Super League: Τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που διεκδικούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ξάνθης

 

«Καλό καλοκαίρι». Με αυτήν την φράση ολοκληρώνει την επιστολή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά την άρνηση της Super League να μειωθούν σε 12 οι ομάδες του πρώτου τη τάξει επαγγελματικού πρωταθλήματος, εκλείπει και το όποιο ενδιαφέρον της πολιτείας να το χρηματοδοτήσει μέσω της ΕΡΤ.

Μετά από αυτό το «όχι, οι επτά τηλεοπτικά «άστεγοι» σύλλογοι ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ως γνωστόν και η Ξάνθη στρέφονται σε άλλες λύσεις προκειμένου να βρουν τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Ως γνωστόν εννιά ομάδες έχουν υπογράψει κατά μόνας συμβόλαιο με τη Nova (και οι εκτός έδρας αγώνες της Ξάνθης θα μεταδίδονται από αυτήν). Αντιθετως, τα εντός έδρας ματς της θρακιώτικης ομάδας βρίσκονται ακόμα σε αναζήτηση τηλεοπτικής στέγης, παρά τα κατά καιρούς αντίθετα δημοσιεύματα, ενώ ανάλογα ισχύουν για και τους Παναθηναϊκό, Αρη Θεσσαλονίκης, Ατρόμητο Περιστερίου, Παναιτωλικό, Απόλλωνα Σμύρνης και Λαμία. Το ερώτημα είναι αν τα δικαιώματα αυτά πάνε πακέτο ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη (18/7) το ιδιωτικό κανάλι Epsilon του Ιβάν Σαββίδη εκδήλωσε και επίσημα το ενδιαφέρον του στη διοργανώτρια αρχή για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επτά ομάδων που δεν έχουν ακόμη τηλεοπτική στέγη για τη νέα σεζόν. Οι πληροφορίες είναι ότι το κανάλι ρίχνει 12 εκατ. ευρώ στο σύνολο για να αποκτήσει τα δικαιώματα. Αν συμβεί αυτό, τότε το ποσό που θα αναλογεί στην Ξάνθη θα ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ.

Ωστόσο υπάρχει και το σενάριο η Nova να κινηθεί για τις εμπορικές ομάδες του Παναθηναϊκού και του Άρη που θα σπάσουν στην περίπτωση αυτή το μνημόνιο συνεργασίας όλων μαζί των επτά, το οποίο φέρονται να υπέγραψαν στο γραφείο του Αλαφούζου στον Σκάι. Και σε αυτήν την περίπτωση το Epsilon δηλώνει διάθεση να αποκτήσει τα δικαιώματα τω άλλων πέντε.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που φέρεται να έχει διαπραγματευτεί ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Γ.Σπανός. Αυτό αφορά μια σύμπραξη του Alpha με τον Ant1 ώστε εξαιρουμένου του Παναθηναϊκού, που και πάλι εκτιμάται ότι θα πάει τελικά στη Nova, να αποκτήσουν τις έξι ομάδες χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο (Άρης, Ξάνθη, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης). Σε αυτή τη λύση, το ποσό που θα μοιραστούν οι 6 ομάδες είναι 9,6 εκατ. ευρώ.

Σε οποιοδήποτε από τα σενάρια στο Epsilon ή στην σύμπραξη Alpha-Ant1 η ομάδα της Ξάνθης θα λάβει συνεπώς πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ίσως και πάνω από 1,5 με βάση την τελευταία πρόταση, εφόσον ευσταθούν αυτά τα ποσά. Επιπλέον, θα έχει τους αγώνες της σε ελεύθερο κανάλι και όχι σε συνδρομητικό, γεγονός άκρως θετικό για το τμήμα μάρκετινγκ που θα μπορεί να κλείσει ευκολότερα και σε υψηλές τιμές διαφημίσεις.

Συνεπώς, με τα υπάρχοντα δεδομένα, απομακρύνεται το σενάριο της ΕΡΤ. Από τη Nova θα μεταδοθούν τα εκτός έδρας ματς της Ξάνθης με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΛ, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρα Τρίπολης, ΟΦΗ, Πανιώνιο και Λεβαδειακό. Όσο για τα υπόλοιπα εκτός έδρας και όλα τα παιχνίδια στα Πηγάδια, αυτή τη στιγμή το Epsilon έχει εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον, κυοφορείται πλέον μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη από Alpha και Ant1 και εννοείται ότι παρά τις αντίθετες διαφαινόμενες προοπτικές, ποτέ δεν πρέπει να ξεγράφουμε την συνδρομητική πλατφόρμα, που ίσως στο τέλος κάνει την ρελάνς για να κλειδώσει όλο το πρωτάθλημα στο μπουκέτο της.