Στους Κώστα Γκούντα και Ανέστη Γιαννακόπουλο το φετινό βραβείο Νίκος Σαμαράς του Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

 

Σε δύο ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και γράφουν την δική τους ιστορία στον χώρο του βόλεϊ και έχουν επιστρέψει στο ΤΕΦΑΑ ως μέλη πλέον του διδακτικού προσωπικού του, θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο Νίκος Σαμαράς του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Ο λόγος για τους ομοσπονδιακούς προπονητές του βόλεϊ Κώστα Γκούντα και Ανέστη Γιαννακόπουλο.

Ο Κώστας Γκούντας είναι σήμερα ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Παγκορασίδων.  Γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και την κολύμβηση, μέχρι τα  14 χρόνια όταν τελικά τον κέρδισε το βόλεϊ.  Ξεκίνησε από τον ΑΟ Αγ. Σώστη ως το 1986 και τα χρόνια των σπουδών του συνέχισε στον ΓΑΣ Κομοτηνή Κομοτηνή από το 1987 ως το 1989 ενώ ακολούθησε ο Έσπερος ως το 1996. Συνέχισε την αθλητική του καριέρα και σε άλλες ομάδες ωτ το 2005 και στην διάρκειά της γεύτηκε πέντε ανόδους με τους αθλητικούς συλλόγους όπου αγωνίστηκε. Παράλληλα ασχολήθηκε με την κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, τον στίβο και το ταεκβοντό. Ως προπονητής ξεκίνησε από τον ΑΓ Σώστη παράλληλα με την αθλητική του ιδιότητα. Αποφοίτησε  από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής Δ.Π.Θ το 1990, με άριστα στην ειδικότητα του Βόλεϊ. Εργάζεται στη Δ/θμια εκπαίδευση από το 1996. Από το 2004 είναι κάτοχος  διπλώματος E.C.D.L για την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το 2007 ολοκληρώνει την μεταπτυχιακή διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τίτλο « Επιμορφωτικές ανάγκες των προπονητών πετοσφαίρισης του νομού Αττικής που προπονούν ενήλικες αθλητές-τριες». Έχει εργαστεί ως αρχηγός σε αθλητικές κατασκηνώσεις και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων με αθλητική και διοικητική θεματολογία. Έχει βραβευτεί από αθλητικά σωματεία και αθλητικούς φορείς για τις επιτυχίες που έχει αποφέρει το αθλητικό και προπονητικό έργο του. Είναι σε διαδικασία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στο Τ.Ε.ΦΑ.Α Θράκης, μιλά αγγλικά, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο Ανέστης Γιαννακόπουλος κατάγεται από τον Έβρο αλλά είναι ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην κομοτηνή λόγω της σταθερής πορείας και προσφοράς του. Σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής όπου πλέον συνεχίζει ως διδάσκων και μέλος του επιστημονικού του προσωπικού. Από τον περασμένο Νοέμβριο είναι ο βασικός ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Κορασίδων (πέρυσι ήταν δίδυμο με τον έτερο βραβευθέντα φέτος Κώστα Γκούντα στις παγκορασίδες). Παράλληλα μεγάλη είναι η προσφορά του στις τοπικές ομάδες της Ροδόπης και του Έβρου. Για χρόνια ήταν το δεξί χέρι του Σάκη Μουστακίδη στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, με σημαντική την συμβολή του στις χρονιές της ευρωπαϊκής εξόδου του συλλόγου σε CEV και Challenge Cup. Πέρυσι είχε αναλάβει τις τύχες της ΑΕ Κομοτηνής ενώ σταθερή είναι η παρουσία του και η πολλές φορές ανιδιοτελής προσφορά του σε τοπικές ακαδημίες ομάδων βόλεϊ. Έχει κάνει σημαντικές επιστημονικές εργασίες με ιστορικό υπόβαθρο, με ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή την προ δεκαετίας μελέτη του για την αθλητική ιστορία της Αλεξανδρούπολης αλλά και πιο πρόσφατα για τον ρόλο του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής την επταετία 1967-1974. Χαίρει του σεβασμού των ανθρώπων του βόλεϊ και όχι μόνο.

Το βραβείο Νίκος Σαμαράς που δίνεται κάθε χρόνο στο Συνέδριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής  θεσπίστηκε στη μνήμη του μεγάλου πετοσφαιριστή, που ήταν πτυχιούχος του Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Δ.Π.Θ. και «έφυγε» το 2013 τόσο άδοξα από τη ζωή. Ο Νίκος Σαμαράς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους πετοσφαιριστές που ανέδειξε η χώρα μας. Αγωνιζόταν στη θέση του διαγώνιου και ήταν 263 φορές διεθνής. Με την Εθνική Ανδρών κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης, που έγινε στην Ελλάδα. Υπήρξε και 160 φορές διεθνής με την Εθνική Εφήβων, με την οποία κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1989. Διακρινόταν για το «φαρμακερό» σερβίς του με άλμα και το κεραυνοβόλο καρφί του. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της Ορεστιάδας, την οποία ανέδειξε σε μία από τις κορυφαίες της χώρας μας τη δεκαετία του ’90.  Υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας πετοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στα πρωταθλήματα πέντε χωρών. 

Μέχρι σήμερα το βραβείο Νίκος Σαμαράς έχει απονεμηθεί στην ολυμπιονίκη  Πηγή Δεβετζή, τον υπερμαραθωνοδρόμο Ιωάννη Τσιάνο και πέρυσι στους παραολυμπιονίκες Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, Δημήτρη Καρυπίδη και Σεμιχά Ριζάογλου.