Αθλητικές αντιδράσεις για το «δωράκι» Λαμπάκη ύψους 5.000 ευρώ στο «Ρωσικό Σπίτι» της Αλεξανδρούπολης

 

Στο επίκεντρο του κατασκοπευτικού θρίλερ που δοκιμάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας μετά και τις απελάσεις ρώσων διπλωματών από την Αθήνα έχει βρεθεί η Αλεξανδρούπολη τις τελευταίες ημέρες, έπειτα και από το γνωστό δημοσίευμα των Financial Times, με αποτέλεσμα ειδικά ο δήμαρχος της πόλης Βαγγέλης Λαμπάκης να έχει πιάσει στασίδι σε όλα σχεδόν τα αθηναϊκά κανάλια.

Μία εβδομάδα πριν, αρκετά πριν σκάσει το θέμα, ο πρώτος δημότης της πρωτεύουσας του Έβρου είχε βρεθεί στο στόχαστρο επειδή με βάση έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το evros-news, «ενισχύεται οικονομικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ρώσικο Σπίτι”, που έχει ως Πρόεδρο την Ιουλία Γαβρίλοβα, σύζυγο του γνωστού και μη εξαιρετέου Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη, που όπως αποκάλυψε το Evros-news.gr, παρίστανε τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν “μαϊμού” και χρησιμοποιούσε κακώς τον συγκεκριμένο τίτλο». 

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια, επισημαίνει το δημοσίευμα, «πληρώθηκε επιχορήγηση 5.000 ευρώ στο “Ρώσικο Σπίτι”, την στιγμή μάλιστα που ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν έχει αναρτήσει ακόμα καμιά επιχορήγηση του απ’ τον δήμο Αλεξανδρούπολης στην ιστοσελίδα του, όπως έχει την σχετική υποχρέωση εκ του νόμου (άρθρο 10Β του ν. 3861/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 του ν. 4305/2014)».

 width=

Τον περασμένο Απρίλιο που εγκρίθηκε η συγκεκριμένη επιχορήγηση από το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, υπήρξαν αντιδράσεις και ο Βαγγέλης Γουμενίδης αρχικά αρνήθηκε να το ψηφίσει, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το ύψος του ποσού. Ο κ. Λαμπάκης όμως επικαλέστηκε την ύπαρξη 6.000 ρωσόφωνων στην περιοχή και υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος βοηθάει στην σύσφιξη των σχέσεων με την Αγία Πετρούπολη, με το evros-news να επισημαίνει ότι «τις έχει… ακριβοπληρώσει τελικά εδώ και χρόνια αυτές τις σχέσεις ο δήμος Αλεξανδρούπολης, με ουσιαστικό αποτέλσμα ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ τόσο στον τουρισμό (εκείνες οι χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες που είναι) όσο και σε άλλα θέματα».

Το άρθρο σχολιάζει ακόμα: «Όλα αυτά συμβαίνουν όταν σύλλογοι της Αλεξανδρούπολης με σημαντική πολιτιστική και αθλητική δράση, έχουν πάρει εδώ και χρόνια ελάχιστη οικονομική ενίσχυση από τον δήμο της πόλης τους, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το “Ρώσικο σπίτι” έχει προνομιακή μεταχείριση απ’ τον Βαγγέλη Λαμπάκη».

Μάλιστα, στην σχετική ανάρτηση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ στο facebook, προφίλ με το όνομα Νίκη Αλεξανδρούπολης έσπευσε να εκφράσει την αγανάκτησή του καθώς την ίδια στιγμή που για άγνωστη δραστηριότητα δίνονται 5.000 ευρώ στο Ρωσικό Σπίτι, «αθλητικοί σύλλογοι που αγωνίζονται σε εθνικά πρωταθλήματα και κάνουν γνωστή τη πόλη μας σε όλη την Ελλάδα επιχορηγούνται μόλις με 1.500 ευρώ».

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