Από τον θρακιώτικο τηλεοπτικό αέρα ανακοίνωσε τη δημιουργία του αθλητικού καναλιού ΕΡΤ Sports η κυβέρνηση

Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν το προηγούμενο δίμηνο για την δημιουργία του ΕΡΤ Sports ως τέταρτου κρατικού τηλεοπτικού σταθμού μετά την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3. Φάνηκε κάποια στιγμή να υπάρχουν προβλήματα, αλλά φαίνεται ότι λύθηκαν και η ανακοίνωση έγινε με κάθε επισημότητα από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Μάλιστα, ο τελευταίος επέλεξε να προαναγγείλει την δημιουργία του νέου τηλεοπτικού σταθμού που θα έχει αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο μέσα από τον τηλεοπτικό αέρα της Δέλτα Τηλεόρασης της Αλεξανδρούπολης, μιλώντας στην δευτεριάτικη αθλητική εκπομπή «Πάμε Γήπεδο» και τους Γιώργο Πανταζίδη και Κοσμά Πανταζή.

Είχε προηγηθεί το πράσινο φως που είχε ανάψει από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την απόκτηση σημαντικών αθλητικών δικαιωμάτων από την ΕΡΤ για δύο έτη, ήτοι το 2019 και το 2020, με την έγκριση της οικονομικής δαπάνης συνολικού ύψους 13.577.196,80 ευρώ για την τριετία 2019-2021 από τους προϋπολογισμούς της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Νίκος Παππάς, δίνεται έγκριση για τα δικαιώματα μπάσκετ της Α1 Κατηγορίας ύψους 2.696.320 ευρώ και του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο με κόστος 2.206.080 ευρώ. Επίσης η ΕΡΤ δαπανά ως γνωστόν για την Volley League για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2018-2019 συνολικό ποσό 490.240 ευρώ, μεταδίδοντας δύο αγώνες κάθε εβδομάδα, σε ένα πρωτάθλημα όπου μετέχουν ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και η ΑΕ Κομοτηνής.

Επίσης, η ΕΡΤ για το πόλο της περιόδου 2018-2019 το κόστος ανέρχεται σε 66.182 ευρώ, για το χάντμπολ επίσης για αυτήν την περίοδο το κόστος επίσης φτάνει τα 66.182 ευρώ και τέλος για τα δικαιώματα της Formula 1 την τριετία 2019-2021, το συνολικό κόστος που θα δαπανηθεί φτάνει τα 4.375.392 ευρώ.

Στην απόφαση του υπουργού σημειώνεται πως από τον ειδικό λογαριασμό με αριθμό 16.94.00 της ΕΡΤ για την τριετία 2019-2021 έχει δοθεί ήδη έγκριση για το ποσό των 55.998.839,20 ευρώ (πρόκειται για το κόστος απόκτησης των δικαιωμάτων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου). Το συνολικό ποσό αυτού του λογαριασμού ανέρχεται σε 72.844.067,54 ευρώ.

Γεγονός είναι ότι το σχέδιο για την άμεση λειτουργία αθλητικού τηλεοπτικού σταθμού από την ΕΡΤ, εξαιτίας του πλήθους των αθλητικών δικαιωμάτων που έχει συγκεντρώσει, δεν έχει προχωρήσει εδώ και τόσο καιρό. Ωστόσο το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε πιλοτική εφαρμογή του λογοτύπου ERT Sports στις τηλεοπτικές αθλητικές μεταδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΔΣ της περασμένης βδομάδας, πριν τις παραιτήσεις που υπήρξαν στο ΔΣ της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ελήφθη η απόφαση να υπάρξει… διαβούλευση για την αναγκαιότητα δημιουργίας και τους όρους λειτουργίας του νέου αθλητικού καναλιού της ΕΡΤ.

Παρόλα αυτά οι πληροφορίες έλεγαν ότι το νέο κανάλι δεν θα προχωρήσει άμεσα, αλλά η εν τη ρύμη του λόγου αναφορά του υφυπουργού Αθλητισμού στο νέο κανάλι ΕΡΤ Sports κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του συνέντευξης στην Δέλτα Τηλεόραση δείχνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο ΔΣ της περασμένης εβδομάδας της ΕΡΤ συζητήθηκε και το ζήτημα της παράτασης ισχύς του προσυμφώνου της ΕΡΤ με τις 7 ΠΑΕ της Super League και το ΔΣ παρείχε εξουσιοδότησε προς τον διευθύνοντα σύμβουλο για την υπογραφή των οριστικών συμβάσεων. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος πλέον παραιτήθηκε και όσο δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος ή εκχώρηση αρμοδιοτήτων, δεν υφίστανται οριστικές συμβάσεις.

Η υπογραφή θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα καθώς το πρωτάθλημα της Super League είναι ήδη στην ένατη αγωνιστική, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα τυπικά να υπάρχει κίνδυνος για την συμφωνία, στην οποία ως γνωστόν περιλαμβάνονται καο τα δικαιώματα της Ξάνθης. Επίσης συζητήθηκε η υπογραφή σύμβασης για τα στιγμιότυπα της SL με τη Nova, η οποία έχει τα δικαιώματα των υπολοίπων εννιά ομάδων. Αντιθέτως, δεν ελήφθη απόφαση για την απόκτηση των στιγμιοτύπων της μπασκετικής Euroleague.