O Μάνουελ Ρόκα σχολιάζει την κατάσταση της Εθνικής Ελλάδος, την Φινλανδία και το 0-3 της Αγγλίας μέσα στην Ισπανία

Ο πρώην προπονητής του Πανθρακικού Μάνουελ Ρόκα φιλοξενήθηκε στην ΕΡΑ Σπορ για να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Εθνική Ελλάδος μετά την ήττα από την Φινλανδία, δεδομένου ότι γνωρίζει την ελληνική αλλά και την φινλανδική πραγματικότητα, έχοντας εργαστεί στη χώρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ήττα – σοκ της Ισπανίας με 0-3 από την Αγγλία.

«Είναι μεγάλη ευθύνη όταν είσαι στην Ελλάδα, να μπορέσεις να βελτιώσεις το προϊόν που υπάρχει. Την ίδια κατάσταση έζησα στη Φινλανδία, τις ίδιες συζητήσεις είχαν για την Εθνική τους. Όταν ήμουν εγώ, ήταν μια καταστροφή. Αποφάσισαν να δώσουν ευκαιρία στις καινούριες γενιές και να στήσουν κάτι από το μηδέν. Δυο χρόνια μετά φαίνεται ότι τα κατάφεραν, όπως είδατε και στις αντιδράσεις τους για τη νίκη επί της Ελλάδας», σχολίασε αρχικά ο Ρόκα, μιλώντας στον Άρη Γάτα.

«Νιώθω κοντά στην Ελλάδα και καταλαβαίνω την πίκρα που υπάρχει. Ας πάρουμε όμως το παράδειγμα της Φινλανδίας. Και εκεί έχουν το ίδιο στυλ, στήνουν την Εθνική με τους παίκτες που είναι εκτός του φινλανδικού πρωταθλήματος. Αυτοί είναι ο βασικός κορμός της ομάδας. Βέβαια, έχουμε πλέον στην Ελλάδα και καινούριες γενιές, όπως οι Πέλκας, Φορτούνης, αλλά υπάρχουν πρωτίστως και οι Σωκράτης, Μανωλάς που παίζουν εκτός Ελλάδας. Αυτό το πάντρεμα είναι ένα μεγάλο στοιχημα», λέει ο Ρόκα.

Ο ισπανός πρώην τερματοφύλακας αλλά και προπονητής του Πανθρακικού επισημαίνει: «Το σημαντικό είναι οι παίκτες να νιώθουν ότι είναι η μεγαλύτερη ομάδα η Εθνική τους. Ναι μεν παίζουν σε Άρσεναλ, Λεγανιές, Ρόμα, αλλά η μεγαλύτερη φανέλα είναι αυτή της Ελλάδας. Αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να κάνει ο προπονητής να νιώθουν και αυτό είναι προφανώς και θέμα προπονητή. Όχι να αισθάνονται ότι περνούν τρεις μέρες για να χαλαρώσουν από τα πρωταθλήματα όπου παίζουν. Παίξτε για τη μεγαλύτερη φανέλα και αυτή η φανέλα είναι της Ελλάδας».

Τέλος, ερωτηθείς για το θορυβώδες 0-3 της Αγγλίας επί της Ισπανίας, που ήταν η πρώτη ήττα για τους Ισπανούς στην έδρα τους από το μακρινό 2003 και το 0-1 της Ελλάδας στη Σαραγόσα με το γκολ του Γιαννακόπουλου που άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση της Εθνικής στο Euro2004 (και όλοι θυμόμαστε τι έγινε εκεί), ο Χοσέ Μανουέλ Ρόκα σχολίασε:

«Η Αγγλία έχει καταλάβει με το προηγούμενο παιχνίδι που έπαιξε στο Γουέμπλει και έχασε από Ισπανία και έτσι έπαιξε όπως η Ισπανία. Χρησιμοποίησε τα καλύτερα όπλα που έχει. Κράτησε καλά στην άμυνα και περιμενε την κόντρα επίθεση με Ρασφορντ και Κέιν. Είναι αυτό που λέμε και με την Ελλάδα. Να καταλάβουμε ποιο είναι το στυλ με το οποίο είμαστε πιο επικίνδυνοι. Όχι αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που μπορούμε. Η Αγγλία έτσι μπορούσε να παίξει την Ισπανία, έτσι την έπαιξε και έφυγε δίκαια νικήτρια και θριαμβεύτρια».