Πρωταθλήτρια κόσμου (ξανά) η Πολωνία με λίμπερο έναν παίκτη που φιλοξένησε η Αλεξανδρούπολη

 

Όπως συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, η Πολωνία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου κάνοντας επίδειξη δύναμης στον τελικό του 19ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος απέναντι στην Βραζιλία.

Οι Πολωνοί νίκησαν με 3-0 σετ και κατέκτησαν το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο και το τρίτο συνολικά (1974, 2014, 2018) στην κορυφαία διοργάνωση του βόλεϊ, που φιλοξενήθηκε τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες στην Ιταλία και την γειτονική Πολωνία.

Το φινάλε γράφτηκε πριν από λίγα λεπτά στο Πάλα Αλπιτουρ του Τορίνο παρουσία 12.000 θεατών, με σημείο κλειδί να αναδεικνύεται η εξέλιξη στο πρώτο σετ που πήρε με 28-26 η Πολωνία ανοίγοντας τον δρόμο προς τον τίτλο. Με 25-20 και 25-23 κερδήθηκαν τα δυο επόμενα, με τον τελικό να διαρκεί λίγο πάνω από μιάμισι ώρα.

Η Πολωνία είχε νικήσει και στον προηγούμενο τελικό την Βραζιλία και τότε είχε φιλοξενήσει το ThrakiSportS ένα αφιέρωμα στους τότε πρωταθλητές κόσμου, υπενθυμίζοντας ότι αρκετούς από αυτούς είχε την ευκαιρία να τους θαυμάσει από κοντά μερικούς μήνες νωρίτερα το θρακιώτικο κοινό χάρη στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, που είχε δώσει δυο παιχνίδια με την θρυλική Σκρα Μπελχάτοφ στην επιστροφή του στα ευρωπαϊκά σαλόνια το 2013.

«Ο βασικός λίμπερο της Εθνικής Πολωνίας δεν είναι άλλος από τον Πάβελ Ζατόρσκι, τον λίμπερο της Σκρα. Κορυφαίοι σκόρερ των νέων πρωταθλητών κόσμου είναι οι Μάριους Βλάσλι και Κάρολ Κλος, αμφότερα στελέχη της ομάδας που βρέθηκε στο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος». Το κυριότερο από όλα. Στον πάγκο της Πολωνίας ως ομοσπονδιακός τεχνικός κάθισε ο μεγάλος γάλλος ακραίος Στεφάν Αντιγκά, ο οποίος ήταν παίκτης του ρόστερ της Σκρα και μάλιστα με μια κίνηση-έκπληξη, είχε ανακοινωθεί αν και εν ενεργεία παίκτης ως νέος ομοσπονδιακός προπονητής από την πολωνική ομοσπονδία την περίοδο που ο Εθνικός έδινε εκείνα τα δύο ιστορικά παιχνίδια με την Σκρα», αναφέραμε τότε.

Τέσσερα χρόνια μετά η τεχνική ηγεσία αλλά σε μεγάλο βαθμό και η σύνθεση του ρόστερ της Εθνικής Πολωνίας άλλαξε. Δυο πράγματα δεν άλλαξαν. Πρώτον, ο αειθαλής λίμπερο Πάβελ Ζατόρσκι, που ήταν και φέτος ο βασικός υποδοχέας της Πολωνίας. Δεύτερον, η κατάληξη του Μουντοβόλεϊ, με την Πολωνία να κερδίζει στον τελικό και του 2018 την Βραζιλία. Με την ομάδα της Πολωνίας αγωνίστηκε και ο Φαμπιάν Ντρζίζγκα που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και έτσι είχαμε και αυτόν την ευκαιρία να το απολαύσουμε στην Θράκη, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην Ορεστιάδα. Οπότε, έστω και αν τα χρόνια πέρασαν και είναι πλέον πέντε, το συμπέρασμα του άρθρου του 2014 παραμένει:

«Τι άλλο θέλετε για να συνειδητοποιήσετε ποια ομάδα έφερε στην Θράκη ο Εθνικός και ποιους παίκτες αντιμετώπισε; Κρίμα που δυστυχώς τότε δεν το εκτίμησε αυτό πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα να αποτελέσει αυτή μία από τις ελάχιστες φορές που τότε το «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» δεν γέμισε. Ίσως είχε φανεί τότε τσουχτερή η τιμή του εισιτηρίου των 20 ευρώ, αλλά μάλλον σήμερα όσοι το τσιγκουνεύτηκαν τότε, θα κοπανάνε το κεφάλι τους στον τοίχο για την χαμένη ευκαιρία να δουν από κοντά τους νέους πρωταθλητές κόσμου…»