Volley League: Η οριστική αποχώρηση της Χαλκίδας και η «ένοχη σιωπή» από ΕΣΑΠ, ΑΕ Κομοτηνής και Εθνικό Αλεξανδρούπολης

Λίγες ώρες μετά τον άδειο φάκελο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ο Ηρακλής Χαλκίδας υπέγραψε τους τίτλους τέλους της ομάδας βόλεϊ με επίσημοι έγγραφό του προς την ΕΣΑΠ και την ΕΣΠΑΑ, καθώς καταργεί τόσο το τμήμα αμειβομένων όσο και τα αναπτυξιακά τμήματα.

Μπορεί να μην έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση, ωστόσο την είδηση μετέδωσε ο έγκυρος σε θέματα βόλεϊ Δημήτρης Τυχάλας στο Sportsfeed. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει ουσιαστικά τρεις μέρες από την γνωστοποίηση της οριστικής αποχώρησης της Χαλκίδας, μια έννοχη σιωπή παρατηρείται από την ΕΣΑΠ αλλά και από τα σωματεία, συμπεριλαμβανομένων της ΑΕ Κομοτηνής και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Με δεδομένο ότι το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 10 ομάδες, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε 22 αγωνιστικές με 2 ομάδες να κάνουν ρεπό κάθε φορά και μόλις 4 παιχνίδια να διεξάγονται, αντί να πάμε σε νέα κλήρωση με 18 αγωνιστικές. Ωστόσο φαίνεται ότι η διοίκηση της ΕΣΑΠ αδυνατεί να πάρει αυτήν την λογική απόφαση, παρά το σχετικό αίτημα που ήδη υπάρχει από τον Παναθηναϊκό, προφανώς επειδή εκτιμάται ότι έτσι το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» σε προσωπικό επίπεδο θα είναι μεγαλύτερο.

Δεδομένου ότι το αίτημα του Παναθηναϊκού έχει υπάρξει και έχει γίνει δημόσιο, τα σωματεία θα κληθούν να απαντήσουν. Είτε θα έχουμε το αστείο να διεξάγεται νέα κλήρωση λίγο πριν την έναρξη, είτε θα έχουμε το ακόμα μεγαλύτερο αστείο σε όλο το πρωτάθλημα όλη τη χρονιά δυο ομάδες να κάνουν ρεπό κάθε αγωνιστική. Θα πρέπει όμως οι ομάδες να απαντήσουν και στο άλλο μεγάλο ερώτημα που καίει άπαντες και είναι η περίφημη αναδιάρθρωση.

Σε προηγούμενη συνέλευση της ΕΣΑΠ πάρθηκε η απόφαση να μειωθούν οι ομάδες της Α1 Ανδρών σε 10, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και μάλιστα είχε τονιστεί η γενναιότητα των σωματείων στην λήξη αυτής της απόφασης, καθώς αυτό θα σημαίνει περισσότερους υποβιβασμούς και άρα κινδύνους για το καθένα ξεχωριστά. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε με τις δυο αποχωρήσεις το πρωτάθλημα να ξεκινά από τώρα με 10 ομάδες.

Με βάση τα δικά τους λεγόμενα και την κοινή λογική, αφού υπήρξε αυτή η ευκαιρία, πρέπει άμεσα να αλλάξει η προκήρυξη. Στο φετινό πρωτάθλημα των 10 ομάδων να υποβιβαστούν δύο και να ανέβουν άλλοι δύο, ώστε να κλειδώσουμε στον στόχο του δέκα. Ωστόσο λέγεται ότι υπάρχει πλέον σειρά παραγόντων που συνειδητοποιεί ότι αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τις ομάδες τους και στηριζόμενοι στο… γράμμα της προηγούμενης απόφασης λένε να θεωρηθεί ως μία υποβιβασθείσα ομάδα η Χαλκίδα (μια δεύτερη είναι ο Εθνικός Πειραιά) και κατά συνέπεια να πέσει μόνο ένας, μέσα από πλέι άουτ μεταξύ του 9ου και του 10ου της βαθμολογίας.

Αυτό θα οδηγήσει στο αστείο να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων της Volley League τη νέα σεζόν στις 11 και πάλι και να τρέχουμε να κάνουμε επιπλέον υποβιβασμούς στα επόμενα πρωταθλήματα, ώστε το 2021 να επιτευχθεί ο στόχος των 10 ομάδων που όμως ήδη έχει επιτευχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται απλά γενναιότητα και κοινή λογική. Και αυτό απαιτείται και από την διοίκηση της ΕΣΑΠ και από τις διοικήσεις των ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικού Αλεξανδρούπολης και ΑΕ Κομοτηνής από την Θράκη, τις οποίες δείχνει να έχει πιάσει… αφωνία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Αν είναι να ξεκινήσει μια κίνηση για την διάσωση του αθλήματος, που τόσο αγαπά η Θράκη, ας ξεκινήσει από την Θράκη και όχι από τον Παναθηναϊκό. Έστω και αν αυτή η κίνηση εμπεριέχει το (υψηλό) ρίσκο του μεγαλύτερου κινδύνου υποβιβασμού για τις ομάδες μας. Είναι σαφώς προτιμότερη η συμμετοχή σε ένα αξιόλογο πρωτάθλημα παρά σε ένα πλήρως απαξιωμένο, όπως κινδυνεύει πλέον να γίνει…