Σάλος από την επίθεση με πολιτικά κίνητρα στην Ξάνθη με δράστη διεθνή τζουντόκα και θύμα παλαίμαχο τερματοφύλακα του ΑΟΞ

 

Σάλο έχει προκαλέσει το πρωτοφανές για την περιοχή περιστατικό βίας με θύμα τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης, Μανώλη Φανουράκη και θύτη τον γιο του Αντιδημάρχου της πόλης Θωμά Ηλιάδη, με πολιτικά κίνητρα.

Παρά το γεγονός πως σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση που δέχθηκε ο Μανώλης Φανουράκης, παλαίμαχος τερματοφύλακας της Ξάνθης, που κατέληξε στο Νοσοκομείο επειδή άσκησε κριτική στον Αντιδήμαρχο, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος αρκέστηκε σε μια γενική και αόριστη δήλωση περί βίας διατηρώντας τον Αντιδήμαρχο στη θέση του.

Ο δράστης είναι ο 33χρονος Λεωνίδας Ηλιάδης, ο οποίος είναι διεθνής τζουντόκα έχοντας κατακτήσει την 9η θέση το 2006 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 της Μόσχας.

Επίθεση δέχθηκε έξω από την επιχείρησή του, στην κεντρική πλατεία,  λίγο μετά τις 10 μ.μ. της Κυριακής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης ενώ η πλευρά της Κοινωνίας Δημοτών υποστηρίζει ότι πρόκειται για “μαφιόζικη”επίθεση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πολιτικών ιστοσελίδων, αιτία ή τουλάχιστον αφορμή της επίθεσης είναι η κριτική της αντιπολίτευσης μετά το περιστατικό της οδού Μιαούλη και οι ευθύνες που αποδόθηκαν στον πατέρα του δράστη, ο οποίος  ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι μόλις ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου της πόλης, ξεκίνησαν έργα του ΔΕΔΔΗΕ και έγινε… εκσκαφή του νέου δρόμου.

Ο δράστης πήγε έξω από την επιχείρηση του θύματος περίπου στις 10.00 το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες θαμώνων φώναξε ότι «σε είχα προειδοποιήσει να μην ξανασχοληθείς με τον πατέρα μου» και του κατάφερε δύο ισχυρές γροθιές στο πρόσωπο, πριν το θύμα αμυνθεί και οι θαμώνες ακινητοποιήσουν το δράστη και μεταφέρουν το Φανουράκη στο Νοσοκομείο. Ο δράστης συνελήφθη αμέσως σχεδόν και παραπέμφθηκε το πρωί της Δευτέρας με την αυτόφωρη διαδικασία στην Εισαγγελέα Ξάνθης που όρισε τακτική δικάσιμο και προκαταρκτική και αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος. Δικηγόρος του Μανώλη Φανουράκη ήταν ο Θανάσης Ξυνίδης και δικηγόρος του δράστη ο Κώστας Μαλάκης.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης βρέθηκαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής μέλη της παράταξης ενώ άμεσα ενημερώθηκαν ο στενός συνεργάτης του Πάνος Σταυρακάρας και ο Σάββας Μελισσόπουλος, η Ειρήνη Χαριρωνίδου οι οποίοι μετέβησαν στο Νοσοκομείο όπως επίσης αρκετός κόσμος και δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μετά την εξέταση του Φανουράκη από τους γιατρούς αποφασίστηκε να νοσηλευτεί στη χειρουργική κλινική εξαιτίας των τραυμάτων που φέρει στο πρόσωπο και το αυτί. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρωτόγνωρο περιστατικό που σημειώνεται για πρώτη φορά στα δημοτικά πράγματα και έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην πόλη της Ξάνθης.

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, που πάντως διατηρεί στην θέση του αντιδημάρχου τον πατέρα του δράστη Θ. Ηλιάδη: 

Η αποστροφή που γεννά κάθε μορφή βίας είναι δεδομένη και καταδικαστέα, ανεξάρτητα με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς επίσης και η οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης. Όταν αυτή κατευθύνεται σε πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο δημόσιο βίο και επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα καθήκοντα που τους ανέθεσαν οι πολίτες, τότε η απερίφραστη καταδίκη της άσκησης βίας είναι υποχρέωση όλων μας.
Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Δημοτών» και ταχεία επιστροφή στα καθήκοντά του.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση κατά του Μ. Φανουράκη, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ξάνθης, από τον υιό του Αντιδημάρχου Θ. Ηλιάδη.  Η επίθεση αυτή καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής αντιπαράθεσης φτάνοντας στον τραμπουκισμό.

Η Δημοκρατία επιτρέπει την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση και όχι την επιβολή τής μιας και μόνο άποψης με τη χρήση σωματικής βίας.  Η τακτική φίμωσης της διαφορετικής αντίληψης και η εξαφάνιση της οποιασδήποτε κριτικής στην άσκηση της εξουσίας από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, παραπέμπει σε άλλες εποχές, παρακράτους και ακροδεξιάς βίας.

Το ακραίο αυτό περιστατικό στη τοπική κοινωνία, έρχεται να προστεθεί στο σκηνικό αντίστοιχων πρακτικών χρήσης  βίας, σωματικής και λεκτικής, κατά των πολιτικών αντιπάλων καθώς και της διολίσθησης της ιδεολογικής αντιπαράθεσης στη μισαλλοδοξία, απειλώντας τη δημοκρατία και τους αγώνες του λαού μας γι αυτή.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει το κόμμα της ΝΔ καθώς και το τοπικό αυτοδιοικητικό της σχήμα με επικεφαλής τον δήμαρχο, που έχουν στηρίξει, έχουν δώσει ασυλία και έχουν επιτρέψει την ανάδυση ακραίων πολιτικών πρακτικών.

