Super League: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν πάτε Πηγάδια για την πρεμιέρα της Ξάνθης με τον Παναθηναϊκό (19:15, LIVE ThrakiSportS)

 

Με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο ΞΑΝΘΗ FC Arena το απόγευμα της Κυριακής (19:15, LIVE ThrakiSportS) ανοίγει η αυλαία του φετινού πρωταθλήματος της Super League, για τον ΑΟΞ.

Παραδοσιακά η Ξάνθη ξεκινάει την σεζόν με αρχικό στόχο μία άνετη παραμονή και ανάλογα με την συγκομιδή στον πρώτο γύρο δύναται να στοχεύει και παραπάνω, όπως πέρυσι που στην πορεία μπήκε ως στόχος η έξοδος στην Ευρώπη, ο οποίος χάθηκε τελικά κυριολεκτικά στο όριο, αφού η ομάδα κατετάγη έκτη στην ισοβαθμία με τον Αστέρα Τρίπολης που τελικά βγήκε στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια την διάκριση στο Κύπελλο, κάτι που βάζουν και φέτος ως στόχο οι παίκτες του Μίλαν Ράσταβατς.

Με κόσμο και της Ξάνθης και του Παναθηναϊκού τελικά θα γίνει ο σημερινός αγώνας, αφού η διοίκηση του ΑΟΞ τελικά άλλαξε την άρχική της ανακοίνωση και τελικά θα εκδόσει μεμονομένα εισιτήρια, για την αναμέτρηση που θα μεταδοθεί σε σχολιασμό και περιγραφή «Μουντιαλικού σπόρκάστερ» από την ΕΡΤ.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει την φετινή πρεμιέρα της μοναδικής ομάδας της Θράκης που αγωνίζεται σε επαγγελματική κατηγορία;

1. Η Ξάνθη δεν έχει νίκη στις τελευταίες εννέα πρεμιέρες πρωταθλήματος. Ωστόσο οι επτά από αυτές ήταν εκτός έδρας και οι πέντε με ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ (τρεις φορές), η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός τον οποίο αντιμετωπίζει και σήμερα. Συνολικά σε επίπεδο Α’ Εθνικής σε 28 πρεμιέρες η Ξάνθη μετρά οκτώ νίκες, έντεκα ισοπαλίες και δέκα ήττες.

2. Μοιρασμένη είναι σχετικά η προϊστορία της Ξάνθης στους εντός έδρας αγώνες με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Συγκεκριμένα οι Θρακιώτες σε σύνολο 32 αγώνων μετρά 10 νίκες, 7 ισοπαλίες και 14 ήττες από τους πράσινους. Πρώτος σκόρερ αυτών των αγώνων ο Τόμας Ρατζίνσκι από πλευράς Ξάνθης και ο Τζιμπρίλ Σισέ από πλευράς Παναθηναϊκού, που αμφότεροι μετρούν από 3 γκολ στο σύνολο.

3. Πέρυσι ο ΑΟΞ έχασε την έξοδο στην Ευρώπη κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, αφού κατετάγη έκτη σε ισοβαθμία με τον Αστέρα Τρίπολης, λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων που είχαν οι Αρκάδες. Έτσι φέτος, έχοντας διατηρήσει τον βασικό της κορμό και προχωρώντας σε κάποιες ουσιαστικές κινήσεις ελπίζει να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις της.

4. Καλό χαρακτήρα έδειξε στα φιλικά της παιχνίδι η Ξάνθη μετρά τέσσερις νίκες, δύο ήττες και δύο ισοπαλίες στα φιλικά προετοιμασίας της φέτος. Συγκεκριμένα επικράτησε των Βότεφ Βράτζα, Αλτίν Ασίρ, Ηρακλή Θεσσαλονίκης και Ορφέα Ξάνθης, γνώρισε την ήττα από τον Άρη Θεσσαλονίκης και την ΑΕΛ Λεμεσού, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με την Σαλαμίνα και την Λάρισα.

5. Από την άλλη στόχος του Παναθηναϊκού φέτος είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί πως θα έιναι η έξοδος της Ευρώπης, ειδικά με δεδομένο πως ξεκινάει το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς, αλλά και με περιορισμούς στις μεταγραφές του, οπότε θα ξεκινήσει λογικά για να εξασφαλίσει νωρίς την παραμονή του και εν συνεχεία βλέποντας και κάνοντας.

6. Τρεις εκ των τεσσάρων νεοαποκτηθέντων συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή της Ξάνθης για το σημερινό ματς, και συγκεκριμένα οι Σοφιάν Καντά, Τζέφρι Σαρπόνγκ και Αλεξάνταρ Κοβάσεβιτς. Πιθανή ενδεκάδα για την Ξάνθη (4-2-3-1): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Φλίσκας, Κασάδο, Συλλά, Ντε Λούκας, Καμαρά, Τζουρίτσκοβιτς, Γέντρισεκ, Μπούλα, Κάστρο. Αναλυτικά η αποστολή της Ξάνθης με τον Παναθηναϊκό με ένα κλικ ΕΔΩ.

7. Αρκετές απουσίες έχει από την άλλη ο Παναθηναϊκός του Γιώργου Δώνη, αφού δε συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή οι ανέτιμοι Έργκους Κάτσε και οι Άλτμαν, Καμπετσής και Βέργος. Αναλυτικά η αποστολή του Παναθηναϊκού για το ματς με την Ξάνθη με ένα κλικ ΕΔΩ.

8. Πιθανή ενδεκάδα για τον Παναθηναϊκό του Γιώργου Δώνη, σε σύστημα 3-4-3, το οποίο και καθιέρωσε στα φιλικά έως τώρα, η εξής: Διούδης, Πούγγουρας, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Ινσουά, Δώνης, Κουρμπέλης, Κουλιμπαλί, Χατζηγιοβάνης, Εμμανουηλίδης, Μουνιέ.

9. Διαιτητής της αναμέτρησης αναμέτρησης είναι ο διεθνής Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) με βοηθούς τους Κωσταρά (Αιτωλοακαρνανία) και Δημητριάδη (Μακεδονίας), ενώ τέταρτος έχει οριστεί ο Κοτσάνης (Δράμας). Αναλυτικά οι διαιτητές της πρεμιέρας με ένα κλικ ΕΔΩ.

10. Με αυτό το παιχνίδι ανοίγει η αυλαία των αγώνων της Κυριακής της πρεμιέρας της φετινής Super League. Συγκεκριμένα προηγήθηκαν το Σάββατο οι αγώνες ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός – Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης – Λάρισα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής:
Σάββατο 25 Αυγούστου:

ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 1-0

ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-2

Απόλλων Σμύρνης – Λάρισα 0-1

Κυριακή 26 Αυγούστου

Ξάνθη – Παναθηναϊκός (19:15, ΕΡΤ και ThrakiSportS)

Πανιώνιος – ΟΦΗ (19:15, Novasports)

Ολυμπιακός – Λεβαδειακός (21:30, Novasports)

Δευτέρα 27 Αυγούστου

Λαμία – Άρης Θεσσαλονίκης (21:30, ΕΡΤ)