Ενδεχόμενο αποβολής του Αστέρα Τρίπολης από το Europa League και σενάριο αντικατάστασής του από την Ξάνθη

 

Στον αέρα βρίσκεται η ευρωπαϊκή συμμετοχή του Αστέρα Τρίπολης. Οπως μετέδωσε στον ραδιοφωνικό αέρα του αθλητικού σταθμού της Θεσσαλονικής Metropolis ο Κυριάκος Θωμαΐδης, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ διεξάγει έρευνα μετά τις πρωτόδικες ποινικές καταδίκες του μεγαλομετόχου Δημήτρη Μπάκου και του προέδρου Γιώργου Μποροβήλου.

Προς το παρόν η Ομοσπονδία δεν έχει ενημερώσει -ως όφειλε- την UEFA για τις ποινικές πρωτόδικες καταδίκες Μπάκου-Μποροβήλου. Ωστόσο, όπως σημειώνει στο προσωπικό του μπλογκ ο δημοσιογράφος, και ο Αστέρας Τρίπολης είχε αναλάβει παρόμοια υποχρέωση-δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Κατά συνέπεια, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ίδια η UEFA να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Αστέρα Τρίπολης στον β’ προκριματικό γύρο του Europa League. Σε αυτήν την περίπτωση είναι ακόμα ερωτηματικό αν θα καταλάβει την θέση του η Ξάνθη, που είχε καταλάβει την 6η θέση και είναι η πρώτη επιλαχούσα με βάση την βαθμολογική της κατάταξη.

Πριν πέντε χρόνια με ανάλογο τρόπο είχε βγει στην Ευρώπη η Ξάνθη. Αγωνιστικά δεν είχε εξασφαλίσει θέση, αλλά δεν πήρε άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και ο Παναθηναϊκός, που την είχε κερδίσει σε σχετικό μπαράζ, με αποτέλεσμα να βγει στην Ευρώπη η Ξάνθη που μάλιστα κληρώθηκε με την Λινφιλντ και πέτυχε απέναντί της την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη και πρόκριση.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη φορά οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη γίνει, ενώ έχει πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιουνίου και η κλήρωση με τον Αστέρα Τρίπολης να έχει κληρωθεί απέναντι στον νικητή του ζευγαριού Χιμπέρνιαν (Σκωτία)-Ρούναβικ (Νησιά Φερόε) με τους Αρκάδες να δίνουν το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας, στις 26 Ιουλίου, ενώ ο αγώνας ρεβάνς έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Τρίπολη στις 2 Αυγούστου.

Εφόσον η UEFA αποβάλει τους Αρκάδες, κάτι που χαρακτηρίζεται «ενδεχόμενο» από το ρεπορτάζ του Metropolis, θεωρείται πάντως δύσκολο να υπάρξει αυτή τη φορά αντικατάσταση  από την Ξάνθη, όπως πέντε χρόνια πριν, παρά το σχετικό σενάριο που ήδη κυκλοφορεί, δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει η κλήρωση αλλά και ο προγραμματισμός της Θρακιώτικης ομάδας που μη γνωρίζοντας ότι υπήρχε περίπτωση να παίξει ευρωπαϊκά παιχνίδια μέσα στον Ιούλιο, ξεκίνησε μόλις την περασμένη Πέμπτη την προετοιμασία της.