Ο πρώην παίκτης της ΑΕ Κομοτηνής που έτρεξε 246 χιλιόμετρα στα βήματα του Φειδιππίδη

Το “Σπάρταθλον” είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια για τον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σε αυτά τα βήματα βάδισε, ή καλύτερα έτρεξε, και ένας Κομοτηναίος. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ντώνε, ο οποίος διένυσε τα 246 χιλιόμετρα σε 35 ώρες και περίπου 30 λεπτά και μίλησε στον “Χρόνο” για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία. “Ήταν η μεγαλύτερη απόσταση που έχω τρέξει, δηλαδή η πρώτη φορά που συμμετέχω στον συγκεκριμένο αγώνα. Συμμετέχεις μέσω κλήρωσης, οπότε πέρσι δεν στάθηκα τυχερός, φέτος όμως ήμουν”, είπε. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος “Σπάρταθλον”, ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

“Η διαδρομή αναβίωσε από έναν σμήναρχο της πολεμικής αεροπορίας της Αγγλίας”, συνέχισε ο κομοτηναίος δρομέας που είπε ακόμα ότι “ο λάτρης του ελληνικού πνεύματος σμήναρχος – έχοντας διαβάσει τον Ηρόδοτο – θέλησε να δει αν θα μπορούσε ένας σύγχρονος άνθρωπος να τρέξει αυτή τη διαδρομή. Έτσι, ξεκίνησαν πέντε πιλότοι και τερμάτισαν οι τρεις, κι από τότε θεσπίστηκε ξανά”. Έκτοτε, ο θεσμός έχει πραγματοποιηθεί για 36 φορές και το ρεκόρ κατέχει ο Γιάννης Κούρος, γνωστή προσωπικότητα στον χώρο του αθλητισμού, που έχει διανύσει τη διαδρομή σε λιγότερο από 20 ώρες. Την δεύτερη ταχύτερη επίδοση κατέχει ο Καβαλιώτης Νίκος Σιδερίδης.

Στον συγκεκριμένο αγώνα οι συμμετοχές δεν ήταν μόνο από την Ελλάδα, καθώς ο δρόμος είναι γνωστός και προσελκύει φίλους του δρομικού κινήματος και φιλέλληνες από όλο τον κόσμο. Συνολικά 238 ήταν οι δρομείς που τερμάτισαν σε αυτό τον υπερμαραθώνιο, με πρώτο άντρα τον Ιάπωνα Ishikawa Yoshihiko και πρώτη γυναίκα την Ουγγαρέζα Zsuzsanna Maraz. Στο 36ο Σπάρταθλον συμμετείχαν 61 Έλληνες αθλητές, εκ των οποίων πρώτος τερμάτισε ο Ιωάννης Πολυμένης. Μεταξύ των Ελλήνων που τερμάτισαν ήταν και ο Δημήτρης Ντώνες. “Η ενασχόληση με τον αθλητισμό υπήρχε πάντα, γιατί ήμουν στην Αθλητική Ένωση Κομοτηνής στο μπάσκετ. Από εκεί κι έπειτα το γύρισα στο τρέξιμο και εντυπωσιάστηκα από την μεγάλη διαδρομή”, μας είπε και εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής σταματούσε ανά διαστήματα για λίγο, για να ανανεώσει το νερό του, να φάει μία σούπα, να ενημερωθεί από το πλήρωμά του.

Και κάπως έτσι, με υπομονή και σταθερή ταχύτητα, κατάφερε να τρέξει μία απόσταση που κάποιοι διστάζουν να κάνουν ακόμη και με το αυτοκίνητο, το Αθήνα – Σπάρτη. “Όταν τερμάτισα σκέφτηκα πως ήθελα να πάω σπίτι κατευθείαν. Αλλά τις επόμενες ημέρες ήταν που προσπάθησα να συνειδητοποιήσω τί έκανα. Δέος. Εκεί αντιλαμβάνεσαι τη δύναμη του ανθρώπου, γιατί βήμα – βήμα προχωράς χωρίς σταματημό”, συνέχισε για να θυμηθεί δρομείς που κατά τη διάρκεια του αγώνα ” είχαν συγκάματα και συνέχιζαν χωρίς αυτά να τους νοιάζουν. Αρκετοί άνθρωποι πονούν για ημέρες ακόμη και χρόνια από ασθένειες, γι’ αυτό όσοι συμμετείχαμε θεωρούσαμε ανήκουστο να μην μπορούμε να αντέξουμε τον πόνο για 36 ώρες”.

Πάντως, ακόμη κι αν δεν είστε έτοιμοι να τρέξετε έναν υπερμαραθώνιο …ο δρομέας σας παροτρύνει να εντάξετε τον αθλητισμό στη ζωή σας: “Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Ο κόσμος πρέπει να βγει να τρέξει. Ας κλείσουμε τις τηλεοράσεις και ας βγούμε έξω, έστω και για μισή ώρα, για να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα”.