Ανατροπή σε όλα! Πλάνο άμεσης αναδιάρθρωσης με Super League 20 ομάδων, πιθανή άνοδο Δόξας Δράμας και ντόμινο παραμονής της ΑΕΔ

 

Ανατροπή δεδομένων σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της νέας σεζόν, ακόμα και της Super League, φέρνει το πλάνο που σχεδιάζει ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Κυριάκος Θωμαΐδης στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα», ο υφυπουργός αθλητισμού σχεδιάζει για τη νέα κιόλας χρονιά πρωτάθλημα 20 ομάδων στη Super League, το οποίο θα αποτελέσει «γέφυρα» ενόψει της επιθυμητής αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων από τη σεζόν 2019-20 με τον διαχωρισμό της μεγάλης κατηγορίας σε Super League 1 και Super League 2.

Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αφού δεν μπορούν να υποβιβαστούν παραπάνω ομάδες από όσες είχε ανακοινωθεί αρχικά ώστε να μείνουν μόνο 10-12 στην μεγάλη επαγγελματική κατηγορία, υπάρχει σύμφωνα με το ρεπορτάζ η σκέψη να γίνει το ακριβώς ανάποδο: η Super League την επόμενη σεζόν να γιγαντωθεί αλλά με τον τρόπο αυτόν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ενόψει της επόμενης.

Συγκεκριμένα, το πλάνο Βασιλειάδη ενόψει της νέας χρονιάς προβλέπει την παραμονή Κέρκυρας και Πλατανιά, που κανονικά υποβιβάστηκαν, αλλά και την άνοδο δύο επιπλέον ομάδων από τη Football League προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 20 ομάδων. Συνεπώς, πέρα από ΟΦΗ και Αρη θα ανέβει με βάση αυτό το πλάνο και η Παναχαϊκή ενώ το τέταρτο εισιτήριο θα παιχτεί την τελευταία αγωνιστική ανάμεσα σε Δόξα Δράμας, Κισσαμικό και Τρίκαλα.

Βάσει πάντα των αποκαλύψεων, που φέρουν την υπογραφή του Κυριάκου Θωμαΐδη, οι 20 ομάδες της Super league θα χωριστούν σε δύο ομίλους των δέκα ομάδων, οι οποίες θα συμμετάσχουν σε ένα πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών. Εν συνεχεία, οι πέντε πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα δημιουργήσουν έναν νέο όμιλο δέκα ομάδων και μέσα από μια νέα διαδικασία 18 αγωνιστικών θα προκύψει ο πρωταθλητής και οι ομάδες που θα λάβουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Κατ’ αντιστοιχία, οι πέντε τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου θα δημιουργήσουν έναν νέο όμιλο δέκα ομάδων και μέσα από ένα νέο πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών, οι δύο πρώτες θα κερδίσουν το εισιτήριο για τη Super League 1 της σεζόν 2019-20 (που θα μετρά συνολικά 12 ομάδες) και οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Football League. Από αυτήν του χρόνου θα προβιβαστούν όσες ομάδες χρειαστεί ώστε από του παραχρόνου η Super League 2 να έχει 10 ή επίσης 12 ομάδες.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δεν γίνεται καμία αναφορά στην Football League αλλά είναι προφανές ότι δεν θα μείνει ανεπηρέαστη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την στιγμή που θα προκύψουν επιπλέον κενά, είναι πιθανόν να υποβιβαστούν λιγότερες ομάδες ή να κληθούν να προαχθούν και οι επιλαχόντες των μπαράζ της Γ’ Εθνικής. Κάπως έτσι φτάνουμε και σε άτυπη αναδιάρθρωση και στην Γ’ Εθνική, όπου επίσης με την μορφή του ντόμινο θα δημιουργηθούν κενά και επειδή δεν μπορούν να καλυφθούν με επιπλέον ομάδες από κάθε ΕΠΣ, ανοίγει η συζήτηση για παραμονή ομάδων που κανονικά υποβιβάστηκαν, όπως η ΑΕ Διδυμοτείχου.

Ήδη έχει αποκαλυφθεί μια κίνηση των οκτώ ομάδων που τερμάτισαν ακριβώς κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού κάθε ομίλου, στην οποία μετείχε και η ΑΕΔ, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Με τα τελευταία δεδομένα είναι όμως πολύ πιθανό να ανοίξει και πάλι, αφού το σχέδιο Βασιλειάδη κάνει λόγο για άμεση αναδιάρθρωση. Το μεγαλύτερο αγκάθι άλλωστε είναι το γεγονός ότι υπάρχει ο κανόνας πως μια ομάδα που υποβιβάζεται δεν μένει στην κατηγορία με τίποτα. Από την στιγμή που θα υπάρξει εξαίρεση για Πλατανιά και Κέρκυρα στην Super League, είναι προφανές ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Κακές γλώσσες λένε ότι το σχέδιο αυτό διέρρευσε για να καεί, άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αφού φέρεται να υπάρχει άτυπη έγκριση από τους ιθύνοντες της FIFA και αν ισχύει αυτό, ότι και να γράφουν οι νόμοι, στην Ελλάδα που ζούμε πολύ απλά θα τους αλλάξουμε και θα ισχύσουν άλλα. Μια τέτοια κίνηση παράλληλα θα αποτελέσει και αθλητική ανάσα για την κυβέρνηση, που εκτιμάται ότι θα βρει ψήφους από τις τοπικές κοινωνίες των ομάδων που θα ευνοηθούν (είτε μιλάμε για Κέρκυρα, Χανιά, Πάτρα μέχρι Δράμα και Διδυμότειχο).

Να σημειωθεί πως το πλάνο Βασιλειάδη σύμφωνα με την αποκάλυψη του Κυριάκου Θωμαΐδη στον Αθλητικό Μετρόπολις προβλέπει και λύση στο τηλεοπτικό πρόβλημα των επτά άστεγων ΠΑΕ, οι οποίες αναμένεται να τεθούν υπό την «ομπρέλα» της ΕΡΤ. Ωστόσο εννοείται ότι πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί. Πρώτον, μιλάμε ακόμα για σχέδιο και όχι για ειλημμένη απόφαση. Δεύτερον, μιλάμε για αποκαλύψεις ενός δημοσιογράφου που είναι άριστος γνώστης αυτών των ζητημάτων, αλλά καμία επιβεβαίωση δεν υπάρχει. Θα ήταν βέβαια αρκετά δύσκολο να υπάρξει στην παρούσα φάση. Αλλά ίσως έχει αξία ότι από το μεσημέρι που βγήκε και ανέβηκε στην ιστοσελίδα Metrosport και μέσω αυτής κάνει πλέον και τον γύρο του διαδικτύου, δεν έχει υπάρξει και κάποια διάψευση από πλευράς υφυπουργείου Αθλητισμού.