Οι αποκαλύψεις ανώτατης πηγής της ΕΠΟ για το ενδεχόμενο να οριστεί η Ξάνθη ως έδρα της Εθνικής Ανδρών

 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να οριστούν τα Πηγάδια της Ξάνθης ως επόμενη έδρα της Εθνικής Ομάδας στα προκριματικά του Euro καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η ΟΥΕΦΑ».

Με αυτά τα λόγια, ανώτατη πηγή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ξεκόβει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κουβέντα που υπάρχει έντονη τις τελευταίες ώρες για ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί στα Πηγάδια η Εθνική Ανδρών στους επίσημους αγώνες της για τα προκριματικά του Euro 2020.

Η αλήθεια είναι ότι την περασμένη Δευτέρα, μετά την παρουσίαση του Άγγελου Αναστασιάδη στους δημοσιογράφους, σε πηγαδάκι που είχε ακολούθως ο πρόεδρος της ΕΠΟ Ευάγγελος Γραμμένος με τους εκπροσώπους του Τύπου και συζητώντας τις πιθανές έδρες για την Εθνική, ρωτήθηκε από το ThrakiSportS για το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η Ξάνθη και το προπονητικό της κέντρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ έδειξε ιδιαίτερα διαβασμένος για αυτό το ενδεχόμενο, αναφέροντας μάλιστα ότι «αυτό που δεν γνωρίζετε οι περισσότεροι είναι ότι το γήπεδο της Ξάνθης και το προπονητικό αποτελούν βάσει σύμβασης από την κατασκευή τους εν δυνάμει σπίτια της εκάστοτε Εθνικής Ομάδας, η οποία μπορεί να πάει εκεί για προετοιμασία και για αγώνες ανά πάσα στιγμή».

Και μόνο αυτή η απάντηση του Γραμμένου στην δημοσιογραφική κουβέντα που στήθηκε αρκούσε για να ανάψει φωτιές. Ωστόσο στην συνέχειά της διευκρινίστηκε ότι το γήπεδο ιδίως σε σχέση με τον χλοοτάπητα θα χρειαζόταν πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης, δεδομένου κι του χειμωνιάτικου κλίματος στην Ξάνθη, αλλά κυρίως τονίστηκε ότι αγκάθι που είναι ανυπέρβλητο για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν επίσημοι αγώνες είναι η απουσία διεθνούς αεροδρομίου που να πληρεί τις προδιαγραφές που θέλει η ΟΥΕΦΑ.

Δυστυχώς τόσο αυτό της Χρυσούπολης όσο και αυτό της Αλεξανδρούπολης δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, ενώ εκείνο της Μίκρας στην Θεσσαλονίκη θεωρείται ότι βρίσκεται αρκετά μακριά. Κάπως έτσι η κουβέντα είχε ουσιαστικά κλείσει ήδη από την περασμένη Δευτέρα, για αυτό και το ThrakiSportS είχε επιλέξει να μην αναδείξει το θέμα και να μην δημοσιοποιήσει τα τότε πηγαδάκια.

Το γεγονός ωστόσο ότι έπεσε στην κουβέντα το γήπεδο της Ξάνθης σε συνδυασμό με την απάντηση του προέδρου της ΕΠΟ και τις γνώσεις που φάνηκε να έχει για την σύμβαση που υπάρχει σε σχέση με την δωρεάν παρουσία της Εθνικής στα Πηγάδια, κατέστησε σαφές σε όλους ότι το ενδεχόμενο έχει απασχολήσει τα υψηλά κλιμάκια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Και πώς να μην τα απασχολήσει, δεδομένου ότι στο ΔΣ της ΕΠΟ είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης Γιώργος Πανίδης ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί οι μικρές εθνικές ομάδες σε επίσημα παιχνίδια τους και επίκεινται σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες διοργανώσεις με επίκεντρο το Xanthi FC Arena. Ωστόσο στην παρούσα φάση αγώνες της Εθνικής Ανδρών, επίσημοι τουλάχιστον, δεν μπορούν να γίνουν.

Αυτό ανέφερε και άλλη ανώτατη πηγή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας σε ερώτημα που τέθηκε από το ThrakiSportS μετά τον αγώνα με την Φινλανδία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πηγή πρόσθεσε ότι όσο και να το ήθελαν για πολλούς λόγους κάποιοι (χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί που προμοτάρουν αυτήν την ιδέα), το αεροδρόμιο αλλά και η χωρητικότητα αποτελούν απαγορευτικούς παράγοντες, τουλάχιστον για τα επίσημα παιχνίδια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ζήτημα με το αεροδρόμιο έχει και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, για το οποίο πάντως τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί μεγάλη κινητοποίηση από τους τοπικούς φορείς. Με κοινή τους επιστολή ο Δήμος Πάτρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και η ΕΠΣ Αχαΐας καλούν την ΕΠΟ να στείλει εκεί την Εθνική Ομάδα και δηλώνουν πρόθυμες να ξεκινήσουν αμέσως εργασίες στο γήπεδο για την αποκατάσταση του χλοοτάπητα.

Εργασίες ήδη ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο Παγκρήτιο που φαντάζει αυτή την στιγμή το απόλυτο φαβορί, με πρώτες την μεταφορά των δημοσιογραφικών θεωρείων και την επανασπορά. Το γήπεδο της Λάρισας μάλλον αποκλείεται για το ζήτημα του αεροδρομίου που προαναφέρθηκε, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγωνιστικός χώρος. Από εκεί και πέρα, ακούγεται η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και η επιστροφή στο Στάδιο Καραϊσκάκη ή ακόμα και το ΟΑΚΑ, αλλά περισσότερο ως δεύτερη εναλλακτική επιλογή στην πρωτεύουσα. Η έδρα της Εθνικής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στην επαρχία.

Πάντως, για να τα λέμε όλα, στην Πάτρα έχουν ξεσηκωθεί και με κοινή προσπάθεια πολιτικών και ποδοσφαιρικών παραγόντων προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια και να κάνουν την έκπληξη. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν, το προσπαθούν. Στην Κρήτη είναι σταθερή η συνεργασία της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με αθλητικούς παράγοντες για την φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων. Στην Θράκη δεν ακούσαμε να κινείται τίποτα, πέρα φυσικά από δεκάδες τα likes των αναγνωστών του ThrakiSportS στην μετάδοση της σχετικής πληροφορίας το μεσημέρι.

Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο ασχολούνται μόνο με τις υποψηφιότητές τους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές…