Ο Κυριάκος Κετσιεμενίδης στο ThrakiSportS λίγο πριν υποδεχθεί τον Άρη Αβάτου για Νέστο, ΑΟΚ, ΑΟΞ, Ορφέα, Άρη και Εθνική Ομάδα

Συνέντευξη στον Κώστα Καραγιάννη

Ο Κυριάκος Κετσιεμενίδης είναι από τους νέους προπονητές που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στο θρακιώτικο ποδόσφαιρο και έχουν αφήσει το στίγμα και την σφραγίδα τους. Οδήγησε τον Άρη Αβάτου στην κατάκτηση του τίτλου της ΕΠΣ Ξάνθης και κατάφερε να τον διατηρήσει με σχετική άνεση στην Γ’ Εθνική, κερδίζοντας παράλληλα και το κύπελλο της ΕΠΣ Ξάνθης.

Το καλοκαίρι ξάφνιασε άπαντες παραιτούμενος από την ομάδα και λίγο καιρό μετά αναλαμβάνοντας τις τύχες του Νέστου Χρυσούπολης, τον οποίο καθοδηγεί στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Η νίκη επί της Καβάλας πριν δέκα ημέρες εκτόξευσε την ομάδα στην δεύτερη θέση και θα ήταν στην πρώτη αν είχε καταφέρει να κερδισει την συμπολίτισσα ομάδα του Κεραυνού Πέρνης την περασμένη Κυριακή.

Απόλυτα ευχαριστημένος ο ίδιος με την μέχρι τώρα πορεία στο πρωτάθλημα, μας υποδέχθηκε στο κατάστημα με είδη υπόδησης που διατηρεί στην Ξάνθη (Migato, 28ης Οκτωβρίου 34-36) και δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέσαμε, αρχής γενομένης φυσικά από το επικείμενο παιχνίδι με την ομάδα από την οποία αναδείχθηκε προπονητικά, τον Άρη Αβάτου.

Θ.S: Ποια είναι τα συναισθήματα του Κυριάκου Κετσιεμενίδη, καθώς προετοιμάζεται να τεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα;

Κ.Κ: Τα συναισθήματα όμορφα. Πολύ όμορφα. Ο Άρης Αβάτου είναι μια ομάδα που θα βρίσκεται πάντα στην καρδιά μου. Την ίδια στιγμή αυτό το παιχνίδι αποτελεί και μια πρόκληση. Βλέπετε, δεν αντιμετωπίζω απλά την προηγούμενη ομάδα στην οποία ήμουν προπονητής. Αντιμετωπίζω την ομάδα στην οποία έγινα προπονητής. Είναι ένα παιχνίδι που δύσκολα θα ξεχάσω και το περιμένω με ανυπομονησία, θέλοντας φυσικά νίκη της ομάδας μου ώστε να παραμείνουμε στις πρώτες θέσεις.

Θ.S: Μετά τα αποτελέσματα των πρώτων αγωνιστικών, κάποιοι λένε ότι ενδεχομένως αυτό είναι ένα ντέρμπι ανόδου. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Κ.Κ: Όχι. Καθόλου. Δεν υπάρχουν ντέρμπι ανόδου τόσο νωρίς στο πρωτάθλημα γιατί τουλάχιστον αυτήν την στιγμή ο υποβιβασμός με την άνοδο είναι πολύ κοντά. Είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα σε δυο πολύ καλές ομάδες, γειτονικές και με πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους. Εύχομαι ειλικρινά στο τέλος και οι δύο να παλεύουμε για την άνοδο και όχι για τον υποβιβασμό, αλλά αυτό είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε.

Θ.S: Πάντως με τον Νέστο Χρυσούπολης θα μπορούσατε αν δεν μένατε στο μηδέν με τον Κεραυνό Πέρνης την περασμένη Κυριακή, να έχετε πατήσει στην κορυφή της βαθμολογίας…

Κ.Κ: Δεν το αξίζαμε να πατήσουμε κορυφή με βάση την απόδοσή μας στο ματς με τον Κεραυνό Πέρνης. Δεν αξίζαμε να πάρουμε τίποτα από το παιχνίδι, άσχετα αν χάσαμε πέναλτι. Με αυτό το 0-0 ουσιαστικά πετάξαμε στα σκουπίδια τη νίκη που κάναμε με την Καβάλα. Αν και ουσιαστικά παίζαμε στην έδρα μας, η εμφάνισή μας ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Μόνο οι φανέλες των ποδοσφαιριστών υπήρχαν στο γήπεδο, αν εξαιρέσουμε δυο τρεις ποδοσφαιριστές που πραγματικά προσπάθησαν. Οι υπόλοιποι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Οι πιο πολλοί μείναμε στο αποτέλεσμα της Καβάλας και αυτό το πληρώσαμε.

Θ.S: Ο στόχος πάντως για τον Νέστο, από ό,τι μπορούμε να καταλάβουμε, είναι η κορυφή και η άνοδος στην Football League…

Κ.Κ: Είναι άλλο το τι θέλουμε και άλλο το τι τελικά κάνουμε. Στο ματς με την Καβάλα όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές μου υπερέβαλαν εαυτούς. Αλλά στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, οι πιο πολλοί έμειναν σε ρηχά νερά. Αν επαναλάβουμε τέτοιες κακές εμφανίσεις, προφανώς και δεν θα μπορέσουμε να πατήσουμε κορυφή και δεν θα το αξίζουμε κιόλας. Πρέπει να αλλάξουν μερικοί ποδοσφαιριστές νοοτροπία, να μπούνε μέσα και να αρχίσουν να ματώνουν. Και αυτό είναι και δική μου δουλειά να τους το εμφυσήσω.

