Απίστευτο! Σημαντικά κτίρια της Κομοτηνής στο Υπερταμείο, ανάμεσά τους το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο!!!

Εμβληματικά κτίρια της πόλης της Κομοτηνής αντιστοιχίζονται στους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ακίνητα που παραχωρούνται στη διαχείριση του λεγόμενου Υπερταμείου, «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους.

Και παρόλο που για κάποια από αυτά, που έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μπορεί να θεωρηθεί, σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Κυβέρνησης, ότι θα εξαιρεθούν, υπάρχουν πολλά από αυτά που δεν ανήκουν στις εξαιρέσεις αυτές, ακόμα και αν ισχύσουν, οπότε δύσκολα θα μπορέσουν να βγουν και από το Yπερταμείο. Άλλωστε πολλές παραχωρήσεις δεν είναι σημειακές, αλλά αφορούν συνολικές εκτάσεις.

Ανάμεσα λοιπόν στα ακίνητα που παραχωρούνται στη Ροδόπη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», περιλαμβάνονται η Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής, το τρίγωνο απέναντι από το 3ο Λύκειο Κομοτηνής στις οδούς Πίνδου και Φιλίππου αλλά (και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον για εμάς ως ThrakisportS) το Κολυμβητήριο και το Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Κομοτηνής!!!

Να σημειωθεί πως παρόλο που τόσο η Καπναποθήκη, όσο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, βρίσκονται στην κατοχή του Δήμου Κομοτηνής, αυτό έχει γίνει με παραχώρηση από το Δημόσιο που παραμένει ο ιδιοκτήτης τους, όποτε στο εύλογο ερώτημα που τέθηκε, η απάντηση είναι πως δύναται να τα παραχωρήσει.

Επίσης στη λίστα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το κτίριο του οποίου είναι διατηρητέο και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, καθώς και ο χώρος που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ κοντά στη Μητρόπολη, ο οποίος όμως σχεδιάζεται να αναδειχθεί στο άμεσο μέλλον από την ΕΦΑ Ροδόπης

Επίσης ένα από τα ΚΑΕΚ αφορά το κτίριο του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής, καθώς και το πάρκινγκ που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο Ανατόλια, αλλά και το Πάρκινγκ του Δήμου Κομοτηνής το οποίο τα τελευταία χρόνια διαχειρίζεται ιδιώτης.

Επίσης στη λίστα μπορούμε να βρούμε το χώρο που πραγματοποιείται σήμερα η Λαϊκή Αγορά της Κομοτηνής, καθώς και ανοιχτοί χώροι- οικόπεδα στην περιοχή της, χώρους στην Εκτενεπόλ και κυρίως στον οικισμό των παλιννοστησάντων, καθώς και διάφορα γεωτεμάχια και χώρους εντός των οικισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος στην παραχώρηση περιλαμβάνεται το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το ΚΕΠΠΥΕΛ, που βρίσκεται στην έξοδο της Κομοτηνής προς τα πανεπιστήμια, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και οι Αλυκές της Μέσης.

Πρόσφατα ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά να μάθει ποια είναι αυτά τα ακίνητα, μιας και στην σχετική απόφαση αναφέρονται μόνο με τον ΚΑΕΚ, χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων.

Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα, με διάφορες περιοχές να αναζητούν ποια κτίρια τους έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο και τι μέλλει γενέσθαι με αυτά.

Και παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα είναι για πρακτικούς αλλά και πολιτιστικούς λόγους αδύνατο να πωληθούν, το θέμα είναι ότι ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πολλές εκτάσεις, είτε εντός πόλεως, είτε εντός οικισμών είτε αγροτεμάχια, που μπορεί να δούμε αύριο να πωλούνται, άγνωστο πώς, μιας και το Υπερταμείο λειτουργεί ουσιαστικά σαν μαύρο κουτί.

Και ανάμεσα σε αυτά που μπορούμε να δούμε στο μέλλον να πωλούνται, με βάση πάντα το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του «παρατηρητή της Θράκης», είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής αλλά και το (μη ευρισκόμενο εδώ και χρόνια σε λειτουργία) Κλειστό Κολυμβητήριο, που βρίσκεται δίπλα του…