Όταν όλη η Ξάνθη περίμενε το ντέρμπι Ορφέας – Ασπίδα αλλά το σταμάτησε ο πόλεμος του ’40

Παραμονή εθνικής επετείου έλαχε να διεξαχθεί φέτος το μεγάλο ξανθιώτικο ντέρμπι ανάμεσα στον Ορφέα και την Ασπίδα, για πρώτη φορά σε επίπεδο εθνικού πρωταθλήματος μετά από πολλές δεκαετίες.

Οι δυο ομάδες που συγχωνεύθηκαν για να γεννηθεί και ο ιστορικός ΑΟ Ξάνθη αποτελούσαν τα ιστορικά σωματεία της πόλης και κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση ήταν το γεγονός της εβδομάδας στην πόλη, ενδεχομένως και του μήνα.

Ένας μεταξύ τους αγώνας ωστόσο για το Κύπελλο Ελλάδος δεν διεξήχθη ποτέ. Ήταν τέλη Οκτωβρίου του ’40 όταν οι δυο ιστορικοί σύλλογοι επρόκειτο να κοντραριστούν στο μεγάλο ντέρμπι που συγκλόνιζε την Ξάνθη.

Εκείνη την εποχή η βασική διοργάνωση στην Ελλάδα ήταν το Κύπελλο και την σεζόν 1940-1941 θα διεξαγόταν για τρίτη φορά, με τις δυο μεγάλες ομάδες της Ξάνθης να έχουν κληρωθεί μεταξύ τους για τον πρώτο γύρο.

Ο αγώνας αυτός ωστόσο δεν επρόκειτο να διεξαχθεί ποτέ καθώς ξέσπασε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος με το τελεσίγραφο του Μουσολίνι και το «Όχι» του Μεταξά. Έτσι η διοργάνωση του Κυπέλλου διεκόπη πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Όπως σημείωνε στο μπλογκ του ο Μπάμπης Κυρλίδης, ο πόλεμος είχε νικήσει την Ασπίδα και τον Ορφέα, ο πόλεμος είχε κερδίσει το ποδόσφαιρο, ο πόλεμος είχε κερδίσει τον αθλητισμό. Η Ελλάδα έμπαινε σε μια μακρά περιπέτεια…

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