Παραβιάζει τον ΚΑΠ με την ίδια την προκήρυξή της η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Ξάνθης!!!

 

Ακριβώς έναν μήνα πριν, στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις Ενώσεις ο νέος Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου για τη σεζόν 2018-2019, που αποτελεί το αλφαβητάρι όλων των αγώνων που θα διεξαχθούν τη νέα σεζόν σε όλη τη χώρα, είτε μιλάμε για επαγγελματικά πρωταθλήματα είτε για ερασιτεχνικά.

Ο ΚΑΠ αποτελεί κάτι σαν το «Σύνταγμα» για το ποδόσφαιρο και από εκεί και πέρα με τις διάφορες προκηρύξεις συγκεκριμενοποιούνται οι νόμοι που θα ισχύουν σε κάθε διοργάνωση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυτοί δεν μπορούν να παραβιάζουν το «Σύνταγμα». Με άλλα λόγια, δεν μπορεί ο ΚΑΠ να λέει ότι οι αγώνες ποδοσφαίρου διεξάγονται με 11 παίκτες για κάθε ομάδα και μια Ένωση να βγάζει για παράδειγμα προκήρυξη στην οποία να παραβιάζει αυτή τη διάταξη και να λέει ότι πχ στην Ροδόπη ή στον Έβρο οι αγώνες θα διεξάγονται με 13 παίκτες για κάθε ομάδα.

Κι όμως! Στην προκήρυξη που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης για τις διοργανώσεις της τη νέα σεζόν, παραβιάζει ευθέως τον νέο ΚΑΠ. Και φυσικά το γεγονός αυτό πέρα από τα ερωτηματικά που προκαλεί, δημιουργεί σοβαρά νομικά ζητήματα αλλά και εκθέτει πρωτίστως τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ξάνθης Γιώργο Πανίδη, ο οποίος τυγχάνει και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της ΕΠΣ Ξάνθης την περασμένη εβδομάδα: 

«Μετά από απόφαση της Επιτροπής πρωταθλήματος και κυπέλλου και τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Η συμμετοχή των ομάδων της Γ’ Εθνικής, Α’ και Β’ κατηγορίας της ΕΠΣ Ξάνθης στο κύπελλο είναι υποχρεωτική. Για τις ομάδες της Γ’ είναι προαιρετική. Έναρξη 1ης φάσης κυπέλλου στις 25 και 26 Αυγούστου».

 width=Αντιγράφουμε από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) για τη σεζόν 2018-2019:

«Για την ανάδειξη της κυπελλούχου της, όλες οι ΕΠΣ διοργανώνουν, κάθε αγωνιστική περίοδο, Κύπελλο ερασιτεχνικών ομάδων της επικράτειάς τους, στο οποίο θα μετέχουν υποχρεωτικά οι ομάδες της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, οι ομάδες της Α’ τοπικής κατηγορίας των ΕΠΣ και προαιρετικά οι υπόλοιπες ομάδες και οι ερασιτεχνικές ομάδες σωματείων που ίδρυσαν ΠΑΕ (οι τελευταίες δικαιούνται να συμμετέχουν, μόνον εφόσον συμμετέχουν και στα πρωταθλήματα της οικείας ΕΠΣ).

Η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής από τα υποχρεούμενα να  συμμετάσχουν σωματεία ή η υποβολή δήλωσης με όρους συνεπάγεται τον αποκλεισμό της ομάδας από το Κύπελλο. Η ομάδα αυτή χάνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος στο οποίο δικαιούται να μετάσχει και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως πεντακόσια (500) ευρώ. Οι διοργανώτριες ΕΠΣ με τις οικείες προκηρύξεις ρυθμίζουν όλα τα θέματα που αφορούν την διοργάνωση του  κυπέλλου τους».

 width=

Από τον ΚΑΠ λοιπόν, ξεκάθαρα προκύπτει ότι υποχρεωτική είναι η συμμετοχή στο Κύπελλο μόνο των ομάδων της Γ’ Εθνικής και της Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας ενώ προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες. Η ΕΠΣ Ξάνθης ωστόσο, κατά παράβαση του ΚΑΠ, ορίζει υποχρεωτική την συμμετοχή και των ομάδων της Β’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΠΣ Ξάνθης κατά παράβαση του ΚΑΠ, υποχρεώνει τα σωματεία της Β’ Κατηγορίας να λάβουν μέρος στο Κύπελλο πληρώνοντας τα αντίστοιχα παράβολα και υποβάλλοντάς τα στα έξοδα που συνεπάγεται η συμμετοχή στην συγκεκριμένη διοργάνωση (μεταφορές, διαιτησίες, γιατροί κλπ), ενώ θα έχουν πιθανότατα και κυρώσεις στο πρωτάθλημα σε περίπτωση που δεν λάβουν μέρος στο Κύπελλο.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν μια ομάδα της Β’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Ξάνθης αποφασίσει να μην δηλώσει συμμετοχή στο Κύπελλο, παρόλο που αυτή ορίζεται ως υποχρεωτική από την προκήρυξη, με αποτέλεσμα να επιβληθούν σε βάρος της κυρώσεις από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Ξάνθης και να χρειαστεί να διεκδικήσει δικαστικά το δίκιο της προσφεύγοντας στην Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Περιθώριο πάντως υπάρχει ακόμα και τώρα, από την στιγμή που όχι απλά δεν έχουν αρχίσει οι διοργανώσεις αλλά δεν έχουν καν κατατεθεί οι δηλώσεις συμμετοχής, να διορθωθεί το λάθος…