Χωρίς προνόμια οι αδερφές Κεπεσίδου παρά την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και την ανάδειξή τους σε πρωταθλήτριες κόσμου

 

Αρκετά μεγάλη δημοσιότητα έλαβε η κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Beach Handball από την Εθνική Γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που τελείωσε πριν τρεις μέρες στο Καζάν, με τη συμμετοχή στην ομάδα και των αδερφών Μάγδας και Νικολίνας Κεπεσίδου από την Αλεξανδρούπολη.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι για ενα νέο και άγνωστο στο κοινό αγώνισμα όπως το Beach Handball, το επικοινωνιακό μερίδιο κυμάνθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που χάριν των κοριτσιών, συντέλεσε να ακουστεί ευρέως και να μπει στα ελληνικά σπίτια, η συνθετική λέξη χάντμπολ. Ωστόσο για τα ίδια τα κορίτσια η κατάκτηση του παγκόσμιου αυτού τίτλου δεν συνεπάγεται και άλλα προνόμια, όπως συμβαίνει στις παγκόσμιες πρωταθλήτριες, παρά το γεγονός ότι μόλις σήμερα, 1η Αυγούστου, ψηφίζεται σχετική τροπολογία.

Αντιγράφουμε από το άρθρο του Στάθη Παπαχαρτοφύλη (BSc Sports Management) όπως δημοσιεύεται στο greekhandball:

«Θεωρούσα ότι αυτό θα το άκουσαν και οι φορείς τις πολιτείας ή τέλος πάντων θα φρόντιζαν οι αθλητικοί φορείς να την ενημερώσουν αναλόγως. Μάλλον κάτι δεν πρέπει να έγινε σωστά, αν κρίνουμε ότι χθες κατα τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, σχεδίου Νόμου με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα, κατατέθηκε τροπολογία από τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, σχετικά με τα προνόμια αθλητών που πέτυχαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση.
Η τροπολογία έρχεται να διορθώσει ενα δίκαιο αίτημα, για παρασχεθεί οικονομική επιβράβευση, σε αθλητές-τριες που σημείωσαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση κατά τα έτη 2012-2016 και στους προπονητές αυτών και κατέθεσαν δικαιολογητικά εκπρόθεσμα, αλλά και να αποκτούν δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό πίνακα διακριθέντων αθλητών που τηρείται στη ΓΓΑ για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ, όσοι πέτυχαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση, πριν τη δημοσίευση του νόμου, με σωματείο στερούμενο ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.
Όμως όπως φάνηκε, κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τις Παγκόσμιες πρωταθλήτριες του Beach Handball, που έχουν θέμα με την απονομή προνομίων για την επιτυχία τους. Εκτός αν ουσιαστική επιβράβευση, είναι μια συγχαρητήρια επιστολή προς την ΟΧΕ, στην οποία αρκέστηκε ο κος Βασιλειάδης.
Βάσει του άρθρου 34 παράγραφος 2(β) του Ν. 2725/99, μπορούν να έχουν τα προνόμια της οικονομικής επιβράβευσης αλλά και της κατ’ εξαίρεση εισαγωγής σε ΑΕΙ (για όσες το δικαιούνται μέσα από της Πανελλήνιες εξετάσεις), όσοι κατέκτησαν 1η εως 6η θέση, σε Παγκόσμια πρωταθλήματα που διοργανώθηκαν με 18 εθνικές ομάδες. Έτσι οι αθλήτριες της εθνικής Beach Handball δεν μπορεί να συμπριληφθούν σε αυτή την κατηγορία, αφού το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υπό την IHF, πραγματοποιήθηκε με 16 ομάδες.
Και αναρρωτιέται κανείς; Επικοινώνησε κανείς από την ΟΧΕ ή ΕΟΕ με τον Υπουργό, ο οποίος βεβαίως θα έπρεπε να είναι γνώστης της όλης υπόθεσης; ποιος ασχολήθηκε με το θέμα;

Το νομοσχέδιο και η τροπολογία θα ψηφιστούν απόψε το βράδυ. Υπάρχει ακόμα καιρός να γίνει νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία, αφού το δημοσιονομικό κόστος είναι σχεδόν αμελητέο.
Αρκεί κάποιος να ασχοληθεί!!!»