Το νέο σύστημα του Κυπέλλου Ελλάδας! Μπαίνουν οι ερασιτεχνικές ομάδες, διατηρούνται οι όμιλοι…

 

Το Κύπελλο Ελλάδος ολοκληρώθηκε για το 2017-2018 και ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αλλαγή του συστήματος που εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με εισαγωγή και ερασιτεχνικών ομάδων, ώστε να γίνει ένα πάντρεμα και με το κύπελλο Ερασιτεχνών.

Το 2014 το ThrakiSportS ήταν το πρώτο μέσο πανελλαδικά που είχε αποκαλύψει το νέο σύστημα του Κυπέλλου Ελλάδας με την διεξαγωγή των ομίλων, καθώς μέχρι τότε είχαμε μόνο νοκ άουτ παιχνίδια. Πλέον μετά από ένα ολόκληρο κύκλο, το Κύπελλο Ελλάδος αλλάζει ξανά, εν μέρει όμως μόνο καθώς υπάρχει τριετές συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτό.

Οι συζητήσεις έχουν γίνει σε πρώτη φάση στην Επιτροπή Κυπέλλου, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης, ενώ έχουν προωθηθεί και στην υπέρτερη Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ, όπου επίσης είναι μέλος ο κομοτηναίος παράγοντας. Ωστόσο εκκρεμεί μια τελική συζήτηση ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εισήγηση που θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γενική Συνέλευση του Ιουνίου.

Η τάση που επικρατεί πάντως είναι να υπάρξει ένα πάντρεμα του Κυπέλλου Ελλάδας που ξέρουμε τώρα με το Κύπελλο Ερασιτεχνών ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στις ερασιτεχνικές και τοπικές ομάδες να έχουν δικαίωμα στο δικό τους όνειρο. Πως θα γίνει αυτό; Με την συμμετοχή των κυπελλούχων της καθεμίας από τις συνολικά 54 ΕΠΣ της χώρας. Αυτοί θα παίζουν σε νοκ άουτ παιχνίδια όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, μέχρι να μείνουν 16 ομάδες.

Αυτές οι 16 ομάδες θα καλούνται να δώσουν νοκ άουτ παιχνίδια στην έδρα τους με τις 16 ομάδες της Football League. Έτσι θα προκύπτουν τελικά 16 συνολικά ομάδες που θα μπουν στην κληρωτίδα μαζί με τις 16 ομάδες της Super League στην φάση των 32, η οποία ωστόσο από εκείνο το σημείο και μετά δεν αλλάζει. Δηλαδή θα διεξάγεται σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, σε καθένα από τον οποίο θα μετέχουν δύο ομάδες της Super League και δυο ομάδες που θα έχουν προκριθεί από τα προκριματικά που προαναφέρθηκαν πριν.

Στην συνέχεια στην προημιτελική και την ημιτελική φάση θα ακολουθούν διπλοί αγώνες μεταξύ των ζευγαριών που θα κληρώνονται, όπως συμβαίνει και τώρα ενώ σταθερά ο τελικός θα είναι μονός. Με άλλα λόγια, το Κύπελλο Ελλάδας δεν αλλάζει όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα από την φάση των ομίλων και μέχρι τον τελικό. Αν και υπήρξαν σκέψεις να καταργηθεί η φάση των ομίλων και να συνεχιστούν τα νοκ άουτ, οι συμβατικές υποχρεώσεις που υπάρχουν από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που θέλει παραπάνω αγώνες στις εμπορικές ομάδες δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση μια τόσο σημαντική αλλαγή.

Αυτό που δείχνει να αλλάζει είναι η εισαγωγή και των ερασιτεχνικών ομάδων μέσα από τη μίνι συγχώνευση με το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Το ζήτημα που πλέον τίθεται είναι πότε θα προλαβαίνουν να διεξάγονται όλοι αυτοί οι αγώνες, αρχικά το κύπελλο σε κάθε ΕΠΣ χωριστά μέχρι τον τελικό και ακολούθως τα πρώτα παιχνίδια μεταξύ των 54 κυπελλούχων της χώρας, μέχρι και την ανάδειξη 16 ομάδων. Μια σκέψη ήταν τα παιχνίδια σε κάθε ΕΠΣ να ολοκληρώνονται μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να διεξάγονται όλοι οι αγώνες των ερασιτεχνικών ομάδων αλλά και τα 16 παιχνίδια με τις ομάδες της Football League.

Στην περίπτωση αυτή οι ομάδες της Super League θα μπαίνουν με την έλευση της νέας χρονιάς. Ωστόσο εκτιμάται ότι έτσι θα υπάρξει πρόβλημα με τις ημερομηνίες, αφού καλό είναι οι όμιλοι επίσης να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο και από Γενάρη να αρχίσουν τα παιχνίδια της προημιτελικής και ημιτελικής φάσης.

Για τον λόγο αυτόν οι σκέψεις είναι τελικά το Κύπελλο Ελλάδος με την συμμετοχή των ερασιτεχνικών ομάδων να ξεκινά από τον Αύγουστο και οι μεταξύ των ερασιτεχνικών ομάδων αγώνες να ολοκληρώνονται μέχρι Οκτώβριο, κάπου εκεί να διεξάγονται και να νοκ άουτ με τις ομάδες της Football League ώστε Νοέμβριο- Δεκέμβριο να διεξάγονται τουλάχιστον οι δύο από τις τρεις αγωνιστικές των ομίλων.

Και τι θα γίνει στο αμέσως προσεχές Κύπελλο Ελλάδος που είναι προφανές ότι δεν προλαβαίνουν οι ΕΠΣ να διοργανώσουν νέο Κύπελλο και τελικό μέχρι τον… Αύγουστο; Οι λύσεις είναι δύο. Η πρώτη είναι οι όποιες αλλαγές στο Κύπελλο Ελλάδος να εγκριθούν μεν στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αλλά να μην εφαρμοστούν από την προσεχή διοργάνωση αλλά από την μεθεπόμενη της σεζόν 2019-2020 με τους κυπελλούχους των ΕΠΣ που θα προκύψουν την προσεχή σεζόν.

Η δεύτερη είναι οι αλλαγές να περάσουν από την προσεχή κιόλας σεζόν και σε πρώτη φάση να συμμετάσχουν οι κυπελλούχοι οι φετινοι, δηλαδή στο επόμενο Κύπελλο Ελλάδος να έχουν δικαίωμα συμμετοχής από την Θράκη, πέρα από τον ΑΟ Ξάνθη που θα προστεθεί στην φάση των ομίλων, ο Άρης Αβάτου ως κυπελλούχος της ΕΠΣ Ξάνθης, η Δόξα Προσκυνητών ως κυπελλούχος της ΕΠΣ Θράκης και η Θράκη Φερών ως κυπελλούχος της ΕΠΣ Έβρου.

Βέβαια οι ομάδες αυτές ήδη έχουν συμμετάσχει και αποκλειστεί από το φετινό Κύπελλο Ερασιτεχνών και για αυτό κάποιοι επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να ξαναλάβουν μέρος σε αντίστοιχη διοργάνωση ενόψει της νέας σεζόν. Ωστόσο όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν με μια ειδική πρόβλεψη στην όποια αλλαγή εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αναφορικά με τον νέο τρόπο διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος…