Super League: Το ακριβές ποσό που θα πάρει η Ξάνθη και οι άλλες 6 ΠΑΕ από την ΕΡΤ για την επόμενη διετία

 

Οι επτά ΠΑΕ που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη (7/8) με τον Γιώργο Βασιλειάδη και πλέον μένουν μόνο τα τυπικά για να υπογραφεί η σύμβαση και η ΕΡΤ να πάρει ένα πακέτο 105 αγώνων της Super League.

Το καθαρό ποσό που θα διαθέσει η ΕΡΤ για να πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης και Λαμία ξεπερνάει τα 14 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, αυτό το ποσό δεν θα μοιραστεί ισόποσα, αλλά ανάλογα την εμπορικότητα του κάθε συλλόγου.

Αναλυτικά τι ποσό θα βάλει στα ταμεία της κάθε ΠΑΕ:

Παναθηναϊκός: 4,2 εκατομμύρια ευρώ
Άρης: 2 εκατομμύρια ευρώ
Ατρόμητος: 1,9 εκατομμύρια ευρώ
Ξάνθη: 1,65 εκατομμύρια ευρώ
Παναιτωλικός: 1,65 εκατομμύρια ευρώ
Απόλλων Σμύρνης: 1,45 εκατομμύρια ευρώ
Λαμία: 1,45 εκατομμύρια ευρώ

Σημειώνεται ότι από το πακέτο χρηματοδότησης του Βασιλειάδη, που αγγίζει τα 17 εκατ. ευρώ, το 17% το κρατάει η ΕΡΤ. Για αυτό και λέμε ότι καθαρά το ποσό είναι 14 εκατ. ευρώ. Επίσης το ποσό που θα εισπράξει κάθε ΠΑΕ μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τον διαφημιστικό χρόνο που θα έχουν.

Δηλαδή η Ξάνθη θα έχει και διαφημιστικό χρόνο στους αγώνες της (πχ για να προβάλει το Σαλέ ή το Special Cars), που θα έχει σαφώς μεγαλύτερη αξία όταν αφορά ελεύτθερης εμβέλειας πανελλαδικό κανάλι και όχι συνδρομητικό, αγγίζοντας έτσι τα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τέλος, στη συμφωνία έχει προσδιοριστεί πως αν μια ομάδα υποβιβαστεί τότε θα έχει εξασφαλισμένο το ίδιο ποσό και για την επόμενη σεζόν στη Super League 2 μόνο για μια χρονιά. Συνεπώς τα ποσά που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε με το δύο, αφού αφορούν τουλάχιστον διετία.