Η πρώτη Εθνική Ελλάδας με… Τούρκο προπονητή έχει ως έδρα την Κομοτηνή

 

Εθνική Ελλάδας με Τούρκο προπονητή; Κι όμως! Στην περίπτωση της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ με αμαξίδιο, αυτή είναι πλέον η πραγματικότητα. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε από φέτος ένας τούρκος υπήκοος, γνωστό όνομα της προπονητικής στον συγκεκριμένο χώρο. Ο λόγος για τον Καμουράν Οζντεμίρ.

Η Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο υπό τις οδηγίες του τούρκου προπονητή της, βρίσκεται το τελευταιο δεκαήμερο στην Κομοτηνή, που τείνει να γίνει το σπίτι της. Για δεύτερη σερί χρονιά η Εθνική πραγματοποίησε στην Κομοτηνή το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, ενώ συμμετείχε στο διεθνές τουρνουά της ΟΣΕΚΑ.

Η Ελλάδα το απόγευμα της Τεταρτης ξεκίνησε με νίκη τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά, επικρατώντας στην πρεμιέρα της Βουλγαρίας με 64-30, δηλαδή εξασφαλίζοντας υπερδιπλάσια διαφορά. Στο παιχνίδι αυτό ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής Καμουράν Οζντεμίρ μας δοκίμασε διάφορα σχήματα και πρόσωπα  και έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα.

Ο δημοσιογράφος Διονύσης Βοργιάς της εφημερίδας «Χρόνος» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον νέο προπονητή της Ελλάδας Καμουράν Οζντεμίρ. «Όλα τα παιδιά έχουν τη δύναμη, αλλά τους λείπουν κάποια πράγματα. Εμείς δουλεύουμε μόνο πέντε μέρες μαζί, κι αυτά είναι τα αναγνωριστικά παιχνίδια για την ομάδα μας. Αλλά κάναμε πάρα πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο σε μόλις σαράντα λεπτά, που τα δείξαμε μόλις σε πέντε μέρες», σχολίασε ο τούρκος προπονητής.

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει μείνει – διαχρονικά, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών – πίσω στο μπάσκετ με καροτσάκι. «Εδώ και πολλά χρόνια το μπάσκετ με αμαξίδιο στην Ελλάδα έχει μείνει στάσιμο. Όταν συναντηθήκαμε στο πανευρωπαϊκό με την Ελλάδα το 1998, με την Τουρκία στην Πορτογαλία, και τότε ήμασταν περίπου στο ίδιο επίπεδο, αλλά έκτοτε το μπάσκετ με αμαξίδιο δεν έχει ανέβει, ενώ στην Τουρκία δουλέψαμε με πρόγραμμα από τότε. Γι’ αυτό πλέον έχουμε 70 ομάδες, χωρισμένες σε τρία εθνικά και κατά τόπους τοπικά πρωταθλήματα. Και παγκοσμίως είμαστε σχεδόν πάντα, ως Εθνική, στις τρεις πρώτες θέσεις».

Ο τούρκος ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας συνεχίζει: «Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά γι’ αυτό, με πολλά προπονητικά καμπ. Εδώ στην Ελλάδα η πρώτη προσπάθεια γίνεται εδώ στην Κομοτηνή από τον Μιχάλη ΡαγκούσηΤα παιδιά αυτά χρειάζονται όμως υποστήριξη και από το κράτος, πρέπει η Πολιτεία να ανοίξει το δρόμο για να αθλούνται, να βοηθήσει και οικονομικά». Όσον αφορά τους αμιγώς αθλητικούς στόχους της ομάδας, αυτοί είναι «να δουλέψουμε σκληρά και να ανέβουμε στην Β’ κατηγορία, από την Γ’ που είμαστε τώρα».