Επέτειος: 45 χρόνια από τότε που η προσεχής αντίπαλος του Άρη Αβάτου έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που έπαιξε Ευρώπη

 

Σημαντική η σημερινή επέτειος για το επαρχιακό ελληνικό ποδόσφαιρο αφού συμπληρώνονται ακριβώς 45 χρόνια από την πρώτη φορά που μια ομάδα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης έπαιζε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πρόκειται μάλιστα για την Παναχαϊκή, που κληρώθηκε με τον Άρη Αβάτου και θα την φιλοξενήσει η ομάδα της Ξάνθης την προσεχή Πέμπτη στο γήπεδο του ΑΟΞ για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδος. Ετερον εκάτερον αν η τωρινή Παναχαϊκή δεν ανήκει στα μεγάλα σαλόνια αλλά αγωνίζεται στην Β’ Εθνική ή αλλιώς Super League.

Με τον σπουδαίο Κώστα Δαβουρλή στη σύνθεσή του, ο αχαϊκός σύλλογος, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την έξοδό του στο Κύπελλο UEFA, με την 4η θέση (16 νίκες, 12 ισοπαλίες, 6 ήττες, τέρματα 42-27) που κατέλαβε στο πρωτάθλημα της Α` Εθνικής.  Μάλιστα, στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν, μέσα στην Τούμπα, η Παναχαϊκή είχε νικήσει 5-3 τον ΠΑΟΚ (με «χατ τρικ» του «Έλληνα Πελέ»), από τον οποίο στέρησε τον τίτλο του πρωταθλητή.

Μια ημέρα σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από ακριβώς 45 χρόνια, η Παναχαϊκή που κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την αυστριακή Γκράτσερ για τη φάση των «64» του Κυπέλλου UEFA, έπαιζε το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο γήπεδο της Πάτρας δεν είχε τοποθετηθεί χλοοτάπητας κι έτσι ο αγώνας έγινε στο «Απόστολος Νικολαίδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, παρουσία περίπου 11.000 θεατών.

Η παρθενική παρουσία της Παναχαϊκής στην Ευρώπη συνδυάζεται με νίκη 2-1 επί των Αυστριακών. Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι Μιχαλόπουλος στο 16` και Σπεντζόπουλος στο 43`, ενώ για την Γκράτσερ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κοζέλνικ στο 30`.Δυο εβδομάδες μετά (3 Οκτωβρίου)στον επαναληπτικό του «Λιμπενάουε Καζινό» , η Παναχαϊκή έκανε την υπέρβαση επικρατώντας 1-0 με το τέρμα του Σπεντζόπουλου στο 49` προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Η ιστορική πρόκριση έβγαλε τους Πατρινούς στον δρόμους, ενώ ήταν πρώτο θέμα -για αρκετές ημέρες- στις εφημερίδες της εποχής. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Στη φάση των «32» η Παναχαϊκή αντιμετωπίζει στην Πάτρα αυτή τη φορά την ολλανδική Τβέντε με την οποία έρχεται ισόπαλη 1-1, με τον Δαβουρλή να σκοράρει στο 11ο λεπτό. Στον επαναληπτικό, η Τβέντε συνέτριψε 7-0 τους Πατρινούς, οι οποίοι πάντως είχαν αφήσει το ευρωπαϊκό τους στίγμα, ως η πρώτη ελληνική επαρχιακή ομάδα που έπαιξε εκτός συνόρων.

Αυτήν την ομάδα, τις διοικητικές τύχες της οποίας έχει πλέον στα χέρια του ο Κώστας Κατσουράνης, θα φιλοξενήσει ο Άρης Αβάτου την προσεχή Πέμπτη στις 16:30 στο γήπεδο του ΑΟΞ…