Volley League: Παρακάμπτουν ΧΑΝΘ και Άθλο Ορεστιάδας και στέλνουν στην Α1 την Ροδίων Άθλησις

 

Η αποχώρηση σύμφωνα με όλες τις  ενδείξεις του Εθνικού Πειραιά δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στο πρωτάθλημα της Volley League που όλα δείχνουν ότι θα είναι το κορυφαίο των τελευταίων ετών με τα τέσσερα μεγάλα ονόματα του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ να ρίχνουν ήδη πολλά χρήματα και να δημιουργούν ανταγωνιστικά σύνολα.

Αυτό το κενό καθίσταται ανάγκη να καλυφθεί και αυτό βάσει προκηρύξεων οφείλει να γίνει με τις αναπληρωματικές ομάδες της Α2 Ανδρών, αυτές που έχασαν στο νήμα τον άνοδό τους. Κοινώς, κανονικά θα πρέπει να αναζητηθεί η ΧΑΝΘ από τον βόρειο όμιλο και ο Απόλλων Σμύρνης από τον Νότιο, που ηττήθηκαν στους τελικούς των μπαράζ ανόδου της Α2 Ανδρών, η μεν πρώτη από την ΑΕ Κομοτηνής, ο δε δεύτερος από την ΑΕΚ της Αθήνας.

Βέβαια, το κακό είναι ότι ποτέ δεν παίχτηκε αγώνας κατάταξης ανάμεσα στους ηττημένους των δυο τελικών, ώστε να ξέρουμε ποιος είναι πρώτος επιλαχόντας και ποιος δεύτερος. Ένα σενάριο θέλει βέβαια, επειδή η ομάδα που δεν θα κατέβει είναι από το Λεκανοπέδιο, άρα από τον Νότο, καλό θα ήταν να αντικατασταθεί από ομάδα του Νοτίου Ομίλου. Ωστόσο αυτό δεν στέκει αφού σε κανένα σημείο η προκήρυξη δεν έλεγε ότι οι ομάδες θα ανέβουν ανάλογα με την περιοχή από την οποία θα υπάρξουν υποβιβασμοί από την Α1 Ανδρών.

Επεσε η Παναχαϊκή και το Αιγίνιο, αλλά ακόμα και αν έπεφτε ο Παναθηναϊκός, δεν εξαρτιόταν σε καμία περίπτωση η άνοδος της ΑΕ Κομοτηνής από το ποιος θα πέσει. Και το ίδιο οφείλει να ισχύει και για τους επιλαχόντες. Κατά συνέπεια, αν προκύψει κενό με τον Εθνικό Πειραιά ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, πρώτοι επιλαχόντες είναι οπ Απόλλων Σμύρνης και η ΧΑΝΘ που ηττήθηκαν στους τελικούς από ΑΕΚ Αθηνών και ΑΕ Κομοτηνής αντίστοιχα, χωρίς να υπάρχει κάποια σειρά προτεραιότητας.

Αν αρνηθούν αυτοί, τότε πάμε στους τρίτους, αυτούς που νίκησαν τους μικρούς τελικούς των μπαράζ της 1ης Απριλίου. Αυτοί είναι για τον Βορρά ο Άθλος Ορεστιάδας και για τον Νότο το Ροδίων Άθλησις. Παρόλα αυτά, εδώ και μερικές ημέρες κυοφορείται ένα σενάριο που θέλει να δίνεται wild card στους Ροδίτες για να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών, εφόσον φυσικά αποσυρθεί οριστικά ο Εθνικός Πειραιά. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτή θα είναι και μια επιβράβευση για την προσφορά της Ρόδου στο άθλημα, καθώς εκεί φιλοξενήθηκε φέτος και το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος.

Το Ροδίων Άθλησις είναι μια ομάδα που η βάση της δημιουργήθηκε χάρη σε Εβρίτες. Πριν τρία χρόνια πήρε ως προπονητή τον Ορεστιαδίτη Νίκο Αντωνιάδη και αυτός μαζί με μια μαγιά παικτών, ορισμένοι επίσης Εβρίτες όπως ο Πασχάλης Ποτουλίδης, κατάφεραν να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων. Για το άθλημα θα είναι κέρδος να προστεθεί μια νέα περιοχή από τη νησιωτική Ελλάδα στη μεγάλη κατηγορία. Αλλά αυτό που για κάποιους είναι επιθυμητό, δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα δίκαιο και σωστό.

Η αλήθεια είναι ότι η Wild Card προβλέπεται στην προκήρυξη της ΕΣΑΠ αλλά από τη νέα σεζόν, όχι από την φετινή. Τώρα ωστόσο φαίνεται να επισπεύδονται οι διαδικασίες. Αν ανέβει η Ροδίων Άθλησις θα είναι μεν κέρδος για το άθλημα, αλλά θα είναι λάθος να παρακαμφθούν η ΧΑΝΘ, ο Απόλλων Σμύρνης και ο Άθλος Ορεστιάδας που με την ίδια λογική έχουν προτεραιότητα στην άνοδο. Αν έχουν ερωτηθεί και έχουν αρνηθεί, ουδέν μεμπτόν. Αν όμως παρακαμφθούν για να ανέβει συγκεκριμένη ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και κακό προηγούμενο, ενόψει της επίσημης θέσπισης της wold card από τη νέα σεζόν.

Το ορθό θα ήταν να δούμε μπαράζ. Και ανάμεσα σε ΧΑΝΘ και Απόλλωνα και ανάμεσα σε Ρόδο και Άθλο. Αλλά από την στιγμή που δεν προβλέφθηκαν όταν έπρεπε, τον Απρίλιο, λίγο δύσκολο να γίνουν τώρα. Υπάρχει βέβαια και η λύση το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 11 ή με 10 ομάδες, όπως έγινε στις γυναίκες. Αλλά το πλήγμα στην αξιοπιστία του σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολλοί αγωνιούν αν θα ανέβει η Ρόδος και αυτό αφορά και τους διοικούντες του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και της ΑΕ Κομοτηνής. Όπως και να το κάνουμε, άλλο θα είναι να έχουν ένα ταξίδι ακόμα για Ορεστιάδα, Θεσσαλονίκη ή το πολύ Αθήνα και άλλο να πρέπει να πάνε στην άλλη άκρη της Ελλάδος, στη Ρόδο, με ό,τι κόστος θα συνεπάγεται για όλους αυτό το μακρινό ταξίδι.