουδαίος επιθετικός αγωνίστηκε για 78’, δίνοντας… ομηρικές μάχες με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο αλλά και τον Βασίλη Τοροσίδη. Μάλιστα, είχε δει την κίτρινη κάρτα στο 37’, πριν αφήσει τη θέση του, στον Ντιομαντέ και αποχωρήσει οριστικά από το παγκόσμιο στερέωμα.

Ο Τοροσίδης ήταν ο μόνος Θρακιώτης σε εκείνη την Εθνική Ομάδα, που έφτασε μια ανάσα από τα προημιτελικά. Σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι ο Ανδρέας Σάμαρης είχε ανοίξει το σκορ στο 37′, ο Μπονί ισοφάρισε στο 74′ και η τεράστια νίκη – πρόκριση ήρθε με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σαμαρά στο 90+3′. Η τελευταία μεγάλη στιγμή της Εθνικής μας…