Mετά τον σάλο πήραν πίσω οι διοργανωτές την ξανθιώτικη συμμετοχή σε τουρνουά στα Κατεχόμενα της Κύπρου

 

Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα «africanfootballtournament», από την οποία δημιουργήθηκε το όλο θέμα, η συμμετοχή της Ξάνθης και των άλλων δύο ελληνικών ομάδων που εμφανίστηκαν να συμμετέχουν σε τουρνουά ακαδημιών στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Είχε προηγηθεί βέβαια σάλος, κυρίως στην Κύπρο, οδηγώντας μέχρι και στην αποστολή επιστολής στον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ευάγγελο Γραμμένο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γιώργο Κούμα. Άμεσα από την ΕΠΟ (αλλά και την Super League) επικοινώνησαν με τους παράγοντες της Ξάνθης, όπως και του Άρη και του ΠΑΟΚ, ώστε να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και να λάβουν τις διαψεύσεις που στην περίπτωση της Ξάνθης πήρε και μορφή επίσημης ανακοίνωσης με αναφορές για προβοκατόρικο δημοσίευμα, δεδομένης και της παρουσίας του συλλόγου στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Όπως έγινε γνωστό, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας ζήτησε για προληπτικούς κυρίως λόγους από τον Έλληνα ομόλογό του να διευκρινισθεί αν ευσταθούν οι πληροφορίες για πρόθεση των συγκεκριμένων τριών ελληνικών ομάδων να δηλώσουν με οποιονδήποτε τρόπο την παρουσία τους στο τουρνουά. Παράλληλα, στην επιστολή του προέδρου της ΚΟΠ σε αυτόν της ΕΠΟ σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν σε στάδια που παράνομα χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα τα τελευταία 44 χρόνια, χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών των γηπέδων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είχε νωρίτερα αναρτήσει η ιστοσελίδα «africanfootballtournament», τουρνουά ακαδημιών θα λάβει χώρα στην κατεχόμενη Κερύνεια το χρονικό διάστημα 10-20 Δεκεμβρίου και σε αυτό θα συμμετάσχουν γνωστές ακαδημίες χωρών της Αφρικής, ενώ προτίθενται να το παρακολουθήσουν σκάουτερ ελλαδικών συλλόγων. Μάλιστα, αναφέρονταν και παρουσιάζονταν και οι φωτογραφίες του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου (γενικού διευθυντή των ακαδημιών του ΠΑΟΚ), του Γιάννη Παπαδημητρίου (τεχνικού διευθυντή της Ξάνθης) καθώς και σκάουτερ του Άρη (υπάρχει η φωτογραφία του προέδρου της ΠΑΕ Θεόδωρου Καρυπίδη και αναγράφεται ότι θα στείλει «κατασκόπους»).

Όπως αναφέρθηκε στην «africanfootballtournament», οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά και οι παράγοντες για να φτάσουν στην κατεχόμενη Κερύνεια, θα πρέπει ταξιδέψουν από την Κωνσταντινούπολη στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και από εκεί θα μεταφερθούν στον χώρο διεξαγωγής του τουρνουά. Πλέον τόσο η Ξάνθη όσο και ο Άρης με τον ΠΑΟΚ διέψευσαν οποιαδήποτε συμμετοχή τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος του ΠΑΟΚ ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι έχει σταλεί σχετική πρόσκληση στην ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης για να στείλει σκάουτερς.

«Μας είπαν αν και εφόσον θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε το τουρνουά θα μένουμε στην ελεύθερη Κύπρο. Το χαρτί έγραφε για παρακολούθηση μόνο Αφρικανικών ομάδων. Στην αιτιολόγηση για πιο λόγο το κάνουν στα κατεχόμενα είναι ότι οι Αφρικάνοι λόγω Σένγκεν δεν μπορούν να το διοργανώσουν στην ελεύθερη περιοχή ή στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πουρλιοτόπουλος, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να λάβει μέρος καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε αυτό το τουρνουά.

Όπως προαναφέρθηκε, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η ιστοσελίδα «africanfootballtournament» απέσυρε τις αναφορές στις ελληνικές ομάδες και τις φωτογραφίες των στελεχών τους, που υποτίθεται ότι θα παρακολουθούσαν το τουρνουά. Ωστόσο εξακολουθούν να αναφέρονται σύλλογοι και ομάδες από την Αφρική που σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα λάβουν μέρος στο τουρνουά, όπως από τη Νιγηρία, την Γκάνα, την Γουινέα και τη Σενεγάλη. Επίσης, έχουν αναφερθεί και άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι που προτίθενται να στείλουν σκάουτερ στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Το ενδιαφερον πάντως είναι ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του euronews, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν έχει αποστείλει ανάλογη επιστολή με εκείνη που εστάλη στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και προς τις ομοσπονδίες των αφρικανικών χωρών, ομάδες των οποίων φέρονται να έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό το τουρνουά στα Κατεχόμενα. Ούτε προς άλλες ευρωπαϊκές, που επίσης κατονομάστηκαν ότι θα στείλουν σκάουτερς στα κατεχόμενα. Φάνηκε πρωτίστως να ενδιαφέρει τους Κύπριους τι θα κάνει η Ξάνθη, που δεν υπήρχε περίπτωση να λάβει μέρος σε τέτοιο τουρνουά, όπως και οι Άρης και ΠΑΟΚ.

Έτσι όμως, βλέποντας το (ελλαδικό) δέντρο, χάνεται το (παγκόσμιο) δάσος. Γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και καθ΄οιονδήποτε τρόπο να νομιμοποιήσει την παράνομη εισβολή. Το ερώτημα είναι αν η επιστολή που τόσο εύκολα εστάλη από την ΚΟΠ στην ΕΠΟ, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά ένα μη θέμα, θα σταλεί και στις ομοσπονδίες των αφρικάνικών και λοιπών χωρών που εμφανίζονται να συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε αυτό το τουρνουά, δεδομένου ότι τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται από κανένα κράτος της υφηλίου και φυσικά από καμία ποδοσφαιρική ομοσπονδία του κόσμου, πλην της Τουρκίας φυσικά, βάσει και της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.