Οι δημοκρατικοί πολίτες αυτού του τόπου καταδικάζουν αυτό το νεοφασισμό που επιχειρείται να εγκατασταθεί στην κοινωνία μας.

 Απαιτείται η άμεση απομάκρυνση του Αντιδημάρχου Θ. Ηλιάδη, η απόδοση ευθυνών από τη δικαιοσύνη και η δημόσια καταδίκη από τον κ. Δημαρχόπουλο.

Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση που δέχτηκε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Φανουράκης. Η αυτοδικία, οι προπηλακισμοί και η κάθε μορφής βία δεν έχουν θέση την κοινωνία μας.

Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει.

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ:

Η Δημοκρατική Παράταξη και οι προοδευτικοί πολίτες του Δήμου Ξάνθης, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε επισημάνει επανειλημμένα στους συμπολίτες μας ότι το τοπίο στο Δήμο Ξάνθης έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο καθεστωτισμού, αδιαφορίας, ανοργανωσιάς και φυσικά η πόλη μας ήταν και είναι μια ανοχύρωτη πόλη. Η καθημερινότητα των συμπολιτών μας είναι η απόδειξη όλων των παραπάνω.

Όλα τα αναμέναμε από το στελεχιακό πολιτικό προσωπικό του Δήμου, αλλά όταν εκφράζαμε τον ορό «ανοχύρωτη», ποτέ δεν περιμέναμε να αφορά και την σωματική ακεραιότητα δημοτικών συμβουλών της αντιπολίτευσης, που τολμούν να ασκούν κριτική.

Το να καταδικάσουμε το χθεσινοβραδινό περιστατικό ξυλοδαρμού και τραμπουκισμού και να απαιτήσουμε από την Δημοτική Αρχή, αλλά και το κόμμα της ΝΔ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και συμπεριφορές που απαιτούνται, για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, είναι το πιο απλό και αυτονόητο από εμάς.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό μας όμως και προβληματισμός είναι ως πότε οι πολίτες της Ξάνθης θα ανέχονται σκηνές που λαμβάνουν χωρά σε δημοκρατικά και θεσμικά υποανάπτυκτες χώρες και δήμους ειδικότερα, ως πότε;

Ένας δρόμος, μια λάμπα, ένα πεζοδρόμιο διορθώνονται. Μια τέτοια όμως συμπεριφορά, ΠΟΤΕ!

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Κοινωνίας Δημοτών”, της οποίας επικεφαλής είναι ο Φανουράκης, αναφέρουν:

Το σοκαριστικό γεγονός της ωμής και απρόκλητης βίας εναντίον του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, Μανώλη Φανουράκη, επειδή τόλμησε να ασκήσει πολιτική κριτική στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης , καταδεικνύει την παρακμή και την βαθιά σήψη ορισμένων ανθρώπων που βρίσκονται στην διοίκηση του Δήμου μας, τα τελευταία χρόνια. Των ανθρώπων εκείνων, που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι και οι ηθικοί αυτουργοί μιας επίθεσης που είχε ως κύριο στόχο να τρομοκρατήσει όσους ασκούν κριτική ή μιλούν χωρίς περιορισμούς εναντίον της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Πολιτικοί υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί είναι όλοι όσοι συγκαλύπτουν, μπαίνοντας και οι ίδιοι στο κάδρο των τεράστιων αυτών ευθυνών, μη επιβάλλοντας ούτε την αποπομπή των βασικών υπευθύνων από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν. Είναι αυτοί που καθοδηγούν αυτούς, ασκώντας βία.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ξάνθης, σε μια ειδική συνεδρίαση του σώματος, να εκφράσουμε συλλογικά τον αποτροπιασμό μας, την καταδίκη μας και την πεποίθηση μας ότι τέτοιοι μέθοδοι όχι μόνο δεν θα περάσουν και δεν μας φοβίζουν αλλά μας πεισμώνουν ακόμη περισσότερο στον αγώνα μας για την προστασία της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας στην Πόλη μας.

Κύριε Δημαρχόπουλε, ως ο πρώτος πολίτης αυτής της πολύς, σας ΚΑΛΟΥΜΕ να αναλάβετε τις βαρύτατες πολιτικές ΕΥΘΥΝΕΣ που σας αναλογούν και να πάρετε τις απαραίτητες αποφάσεις . Σε διαφορετική περίπτωση, επιταχύνεται όλο και περισσότερο την ελεύθερη πτώση σας προς το κενό, παρασέρνοντας μαζί σας και μια ολόκληρη πόλη για το μικρό διάστημα που θα είστε ακόμη Δήμαρχό της.

Οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις που θα παρθούν από εμάς το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αποδείξουν σε όλο τον Ξανθιώτικο λαό ότι σε ζητήματα Δημοκρατίας, όλοι οι πολίτες όλων των παρατάξεων και όλων των ιδεολογιών θα είμαστε μαζί, ενώ εσείς μόνος σας με αυτούς τους λίγους που επιλέξατε να συμπορευτείτε….

Για την «Κοινωνία Δημοτών»
Καρά Αχμέτ
Μυλωνάς Γεώργιος
Ρεκάρης Μιχαήλ
Τσαρεκτσή Τζενάν
Χαριτωνίδου Ειρήνη