Nations League: Με MVP τον αρχηγό Βασίλη Τοροσίδη με νίκη η πρεμιέρα του Άγγελου στην Εθνική

Με κορυφαίο τον Ξανθιώτη αρχηγό της Βασίλη Τοροσίδη, που ψηφίστηκε από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ως πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης, η Εθνική Ομάδα νίκησε με 1-0 την Φινλανδία αλλά δεν πέτυχε ποτέ το δεύτερο γκολ που θα της επέτρεπε να ελπίζει μαθηματικά στην πρώτη θέση του ομίλου της στo Nations League.

Η εποχή του Άγγελου Αναστασιάδη στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ξεκίνησε με νίκη επί της Φινλανδίας, στο ΟΑΚΑ χάρη σε ένα αυτογκόλ του Γκράνλουντ στο 25′, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Nations League, ωστόσο η Ελλάδα έχασε οριστικά την πρώτη θέση του 2ου ομίλου στη League C, αφού δεν κάλυψε τη διαφορά της ήττας (0-2) στο Τάμπερε.

Παρά την απώλεια του στόχου, όμως, υπήρξαν αρκετά κέρδη από το παιχνίδι αφού η ελληνική ομάδα έδειξε διάθεση, φρεσκάδα και υποχρέωσε τους Φινλανδούς στην πρώτη ήττα τους στη διοργάνωση. Κορυφαίος ήταν ο Τοροσίδης που βοήθησε πολύ όχι μόνο ανασταλτικά αλλά και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ενώ η είδηση της αρχικής ενδεκάδας ήταν η χρησιμοποίηση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου κάτω απο τα δοκάρια, αδερφού του πρώην φορ της Ξάνθης.

Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής επέλεξε σχηματισμό 4-2-3-1. Πέραν του Βλαχοδήμου, ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι, αφού όπως επί Σκίμπε έτσι και με τον Άγγελο Αναστασιάδη ο Κομοτηναίος αρχηγός της ΑΕΚ Πέτρος Μάνταλος μαζί με τον Πέλκα έπαιξαν εξτρέμ (χωρίς να είναι), ωστόσο την κατάσταση στα άκρα της επίθεσης βοηθούσαν αρκετά οι προωθήσεις των Τοροσίδη και Κούτρη.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς με τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού οι διεθνείς ξεδίπλωσαν μια ωραία επίθεση, με τον Μάνταλο να σεντράρει από δεξιά, ο Πέλκας να αφήνει την μπάλα και ο Μήτρογλου να σουτάρει, εντός περιοχής, ψηλά. Η απάντηση των φιλοξενούμενων ήρθε στο 9΄, όταν ο Πούκι έφυγε μόνος μπροστά και λίγο πριν βγει τετ α τετ άνοιξε το κοντρόλ και ο Βλαχοδήμος μάζεψε, πέφτοντας στα πόδια του.

Στο 25ο λεπτό η διάθεση της ελληνικής ομάδας ανταμείφθηκε: ο Τοροσίδης έκανε την ατομική προσπάθεια και τη σέντρα από δεξιά, ο Πέλκας με όλη την εστία μπροστά του έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα… πόδια του Χραντέτσκι, αλλά στην επαναφορά τη βρήκε ο Γκράνλουντ και την έστειλε στα δίχτυα για το 1-0. Αυτο ήταν το πρώτο τέρμα που δέχθηκε η Φινλανδία στο Nations League και έμελλε να είναι και αυτό που της απέφερε τη μοναδική της ήττα.

Στο 28΄ ο Μανωλάς αποχώρησε, τραυματισμένος από το 22ο λεπτό, όταν σε προσπάθεια για κεφαλιά, στην περιοχή της Φινλανδίας, πάτησε πόδι αντίπαλου κατά την «προσγείωση». Στη θέση του μπήκε ο πρώην αμυντικός των ακαδημιών της Ξάνθης Δημήτρης Σιόβας, ο οποίος επέστρεψε έτσι μετά από μεγάλο διάστημα στην Εθνική. Στο 30΄ οι Σκανδιναβοί έχασαν μεγάλη ευκαιρία, με τον Τουόμινεν να πλασάρει άουτ από το ύψος του πέναλτι.

Η «γαλανόλευκη» ήταν πολύ απειλητική στις στημένες μπάλες και το απέδειξε άλλες δυο φορές ως τη λήξη του ημιχρόνου, μία στο 36΄ όταν ο Τοροσίδης έπιασε κεφαλιά ανενόχλητος αλλά αστόχησε σε φάουλ του Φορτούνη και άλλη μία στο 40΄, σε εκτέλεση κόρνερ, όταν ο Παπασταθόπουλος, με νέα κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι και άουτ.

Η Φινλανδία είχε μια καλή στιγμή στο 51΄ για να ισοφαρίσει αλλά πέραν αυτής, στον υπόλοιπο αγώνα ευκαιρίες δεν υπήρξαν, με την ελληνική ομάδα να ελέγχει τον ρυθμό, να πιέζει με αρκετό τρέξιμο και να δείχνει έπειτα από καιρό και πάλι διάθεση. Ωστόσο τα μακρινά κυρίως σουτ που έγιναν δεν ευτύχησαν να βρυν δίχτυα και έτσι οι Φινλανδοί με μαζική άμυνα στο τέλος διατήρησαν το αποτέλεσμα που έφερε χαμόγελα και στις δύο ομάδες. Στην Ελλάδα για αυτή τη νέα αρχή και στην Φινλανδία για την πρωτιά στον όμιλο.