Θ.S: Για την ώρα στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, παρά την ήττα του από τον ΑΟΚ την περασμένη Κυριακή, είναι ο Ορφέας. Είναι έκπληξη αυτή η μέχρι στιγμής πορεία του;

Κ.Κ: Κάθε άλλο. Ο Ορφέας εδώ και χρόνια έχει ίδιο κορμό, ίδιους παίχτες και ειδικά στην έναρξη είναι λογικό να έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τις καινούργιες ομάδες, που ακόμα εξακολουθούν να χτίζονται, μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση, αγώνα με τον αγώνα.

Θ.S: Φτάνοντας στο ένα τέταρτο του πρωταθλήματος, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιες ομάδες από τον πρώτο όμιλο θα διεκδικήσουν την άνοδο και ποιες αποτελούν τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό.

Κ.Κ: Όχι και δεν το λέω αυτό γιατί θέλω να αποφύγω την ερώτηση, αλλά γιατί αφενός είμαστε ακόμα νωρίς και αφετέρου κάθε εβδομάδα βλέπουμε ότι γίνονται αποτελέσματα που δεν τα περιμένουμε. Συνεπώς είναι ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω. Η άνοδος από τον υποβιβασμό απέχουν ελάχιστα και αυτό, με δεδομένο ότι θα πέσουν πέντε ομάδες και θα ανέβουν μία και ίσως δύο, το πιο πιθανό είναι ότι θα διατηρηθεί ως το τέλος του μαραθωνίου.

Θ.S: Να περάσουμε στο μεγάλο πρωτάθλημα, αυτό της Super League. Ένα σχόλιο για την μέχρι τώρα πορεία της Ξάνθης;

Κ.Κ: Τι να πεις; Ο ΑΟΞ μας κάνει όλους υπερήφανους, αν και οφείλω να πω ότι δεν περίμενα κάτι λιγότερο γιατί δουλεύει εδώ και χρόνια σωστά με πολύ γερές βάσεις. Αξίζει να βρίσκεται στα υψηλά βαθμολογικά πατώματα. Επειδή φέτος είναι ιδιαίτερο πρωτάθλημα και υποβιβάζονται πολλοί, εύχομαι όσο πιο γρήγορα να ξεμπερδέψει, όπως δείχνει μέχρι τώρα και γιατί όχι να διεκδικήσει και το κάτι παραπάνω, δηλαδή την έξοδο στην Ευρώπη που έχασε πέρυσι στις λεπτομέρειες.

Θ.S: Πέραν της Ξάνθης, ξέρω καλά ότι υπάρχει και άλλη ομάδα που υποστηρίζεις φανατικά στο μεγάλο πρωτάθλημα…

Κ.Κ: Ναι, την Αρειανάρα, δεν το έχω κρύψει ποτέ. Η ομάδα πάει μια χαρά και στα ντέρμπι σταθήκαμε πολύ καλά. κατά την εκτίμησή μου είναι λάθος η απομάκρυνση του προπονητή γιατί κρίθηκε σε λάθος παιχνίδια. Δυστυχώς όμως αυτό είναι το ελληνικό πρωτάθλημα και είναι αυτό που μας αξίζει με την νοοτροπία που έχουμε. Μέτριο προς κακό, χωρίς υπομονή και με τα συμφέροντα να υπερισχύουν της λογική και του ταλέντου.

Θ.S: Ποιος θα έρθει προπονητής;

Κ.Κ: Μακάρι να ήξερα, έτσι όπως τα καταφέραμε. Είμαι υπέρ των Ελλήνων προπονητών πάντως.

Θ.S: Έλληνα προπονητή θα έχει μετά από πολλά χρόνια και η Εθνική Ομάδα, με την έλευση του Άγγελου Αναστασιάδη…

Κ.Κ: Αυτή είναι μια πολύ θετική απόφαση της διοίκησης της ΕΠΟ. Η Εθνική Ομάδα πρέπει πάντα να έχει Έλληνα προπονητή γιατί απλα έχει Έλληνες παίχτες και είναι λάθος κατ΄ εμέ να είναι ξένοι οι προπονητές. Ο Άγγελος έχει πειθαρχία και αυτό είναι που λείπει από την Εθνική, γιατί το ταλέντο υπάρχει. Έχω καλό προαίσθημα για την Εθνική μας;

Θ.S: Για εσένα, κλείνοντας, τι προαίσθημα έχεις; Ποιες είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες του Κυριάκου Κετσιεμενίδη;

Κ.Κ: Φιλοδοξίες υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, δεν μπορείς να γίνεις προπονητής και αν έχεις ταβάνι σαν προπονητης στο μυαλό σου δεν μπορείς να γίνεις προπονητής. Θέλω πάντα το κάτι παραπάνω και δουλεύω για αυτό. Αλλά τα βήματα γίνονται ένα – ένα και εγώ για την ώρα επικεντρώνομαι στην πορεία του Νέστου, αρχής γενομένης από το ιδιαίτερης αξίας για εμένα παιχνίδι της ερχόμενης Κυριακής με τον Άρη Αβάτου…