Ο Θρακιώτης που έκανε διεθνές ντεμπούτο στο ιστορικό προ 25ετίας Ελλάδα-Ρωσία που μας έστειλε πρώτη φορά σε Μουντιάλ

 

Για όσους Έλληνες φίλους του ποδοσφαίρου είναι από 40 ετών και πάνω, η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή. Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, εν έτει 1993, η Ελλάδα φιλοξενούσε την (ανεξάρτητη πλέον ως διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης) Ρωσία για την τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ.

Το παιχνίδι ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού η πρόκριση είχε εξασφαλιστεί. Ωστόσο 80.000 κόσμος είχε πάει στο ΟΑΚΑ για να πανηγυρίσει. Και πανηγύρισε μια ιστορική νίκη, αφού με την κεφαλιά του Νίκου Μαχλά η Εθνική Ανδρών κέρδιζε μια από τις υπερδυνάμεις της εποχής και προκρινόταν ως πρώτη από τον όμιλο για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Ήταν τέτοια μέρα, ακριβώς 25 χρόνια πριν, που όλη η φίλαθλη Ελλάδα υποκλινόταν στην αρμάδα του Αλκέτα Παναγούλια. Μια ομάδα με παίκτες όπως ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Τάσος Μητρόπουλος, ο Νίκος Νιόπλιας, ο Στράτος Αποστολάκης, ο Νίκος Τσιαντάκης, ο Γιώτης Τσαλουχίδης, ο Στέλιος Μανωλάς, ο Κούλης Καραταϊδης, ο Αντώνης Μήνου, φυσικά ο σκόρερ Νίκος Μαχλάς και ένας ακόμα, που μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Ανδρών σε αυτό το παιχνίδι και κατάγεται από την Θράκη μας.

Ποιον; Τον καταγόμενο από το Θρυλόριο Ροδόπης Βασίλη Ιωαννίδη, που ήταν ένας από τους τρεις στόπερ που είχε χρησιμοποιήσει σε εκείνο το ματς ο Αλκέτας Παναγούλιας (μαζί με Μανωλά και Καραταϊδη), καθώς ο Γιάννης Καλιτζάκης που είχε τη θέση είχε τραυματιστεί. Λίγοι θυμούνται ότι ο τότε παίκτης του Ολυμπιακού, στον οποίο είχε πάει μόλις εκείνη την χρονιά μετά από πέντε χρόνια στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, χριζόταν διεθνής σε μια τόσο ιστορική αναμέτρηση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι άλλες δύο διεθνείς συμμετοχές του κομοτηναίου παίκτη ήταν σε δυο φιλικά προετοιμασίας πριν από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994 που έγινε στις ΗΠΑ: στο 0-0 με την Πολωνία στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Μαρτίου 1994, όταν μπήκε ως αλλαγή στο 87΄ και στο 0-3 με το Καμερούν στο Στάδιο Καραϊσκάκη, στις 9 Μαΐου 1994, όπου έπαιξε ως το 73ο λεπτό.

Αυτή ήταν η τελευταία διεθνής συμμετοχή του Βασίλη Ιωαννίδη. Στη συνέχεια αποκλείστηκε από την τελική 22άδα που ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να λάβει μέρος στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1994. Ωστόσο ήταν μέλος της χρυσής ενδεκάδας που είχε ενώσει όλους τους Έλληνες, σφραγίζοντας την πρόκριση σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά. Ήταν μια μέρα σαν και τη σημερινή, ακριβώς 25 χρόνια πριν.

Δείτε στα βίντεο παρακάτω τις κορυφαίες στιγμές του ιστορικού αγώνα αλλά και ολόκληρο το ματς…